Skilsmisse - salg til den ene ægtefælle
I forbindelse med overdragelse af fast ejendom ved skilsmisse, er der mange forhold, man bør have for øje, når den ene ægtefælle skal overtage huset. Selvom huset overtages af den ene ægtefælle, er der stadig juridisk tale om en ejendomshandel.
Når i begge er ejere, må i blive enige om, hvad der skal ske fremadrettet med jeres fælles hus. I vil skulle blive enige om, hvorvidt huset skal sælges, eller om en af jer kan overtage huset. Hvis begge jeres navne står på ejendommens skøde, vil i begge være ejere. Selvom den ene alene ejer huset, udelukker det ikke den anden fra at kunne overtage huset, da huset under alle omstændigheder vil skulle indgå i delingen, hvis huset er et delingsformueaktiv.
Foreligger der formuefællesskab i ægteskabet, skal der ske bodeling og udfærdiges en bodelingsoverenskomst. Det er i bodelingsoverenskomsten den overordnede aftale om deling af jeres fælles midler fremgår, og det vil også her skulle være angivet, hvad der skal ske med familiens fælles bolig, og hvem der skal overtage den efter skilsmissen. Når der skal foretages bodeling, vil ægtefællen der beholder flest aktiver, skulle “købe den anden ud”, og samme gør sig gældende, når den ene bliver boende i det fælles hus efter skilsmissen. Når huset er et delingsformueaktiv, vil det altså betyde, at ægtefællen der bliver boende, må betale halvdelen af vurderingsprisen til ægtefællen, der fraflytter huset. Når huset i denne sammenhæng skal vurderes, vil ægtefællen der bliver boende have interesse i, at vurderingsprisen ikke er for høj, så denne ikke skal aflevere flere penge til den fraflyttende ægtefælle. Den fraflyttende ægtefælle vil på den anden side have interesse i, at huset vurderes til den mest fordelagtige pris, da denne kan tage flere penge med ud fra ægteskabet, end hvis huset vurderes til en lavere pris.
Når der der er enighed om vurderingen af huset, banken har godkendt, at den ene ægtefælle overtager lånet i huset og bodelingsoverenskomsten er underskrevet, kan den formelle overdragelse af ejendommen til den ene ægtefælle registreres. Når det formelle ejerskab skal registreres, skal der udfærdiges et skøde, der angiver adkomsten til huset - et skilsmisseskøde.
Skilsmisseskødet angiver, at der nu formelt er et andet ejerforhold end tidligere, og at det kun er den ene ægtefælle, der ejer huset. Når skødet tinglyses, vil den ene ægtefælle være den nye ejer. Der gælder særlige regler for skilsmisseskøder, og har der været formuefællesskab i ægteskabet og har parterne indhentet skilsmissebevilling eller separationsbevilling, vil afgiften for tinglysning af skødet alene være 1.750 kr. Tinglysning af skilsmisseskøde er dermed billigere en tinglysning af et almindeligt skøde, hvor afgiften er 0.6 % af købesummen. Skilsmisseskødet skal ledsages med oplysningerne om vilkårene for overdragelsen og oplysninger om ejerskiftet. Her kan ægtefællerne enten beslutte at ledsage skilsmisseskødet med en bodelingsoverenskomst eller en købsaftale. I bodelingsoverenskomsten vil ægtefællernes aftale om deling af deres midler fremgå, og det vil her også fremgå, hvad der er aftalt angående huset. Derfor er det mest normalt, at skilsmisseskødet ledsages af bodelingsoverenskomsten.
Når den ene ægtefælle overtager boligen, vil der normalt ikke blive udfærdiget en tilstandsrapport eller indhentet tilbud om ejerskifte og det er heller ikke et krav, at man gør dette. Dog vil en ejerskifteforsikring ikke kunne tegnes, uden at der laves en tilstandsrapport.
Hos Sagførerne er vi eksperter inden for skilsmisseret og fast ejendom, og står klar til at bestå dig, der står midt i en skilsmisse og har spørgsmål i anledning af overdragelse af hus i forbindelse med skilsmissen
Læs mere om de økonomiske overvejelser
Når den ene skal overtage den fælles bolig, må det først klarlægges, hvad boligen er værd. Hvis boligen er steget i værdi siden boligen blev købt i fællesskab, skal ægtefællen der overtager boligen, “købe den anden ud”. Er der gæld i huset, skal der søges om gældsovertagelse.
Banken skal godkende, at den ene ægtefælle overtager boligen, og dermed overtager gælden. Der er her tale om en vurdering af, om den ene ægtefælle har tilstrækkelige økonomiske midler til at overtage lånet alene. Kan banken ikke godkende overtagelsen, må ægtefællerne fortsat begge hæfte for gælden i huset eller træffe beslutning om at sælge huset. Den ene ægtefælle kan dermed risikere at betale gæld i et hus, som denne ikke selv bor i.
Ægtefællen, der overtager huset, må i øvrigt gøre sig overvejelser omkring hvilke faste udgifter, der skal holdes. Er der ikke tilstrækkelige midler til at betale sædvanlige forbrugsudgifter, vil overtagelse af huset ikke være relevant.