Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Skat - Virksomhedsoverdragelse

Skal din virksomhed sælges spiller skatteregler ofte en væsentlig rolle, da de kan påvirke både din økonomi.

Skattereglerne ved virksomhedsoverdragelse er komplekse og afhænger af den konkrete situation. Det er derfor fornuftigt at søge rådgivning  for at sikre en optimal skatteplanlægning for dig, der sælger en virksomhed. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Skat - Virksomhedsoverdragelse


Skat ved kapitaloverdragelse

Der skal ved salg af en virksomhed almindeligvis betales skat, ligesom der betales skat ved anden salgsindtægt. Hvis der er tale om et virksomhedssalg, der sker ved kapitaloverdragelse, så sælges virksomhedens aktier eller anparter, hvorfor sælgeren beskattes for salget af aktier. Typisk vil der kun ske aktiebeskatning, hvis det er en fysisk person, der sælger selskabets aktier eller anparter.


Hvis sælger er en virksomhed, f.eks. et holdingselskab, så vil aktiesalget typisk være skattefrit for virksomheden. Der er dog visse regler for, hvor længe selskabet skal have været ejer af aktierne eller anparterne, så sælger ikke blot kan oprette et holdingselskab, for at unddrage sig skattepligten ved aktiesalget. Et eventuelt holdingselskab skal have ejet aktierne i mindst 3 år inden salget.


Hvis aktierne eller anparterne sælges af en fysisk person med et underskud, vil dette underskud typisk være fradragsberettiget efter reglerne om negativ aktieindkomst.


Et virksomhedssalg ved kapitaloverdragelse vil derfor være fordelagtigt for sælger, da der er mulighed for at opnå en gunstig skattemæssig position.

Succession ved kapitaloverdragelse

I visse tilfælde kan der ske en skattemæssig succession. Det vil sige, at en anden person indtræder i den tidligere ejers skattemæssige position i forhold til aktierne eller anparterne i virksomheden. Successionen medfører, at aktierne eller anparterne i selskabet overdrages til en ny ejer, men beskatningen af overdragelsen udskydes indtil, at den nye ejer sælger aktierne. Den nye ejer, som har fået aktierne overdraget ved skattemæssig succession, kan ligeledes vælge at foretage skattemæssig succession, således at beskatningstidspunktet atter udskydes. Ved skattemæssig succession undgår indehaveren af aktierne og den der overtager aktierne, at betale skat ved overdragelsen.


Ved succession indtræder din efterfølger direkte i din stilling i virksomheden og overtager dermed også dine forpligtelser.

Hvem kan indtræde ved succession?

Det er ikke alle, der kan få en skattefri kapitaloverdragelse, da skattemæssig succession kun kan ske til:

    • Indehaverens børn eller børnebørn
    • Indehaverens søskende og deres børn, samt børnebørn
    • Samlevere, der har boet sammen i mere end 2 år
    • Medarbejdere, der har arbejdet det der svarer til 3 år i virksomheden på en 5-årig periode.

    Hvis køber ikke kan indtræde i succession til den tidligere ejers aktier, så beskattes salget af aktierne eller anparterne efter reglerne om aktiebeskatning.

Skat ved aktivoverdragelse

Der kan også ske virksomhedsoverdragelse ved salg af virksomhedens aktiver. Hvis virksomhedens aktiver sælges med overskud, så skal der ske avancebeskatning, hvorefter fortjenesten på salget beskattes. Genvinder man ved salg af aktivet nogle tidligere afskrivninger, skal dette også beskattes.

Ved salg af aktiver er det virksomheden, der er skattepligtig. Dermed er ejeren af virksomheden ikke skattepligtig for virksomhedens salg af aktiver, såfremt virksomheden drives i selskabsform.


Aktivoverdragelse er typisk mest attraktivt for køberen af aktiverne, da køberen ved erhvervelsen typisk vil have mulighed for at afskrive aktiverne.

Succession ved aktivoverdragelse

Succession kan som ved anparter og aktier, ligeledes ske ved aktiver. En person, der kan indtræde i succession, kan således overtage et aktiv på samme måde som en aktie kan overtages ved succession. Personen som aktivet overlades til indtræder således i samme sted, som den der overdrager aktivet, dermed overgår forpligtelserne der er forbundet med aktivet også. Der skal ved succession af aktiver ikke betales skat, før den person, der har overtaget aktivet, sælger dette. Beskatningen af aktivet udskydes således ved succession, hvorfor der i visse tilfælde kan ske en skattefri overdragelse af et aktiv.

Skat - Salg af personligt ejet selskab

Der kan ikke ske salg af et personligt ejet selskab, da selskabet netop er ejerens person og dermed ikke er udgjort af anparter eller aktier. Ejeren af en personlig virksomhed kan dog sælge virksomhedens aktiver, hvorefter en anden person eller virksomhed kan overtage aktiverne og drive virksomheden videre med samme aktiver under et nyt CVR-nr.

Fordi der er tale om en aktivoverdragelse og selskabet drives personligt. Så beskattes ejeren af aktiverne ved salget efter reglerne om avancebeskatning.

Succession ved personligt ejet selskab

Hvis en person er berettiget til at indtræde i succession, så kan denne skattefrit overtage det personligt ejet selskabs aktiver. Reglerne for succession i forbindelse med aktieoverdragelse er ens for kapital- og personligt ejede selskaber.

Virksomhedssalg - Gave og arveforskud

Hvis du sælger eller overdrager virksomheden til dine familiemedlemmer, så kan der i visse tilfælde være skattemæssige fordele at indhente, hvis man i forbindelse med salget giver en del af virksomheden som gave eller arveforskud.

Derudover kan man overdrage sin virksomhed til sin ægtefælle uden at betale avanceskat i henhold til Kildeskatteloven.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med virksomhedens salg, samt skatteoptimering.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon