Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Verificeret anmeldelse
Læs mere om de forskellige typer anmeldelser
Verificeret
Super god oplevelse
Super god oplevelse. Han var meget grundig

Omstødelse i fokus – Klar og kompetent rådgivning

Når en virksomhed erklæres konkurs, kan et omstødelseskrav få afgørende betydning for både kreditorer og skyldnere. Hos Sagførerne har vi specialiseret os i at håndtere komplekse sager om omstødelse, uanset om du ønsker at indgive en omstødelsessag, eller om du er blevet mødt med et omstødelseskrav.

Først analyserer vi de økonomiske transaktioner, der kan danne grundlag for en omstødelse, og vurderer, hvordan jeres rettigheder bedst beskyttes. Dernæst rådgiver vi om den rette strategi for at håndtere et omstødelseskrav i jeres situation, hvad enten det drejer sig om en potentiel tilbagebetaling af beløb eller en tvist om aktiver.

Vores forløb begynder altid med en indledende samtale, hvor vi sammen gennemgår sagens detaljer og mulige udfald. Herefter udarbejder vi en skræddersyet plan for, hvordan et omstødelseskrav bedst håndteres, heriblandt gennem bevisførelse og eventuel retssagsbehandling. I hele processen sørger vi for løbende at holde dig opdateret, så du føler dig tryg og ved, hvilke konsekvenser en omstødelse kan få.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4479 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Omstødelse


Hvornår kan der ske omstødelse?

Omstødelse kan ske i tilfælde af, at en skyldner er blevet erklæret konkurs.

I forbindelse med at en skyldner går konkurs, så kan det være nødvendigt at omstøde visse utilbørlige dispositioner, der har forrykket eller forringet skyldnerens kreditorers retsstilling. Der kan derfor ske omstødelse af utilbørlige dispositioner foretaget forud for en konkurs og efter en konkurs. Formålet med omstødelse er at genoprette de dispositioner, der er foretaget af skyldneren, som strider mod konkursens formål; ligedeling mellem kreditorerne, med respekt for konkursordenen.

Hvad er omstødelse i konkurssager?

Omstødelse sker hvor, at en kreditor eller nærtstående til skyldneren, uberettiget har modtaget betaling, gave eller sikkerhed, og på den måde har forrykket eller forringet de øvrige kreditorers retsstilling. Omstødelsen består i, at den gave, sikkerhed eller betaling, der utilbørligt påvirker de øvrige kreditorer, tilbagebetales til konkursboet, således at dispositionen fordeles i overensstemmelse med konkursordenen. Muligheden for omstødelse er derfor et værn mod, at skyldneren tilgodeser eller begunstiger en kreditor i forhold til de øvrige kreditorer.

Hvem kan der omstødes overfor?

Der kan ske omstødelse over for den, der har modtaget en gave, betaling eller sikkerhedsstillelse forud eller efter en konkurs. Omstødelse medfører, at den, der har modtaget en gave, en gældsbetaling eller en sikkerhed, skal tilbagebetale eller opgive det, der er modtaget.

I forbindelse med en omstødelse, er der krav der skal være opfyldt, der kan nemlig ikke ske omstødelse af enhver betaling, sikkerhedsstillelse eller gave. Derudover kan der kun ske omstødelse af dispositioner, der ligger inden for en vis tidsfrist forud for konkursen. Tidsfristen afhænger af, hvad der omstødes og hvem der er modtager. Der kan ske omstødelse over for skyldnerens nærstående i videre omfang, end der kan ske omstødelse overfor almindelige kreditorer. Derudover kan der i videre omfang ske omstødelse, hvis skyldneren ved sin disposition blev insolvent. Der kan således i videre omfang ske omstødelse, hvis der kan føres insolvensbevis.

Omstødelse af gaver

Gaver som skyldneren har givet, kan i vidt omfang omstødes. Gavebegrebet er bredere end traditionelle lejlighedsgaver, der ikke kan omstødes. Gaver der kan omstødes er en formuefordel, der foræres uden at skyldneren modtager en modydelse. Hvis omstødelse kan ske, så skal gavemodtageren tilbagebetale gaven til skyldnerens konkursbo.

      • Der kan ske omstødelse af gaver, der er fuldbyrdet 6 måneder forud for konkursen. Det vil sige at gaver der udgået fra skyldnerens formue 6 måneder inden konkursen, kan kræves tilbageleveret til konkursboet.
      • Der kan derudover ske omstødelse af gaver, der fuldbyrdet 1 år forud for konkurs, hvis det kan bevises, at skyldneren hverken var eller blev insolvent ved fuldbyrdelse af gaven og at skyldneren utvivlsomt havde midler til at kunne dække sine andre forpligtelser.
      • Gaver givet til skyldnerens nærstående, kan omstødes uanset hvornår de er fuldbyrdet, hvis gaven stod i åbenbart misforhold til skyldnerens økonomi. Dette gælder dog ikke, hvis skyldneren ikke blev insolvent ved at give gaven og at skyldneren utvivlsomt havde midler til at dække sine forpligtelser.

      Omstødelse kan ske uanset om skyldneren er en privat person eller en virksomhed, ligesom omstødelse kan ske uanset om modtageren er en virksomhed eller en privat person. Der er en udvidet adgang til, at omstøde over for nærtstående, som ligeledes både kan være en virksomhed eller en privat person.

      Der kan ikke ske omstødelse af lejlighedsgaver, som f.eks. fødselsdags- og julegaver, der ikke stod i misforhold til skyldnerens økonomi.

Omstødelse af arveafkald

Konkursboet efter en skyldner, kan kræve arveafkald omstødt over for dem, der har fået deres arvelod forøget, som følge af skyldnerens arveafkald. Hvis omstødelse kan ske, så vil de andre arvinger skulle tilbagebetale den omstødelige del af arven til konkursboet.

      • Der kan ske omstødelse af arveafkald, hvis skyldneren 6 måneder forud for konkursen har givet afkald på arv.
      • Derudover kan der ske omstødelse af arveafkald, der er givet op til 2 år forud for skyldnerens konkurs, medmindre skyldneren hverken var eller blev insolvent af arveafkaldet. Derimod er der ikke krav om, at skyldneren som ved gaver, utvivlsomt skulle kunne dække sine forpligtelser.

      Der kan ikke ske omstødelse af arv, der er båndlagt, fordi båndlagt arv ikke tilkommer skyldnerens konkursbo. Det er alene arveladeren, der kan båndlægge arven.

      Omstødelse af arveafkald vil oftest kun være relevant, hvor skyldneren er en privat person, netop fordi der er tale om arv.

Omstødelse af løn til nærtstående

Konkursboet kan i visse tilfælde kræve løn, der er udbetalt til skyldnerens nærstående omstødt. Ved omstødelse af løn, vil den nærtstående lønmodtager skulle tilbagebetale den omstødelige del af lønnen til konkursboet. Det er derfor ikke hele lønnen, men alene en del af lønnen, der skal tilbagebetales ved et omstødelseskrav.

      • Der kan ske omstødelse, hvis skyldnerens nærstående 6 måneder forud for konkursen, har modtaget løn, der åbenbart overstiger det udførte arbejde og hvad der er rimeligt i forhold til virksomhedens indtægter.
      • Der kan endvidere ske omstødelse af en del af lønudbetalingerne til virksomhedens nærtstående, i en periode op til 2 år forud for konkursen, hvis virksomheden hverken var eller blev insolvent ved udbetalingen.

      En nærtstående kan blandt andet være skyldnerens familiemedlemmer, men kan også være hvor skyldneren er en virksomhed og lønudbetalingerne sker til virksomhedsejeren.

Omstødelse af gældsbetalinger inden konkursen

Hvis skyldneren har foretaget usædvanlige gældsbetalinger forud for konkurs, så kan der ske omstødelse af gældsbetalingen, over for den kreditor der har modtaget den usædvanlige betaling.

      • Gældsbetalinger der er foretaget før forfaldstid eller med usædvanlige betalingsmidler, kan konkursboet kræve omstødt, hvis betalingen er sket inden 3 måneder forud for konkursen. Det er oftest et usædvanligt betalingsmiddel, hvis skyldneren opfylder gældsforpligtelsen med et andet betalingsmiddel end forudsat i aftalen. F.eks. hvis der er aftalt betaling i penge og betalingen i stedet sker med et aktiv.
      • Hvor gældsbetalingen, der er foretaget med usædvanlige betalingsmidler eller er sket før forfaldstid, er sket til fordel for skyldnerens nærstående, så kan omstødelse ske i op til 2 år forud for konkursen. Dette gælder dog ikke, hvis skyldneren ved den usædvanlige gældsbetaling hverken var eller blev insolvent.

      Der er derfor en videre adgang til at omstøde over for skyldnerens nærstående. Afgørende for om omstødelse kan ske, er at gældsbetalingen ikke efter omstændighederne var ordinær.

Omstødelse af sikkerhedsstillelser

De samme hensyn, der gælder ved omstødelse af betalinger og gaver, gør sig gældende, hvor skyldneren begunstiger en kreditor ved at stille sikkerhed for dennes gæld. Kreditoren, der opnår en sikkerhed for sin gæld, stilles bedre end de øvrige kreditorer i tilfælde af skyldnerens konkurs. Derfor kan der i vidt omfang ske omstødelse af sikkerheder stillet forud for en konkurs.

      • Derfor kan der ske omstødelse, hvor en skyldner har stillet sikkerhed for en gæld 3 måneder forud for konkursen. Der kan ikke ske omstødelse, hvis sikkerheden er stiftet samtidig med at gælden stiftes. Det er derfor alene hvor skyldneren stiller sikkerhed for en gammel usikret gæld, at der kan ske omstødelse.
      • Skyldnerens konkursbo har en videre adgang til at omstøde sikkerhed, der er stillet over for skyldnerens nærstående. Derfor kan der i op til to år forud for konkursen ske omstødelse af sikkerhed stillet for gammel gæld, når sikkerheden er stillet over for skyldnerens nærstående. Der kan dog ikke ske omstødelse, hvis skyldneren hverken var eller blev insolvent ved sikkerhedsstillelsen.

      Den sikkerhed der kan omstødes vil typisk være en panteret. Der kan ikke ske omstødelse, hvis sikkerheden - typisk et pant - er stillet samtidig med at gælden stiftes. Der kan altså alene ske omstødelse af sikkerhed stillet for en ældre gæld.

Omstødelse af gældsbetalinger efter konkursen

Betaling af gæld eller andre dispositioner foretaget efter konkursens fristdag, vil som udgangspunkt kunne kræves omstødt af skyldnerens konkursbo. Der kan dog ikke ske omstødelse, hvis gældsbetalingen eller sikkerhedsstillelsen var nødvendig for at afværge et større tab, der kunne blive påført skyldneren og konkursboet, hvis betalingen ikke var sket. Der kan derudover ikke omstødes en gældsbetaling, hvis betalingen var dækket af konkursordenen.

Hvorfor sker omstødelse?

Det er skyldnerens konkursbo, der kan kræve omstødelse af dispositioner foretaget af skyldneren, som forringer eller forrykker forholdet mellem skyldnerens kreditorer. Formålet med en konkurs er at lige dele virksomhedens værdier mellem virksomhedens skyldner. Omstødelse er derfor en mulighed for at genoprette de dispositioner, som skyldneren har foretaget, der strider mod dette ligedelingsprincip.

Skal vi hjælpe dig?

Sagførerne er et full-service kontor med stor erfaring inden for konkurs og insolvens. Vi kan blandt andet rådgive og bistå dig, der modtager et omstødelseskrav. Et omstødelseskrav kan være en byrdefuld forpligtelse og kan skabe store økonomiske udfordringer i en virksomhed eller i en privatøkonomi. Det er derfor en god idé at søge juridisk rådgivning, hvis du modtager et omstødelseskrav.

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2025 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361 | Redigér cookies
Facebook ikon