Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Indgåelse af en forpagtningsaftale kan være en god måde at drive virksomhed på. En forpagtningsaftale giver dig mulighed for at drive en eksisterende virksomhed, som allerede har et etableret kundegrundlag. Uanset om det er en restaurant, et hotel eller andet du ønsker at forpagte, er det essentielt at have kendskab til, hvad en forpagtningsaftale indebærer.
Denne side vil give dig en introduktion til forpagtningsaftaler, så du har et bedre grundlag for indgåelsen af en sådan aftale. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater, som har et stort kendskab og forståelse for betydningen af forpagtningsaftaler.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
En forpagtningsaftale er en aftale indgået mellem en forpagter og en bortforpagter. Forpagteren lejer retten til at drive en forretning eller lignende af bortforpagteren. En forpagter kan sammenlignes med en lejer og bortforpagteren med en udlejer. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på leje og forpagtning.
En forpagtningsaftale har til formål, at forpagteren overtager driften af en allerede eksisterende virksomhed fra bortforpagteren. Det kan også være en gård eller et stykke jord, som forpagteren overtager driften af.
Forpagteren betaler en aftalt forpagtningsafgift til bortforpagteren. Denne vil være fastsat i forpagtningskontrakten, og ofte afhænge af virksomhedens omsætning under forpagtningsaftalens løbetid. Forpagtningsafgiften kan dog også fastsættes til et fast beløb.
Når man har indgået en forpagtningsaftale, er virksomheden og dens drift som udgangspunkt forpagterens ansvar. Det vil sige, at forpagteren driver virksomheden på egen risiko. Derforuden drives virksomheden for forpagterens regning. Bortforpagteren kan således ikke umiddelbart stilles til ansvar, så længe forpagtningsaftalen er gældende.
Er du i tvivl om, hvad du er ansvarlig for som forpagter, kan du kontakte vores erhvervsadvokater. De kan besvare de spørgsmål, du måtte have i forbindelse med forpagtningen.
Ønsker du at forpagte jord eller en virksomhed, anbefaler vi hos Sagførerne, at aftalen indgås skriftligt. Selvom en mundtlig aftale også er bindende, vil denne være svær at bevise. En forpagtningskontrakt bør som minimum indeholde følgende punkter:
Hos Sagførerne kan vi gennemlæse din forpagtningskontrakt, inden du underskriver. På den måde er du sikker på, hvad dine forpligtelser og rettigheder bliver i forbindelse med aftalen. Har bortforpagteren ikke udarbejdet en forpagtningskontrakt, kan Sagførerne bistå hermed. Kontakt vores erhvervsadvokater via mail eller telefon allerede i dag, så du sikrer dig selv bedst muligt.
Ønsker du at opsige en forpagtningsaftale, er det vigtigt at gennemlæse forpagtningskontrakten. Det vil typisk fremgå heraf, hvorledes en opsigelse skal foregå. Herunder hvilke opsigelsesvarsler mv. du skal overholde. Er det omvendt bortforpagteren, der har opsagt forpagtningsaftalen, skal vedkommende ligeledes overholde det aftalte i forpagtningskontrakten.
Er du i tvivl om dine forpligtelser eller rettigheder i forbindelse med en opsigelse, er du velkommen til at ringe eller sende os en mail. Vi kan hjælpe dig med at gennemgå din forpagtningsaftale, så du er sikker på, at den overholdes.
Selvom en forpagtningsaftale på flere punkter kan minde meget om en lejeaftale, kan det ikke sidestilles. En forpagter har lejet retten til at drive forretning, en gård eller lignende. En lejer er derimod en person der udelukkende lejer noget fysisk - typisk en bolig eller et lokale af anden art.
Har man indgået en forpagtningsaftale, men aftalen egentligt har karakter af almindelig erhvervsleje, vil aftalen blive anset som en erhvervslejekontrakt. Man kan altså ikke gyldigt aftale forpagtning, såfremt der ikke reelt er tale herom. Du kan læse om erhvervslejekontrakter her.
Desuden kan det tilføjes, at forpagtning heller ikke er det samme som franchising. Ved franchising får franchisetager for eksempel ret til at benytte varemærker mv., hvilket en forpagter ikke nødvendigvis gør. Der er dog flere ligheder imellem at være forpagter og franchisetager.
Har du spørgsmål til forpagtningen, eller er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om en forpagtnings-, leje- eller franchiseaftale, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater. Skal du, eller har du allerede indgået en forpagtningsaftale, kan vi ligeledes hjælpe med at forhandle eller genforhandle aftalen. Vi har stort kendskab til forpagtningsaftaler, samt hvilken betydning sådanne aftaler har for forpagteren. Vi kan desuden hjælpe, såfremt der er opstået en tvist mellem dig og bortforpagteren. Viser det sig at forpagtningsaftalen har karakter af en erhvervslejekontrakt, vil vi kunne også hjælpe dig med, hvilke rettigheder der i så fald tilfalder dig.
Hos Sagførerne er vi specialiserede i at rådgive små og mellemstore ejerledede virksomheder om alle de spørgsmål, der opstår i forbindelse med drift af denne type virksomhed. Du kan henvende dig via mail eller telefon. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev