For fælleshegn er det klare udgangspunkt, at naboer skal være enige om forhold relateret til hegnet. Du må derfor ikke begynde at rejse et fælleshegn, før du er blevet enig herom med din nabo eller har fået en afgørelse fra Hegnsynet.
Etablering
Hvis to grunde støder op til hinanden, kan hver af grundejerne i udgangspunktet kræve, at der rejses et fælleshegn. Udgangspunktet gælder dog kun så længe, at ejendommene ikke er tilstrækkeligt adskilt på anden vis - eksempelvis ved at en af parterne har rejst eget hegn.
Begge naboer har så pligt til at bidrage ligeligt til, at hegnet etableres. Det gælder både i forhold til betaling af udgifterne, arbejdet og at afgive jord.
Det bedste er selvfølgelig, hvis naboerne kan blive enige om, hvordan og hvor stort, hegnet skal være. Hvis naboerne ikke kan blive enige, skal hegnsynet involveres. Hegnsynet kan så træffe afgørelse om, hvordan hegnet skal opføres.
Der kan være tilfælde, hvor den ene af naboerne kan fritages for pligten til at deltage i udgifterne eller arbejdet. Det kan navnlig være tilfældet, hvis rejsningen af hegnet kun er i den ene parts interesser.
Ændringer
Hvis du eller din nabo ønsker et fælleshegn ændret, er udgangspunktet, at den som ønsker ændringen skal betale. Der kan dog være tilfælde, hvor udgifterne skal fordeles anderledes.
Hvis ændringerne medfører fordele for begge parter, kan den anden part også pålægges at betale op til halvdelen af udgifterne.
Derudover kan der være tilfælde, hvor den ene af naboerne bruger sin grund på en måde, der nødvendiggør, at det eksisterende hegn ændres. I sådanne tilfælde kan det pålægges den nabo at betale hele eller dele af udgifterne til ændringerne.
Vedligeholdelse
Som udgangspunkt deles udgifterne og arbejdet ved vedligeholdelsen af fælleshegn ligeligt mellem naboerne. Den fælles vedligeholdelsespligt indebærer blandt andet, at hegnet skal holdes i forsvarlig stand, så det kan opfylde sit formål.
Det indebærer også, at naboerne hver især kan forlange, at levende hegn beskæres en gang årligt. Fælleshegn i boligområder kan som udgangspunkt forlanges beskåret ned til en højde på 2 meter. Fælleshegn (læhegn) mellem landbrugs- og skovarealer kan forlanges nedkappet til 5 meter. Andre levende fælleshegn kan forlanges nedkappet til en højde på 3,5 meter.
Der kan dog være tilfælde, hvor udgifter til vedligehold, årlig beskæring og lignede ikke kan kræves delt ligeligt. Hvis hegnssynet har godkendt etablering af et fælleshegn, som er særligt dyrt at vedligeholde, af hensyn til den ene af naboernes behov eller ønsker, må denne nabo så også stå for hele eller en større del af vedligeholdet.