Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4474
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift og er en afgift på køb og salg af varer. Som udgangspunkt skal virksomheder og selvstændige momsregistreres, såfremt de handler med varer eller ydelser, som de modtager betaling for. På denne side vil vi gå lidt i dybden med forskellige ting, der er relevante i forbindelse med moms. Har du yderligere spørgsmål eller ønsker specialiseret rådgivning, er du velkommen til at kontakte vores kontor - vores advokater står klar til at hjælpe dig.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Jakob Brix Kvols - advokat (L) Ring på tlf.: tlf.: 3842 4479 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Moms er, som nævnt ovenfor, en afgift, man betaler i forbindelse med salg og køb af varer og ydelser. Som udgangspunkt er momsen i Danmark 25% af varens værdi. Det er virksomhedens eget ansvar at indberette og betale moms - SKAT har nemlig ikke automatisk adgang til oplysningerne. Såfremt virksomheden sælger varer eller ydelser for mere end 50.000 kr. om året, og disse er momspligtige, skal man betale moms. Der er udelukkende nogle få varer og ydelser, som er fritaget fra moms, hvilket du kan læse mere om på SKATs hjemmeside. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker specialiseret rådgivning om moms.
Man er selv ansvarlig for at momsregistrere sin virksomhed på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Det er et krav, at man bliver momsregistreret, såfremt man sælger varer eller ydelser for mere end 50.000 kr. inden for et kalenderår. Sælger man derimod for mindre end 50.000 kr., er der ikke et krav om, at man bliver momsregistreret - men man kan stadig vælge at momsregistrere virksomheden, hvis man ønsker det.
Når man har momsregistreret sin virksomhed, skal man huske at indberette moms til skat. Man skal indberette hvor meget, man har købt og solgt i perioden. Der skal også ske indberetning, selvom virksomheden ikke har haft en omsætning i den pågældende periode.
Har din virksomhed ikke haft nogen omsætning i en periode, men er momsregistreret, vil det stadig være påkrævet at indberette moms. Dette kalder man for en nulindberetning. Såfremt din virksomhed flere gange i streg laver en nulindberetning, kan det være mere fordelagtigt at skifte til en personligt ejet mindre virksomhed, da de ikke har pligt til at indberette moms. Der er dog typisk flere ting, som man bør overveje i forbindelse med et skift af virksomhedstype. Dette er ligeledes noget, vi hos Sagførerne kan hjælpe dig med - både at vurdere, om det vil være fordelagtigt at omstrukturere din virksomhed, samt hjælp til hvordan omstruktureringen skal finde sted.
Der er nogle få ydelser og varer, som er fritaget fra moms. Det et typisk ydelser inden for sundhedssektoren og uddannelsessektoren. Derforuden kan kunstneriske virksomheder og visse velgørende aktiviteter ligeledes være fritaget fra moms.
Virksomheder har pligt til at registrere salg af momsfrie ydelser og varer. Som konsekvens af manglende registrering, kan man risikere ikke at få de fradragsprocenter, som man ellers er berettiget til. Det er derfor essentielt, at man har styr på, hvilke aktiviteter der er momsfritaget, og hvilke der ikke er. Hos Sagførerne anbefaler vi, at man registrerer dette løbende i kalenderåret.
Udgangspunktet er at sælger skal afregne momsen. I nogle tilfælde gælder der dog en omvendt betalingspligt, hvilket vil sige, at det er køberen og ikke dig, der skal afregne momsen. Såfremt der er omvendt betalingspligt, skal sælger udstede en faktura uden moms, hvorefter det er op til køberen at afregne momsen. Sælger du hovedsageligt til private, er det ikke muligt at anvende omvendt betalingspligt, og det vil derfor være dit ansvar at afregne moms.
Nedenfor har vi forsøgt kort at beskrive reglerne om salg til private og erhvervsdrivende mere uddybende, men har du spørgsmål eller ønsker specialiseret rådgivning, er du velkommen til at kontakte os.
Hvorvidt du kan anvende reglerne om omvendt betalingspligt afhænger af, om du hovedsageligt sælger til private eller til erhverv. Består mere end 50 procent af salget, af salg til erhvervsdrivende - det vil sige andre virksomheder og lignende - kan du anvende omvendt betalingspligt, og det vil således være køberen, der skal afregne moms. Modsætningsvist kan du ikke benytte omvendt betalingspligt, hvis du hovedsageligt sælger til private - det vil sige, at hvis salget til private udgør minimum 50 procent af det samlede salg, skal du afregne moms.
Det kan blive særligt udfordrende, hvis man sælger varer eller ydelser, der er omfattet af reglerne om omvendt betalingspligt, til både privat og erhverv. I sådanne tilfælde skal momsregistreringen ske på en anderledes måde, for at man sikrer sig en korrekt registrering.
Har du brug for hjælp til moms i forbindelse med salg til private og/eller erhverv, skal du ikke tøve med at kontakte os - vi står klar til at vejlede dig med alle momsrelaterede spørgsmål.
Sælger din virksomhed varer til en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, kan salget som udgangspunkt ske uden opkrævning af moms. Det er i stedet køberens ansvar at afregne moms efter reglerne i det land, hvor virksomheden er beliggende.
For at undgå at skulle opkræve dansk moms, skal du kunne dokumentere, at køberen (virksomheden) er momsregistreret i et andet EU-land. Det indebærer blandt andet, at fakturaen skal indeholde køberens momsregistreringsnummer (VAT-nummer) sammen med de øvrige lovpligtige oplysninger.
Selvom salget er momsfrit, skal det stadig indberettes til Skattestyrelsen. Ifølge gældende regler skal salget angives både i din momsindberetning og i EU-salg uden moms (den såkaldte VIES-liste).
Reglerne for salg til private i EU, men uden for Danmark, er lidt anderledes end de regler, man skal følge ved salg til private i Danmark. Såfremt din virksomheds samlede salg til private i andre EU-lande udgør mindre end 10.000 euro om året, skal der faktureres dansk moms. Desuden skal der ske betaling via virksomhedens almindelige momsindberetning. Overstiger salget derimod 10.000 euro om året, skal momsen indberettes og betales i det EU-land, hvor det endelige forbrug sker. Denne form for moms indberetning kan man også vælge at benytte sig af, selvom salget er mindre end 10.000 euro om året - det er dog ikke muligt at gøre det omvendt.
Når man sælger til private i EU, skal man være opmærksom på de forskellige momssatser, som de forskellige lande kan have. Hvis du har brug for hjælp hertil, er du velkommen til at kontakte os.
Når din virksomhed køber varer eller ydelser fra virksomheder i andre EU-lande, er det som udgangspunkt dig som køber, der skal beregne og afregne den danske moms. Der er således tale om omvendt betalingspligt, da det normalt er sælgeren, der skal sørge for at afregne momsen. I nogle særlige tilfælde, kan du risikere at skulle betale udenlandsk moms af en ydelse. Derforuden kan der være situationer, hvor du slet ikke skal betale moms - hverken dansk moms eller udenlandsk moms. Du kan læse mere om disse ydelser på SKATs hjemmeside, eller kontakte os, hvis du ønsker personlig rådgivning.
Hos Sagførerne har vi stor erfaring med at bistå klienter med juridisk vejledning om moms og andre skatter - og kan derfor ligeledes med garanti hjælpe dig med din sag. Tøv derfor ikke med at kontakte vores kontor, til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst muligt kan rådgive dig. Vi kan kontaktes via telefon eller mail. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev