Hvis du generes af høj musik fra naboen, bør du i første omgang selv kontakte din nabo og gøre opmærksom på generne. Hvis det ikke er muligt at nå en acceptabel løsning, kan du klage. Det afhænger af din boligtype, hvem du kan klage til.
- Ejere kan klage til deres ejerforening/grundejerforening.
- Andelshavere kan klage til deres andelsforening.
- Lejere kan klage til deres udlejer.
I akutte tilfælde kan du desuden kontakte politiet, som om nødvendigt kan give påbud eller bøder, hvis det vurderes, at musikken forstyrrer den offentlige orden.
Hvis du er ejer
Som ejer kan du klage til din ejerforening. Ejerforeningen er en forening for de personer, som ejer lejligheder i den bygning, opgang eller lignende, du bor i. Ejerforeningen kan blandt andet tage sig problemer med afspilning af høj musik og anden form fra støj.
Normalt vil ejerforeningen have vedtaget regler for, hvornår der spilles høj musik og lignende. Disse regler skal naturligvis overholdes. Hvis det ikke sker, bør ejerforeningen i første omgang kontakte kilden til problemet og minde om, at reglerne skal følges.
Hvis problemet trods påmindelse(r) ikke ophører, kan ejerforeningen tage yderligere midler i brug. Mange ejerforeninger har bestemmelser i vedtægterne, som giver mulighed for at pålægge beboere, som ikke overholder husordenen og lignede regler at sælge boligen og fraflytte ejendommen.
Din advokat kan bistå med at afklare, hvilke muligheder du og din ejerforening har for at komme problemer med en støjende nabo til livs. Din advokat kan også hjælpe med at varetage processen, så problemet følges effektivt til dørs.
Hvis du er andelshaver
Som andelshaver kan du klage over høj musik til bestyrelsen i andelsboligforeningen. Andelsboligforeningens rolle er at få det til at fungere for beboerne. Derfor er andelsforeningens rolle blandt at sikre, at reglerne for støj og lignende overholdes.
Hvis du eller øvrige beboere generes af høj musik, bør bestyrelsen derfor kontakte den pågældende og påminde om, at reglerne for støj skal overholdes. De fleste andelsboligforeninger har vedtaget regler for, hvornår der må spilles høj musik, og hvornår der skal være ro.
Hvis hverken din henvendelse til den støjende eller påmindelsen fra bestyrelsen virker, kan det være nødvendigt at gå videre for at få stoppet støjen. Det afhænger blandt andet af vedtægterne, hvilke sanktionsmuligheder foreningen har. En del andelsforeninger har vedtægter, som giver mulighed for i sidste ende at pålægge den pågældende at sælge sin andel og fraflytte andelsforeningen.
Din advokat kan hjælpe med at undersøge hvilke muligheder du og andelsforeningen har for at få sanktioneret støjen. Din advokat kan også hjælpe med at koordinere processen, så det sikres at der tages de fornødne skridt.
Hvis du bor til leje
Hvis du bor til leje og generes af høj musik fra en af dine naboer, kan du klage til din udlejer. Din udlejer har pligt til at sikre, at der hersker god ro og orden i ejendommen. Det indebærer blandt andet, at udlejeren skal tage de nødvendige skridt for at sikre, at reglerne for musik og støj overholdes.
Pligten til at sikre ro og orden indebærer også, at udlejeren om nødvendigt skal sanktionere de lejere, som ikke overholder reglerne. I sidste instans kan lejere der ikke overholder regler for blandt støj smides ud af deres lejemål.
Du har altså krav på, at din udlejer sørger for, at ejendommens husorden overholdes og du ikke i overdreven grad generes af høj musik og lignede fra øvrige beboere. Som udgangspunkt har du krav på, at der normalvis er nogenlunde ro i tidsrummet 22-06.
Hvis du oplever, at din udlejer ikke får styr på støjproblemerne efter du har klaget, kan du kontakte en advokat, som kan hjælpe med at få sat skub i processen. Ofte vil du opleve, at din klage tages mere seriøst, hvis du får hjælp af en advokat.