Kontakt

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - helt gratis og uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.

Indsend

Læs vores Persondatapolitik

Ring og få hurtigt svar: 8743 5516

Den første samtale er gratis.

Skel og skelforretning

Har du vundet hævd over et stykke jord, eller påstår andre, at de har vundet hævd over din jord, kan vi hjælpe dig til en afklaring.

Spørgsmål om hævd afklares ved en skelforretning eller ved domstolene, og dine omkostningerne vil ofte være omfattet af din retshjælpsforsikring. Dette afklarer vi sammen med dig.


Du er velkommen til at ringe til os, så du hurtig kan få afklaret, om en skelforretning er den rette løsning for dig. Du kan også læse meget mere om skel og skelforretninger nedenfor.

Kontakt Jens Røjmer Søndergaard 

Jens Røjmer Søndergaard

Advokat, specialist i nabosager

Ring på tel: 8743 5516

Eller send en mail til jrs@sagfoererne.com

Læs mere om Jens her...

Guide til skel og skelforretninger

Hvis du ejer fast ejendom kan det vise sig vigtigt, at der er ordentligt styr på skellinjerne. Her kan du læse mere om, hvad skel og skelforretninger er, og hvordan du bør forholde dig, hvis du oplever uenigheder om hvor skellet går.

Hvad er et skel?

Skellet markerer, hvor de juridiske grænser for en fast ejendom går. Skellet fastslår derfor, hvor grænsen mellem eksempelvis to naboejendomme eller mellem en ejendom og en offentlig vej er.

Som ejer af en grund bør du sikre dig, at skellet er fastlagt korrekt. Skellets placering kan blandt andet få betydning for din mulighed for at råde over grunden, din mulighed for at bygge på grunden og lignende. Derfor er det vigtigt, at skellet er fastlagt korrekt.

I nogle tilfælde er skellets placering markeret med skelpæle. I så fald er det let at se, hvor skellet går. Skelpæle er små metalpæle, som sættes i jorden, og som afmærker skellinjen. Skelpæle må kun placeres af beskikkede landinspektører. Derfor er det også forbudt at flytte, borttage, beskadige eller ødelægge skelpæle.

Hvis der ikke er skelpæle, som markerer skellet, kan det typisk ses på matrikelkortet. Matrikelkortet er et digitaliseret kort, der viser matrikler og skel.

Hvis der er uenighed om, hvor et skel går, kan det være nødvendigt at afholde en skelforretning. Det kan du læse mere om nedenunder.

Hvad er en skelforretning?

At afholde en skelforretning er et værktøj, som man kan tage i brug, hvis der er uklarhed eller uenigheder om, hvor grænserne for en ejendoms område går.

Skelforretninger afholdes af en praktiserende landinspektør, som fysisk tager ud og besigtiger området. På baggrund af det, som landinspektøren ser i marken og de oplysninger, han ellers har fået, fastsætter landinspektøren skellet mellem ejendommene, så der efterfølgende bør være klarhed over, hvor skellet går.

Da skelforretninger er et værktøj til at løse uenigheder, afholdes de kun, hvis en af de berørte parter anmoder om det. Til gengæld har enhver, der mener at have interesse i at få konstateret den rette beliggenhed af ejendomsgrænsen mulighed for at få indkaldt til en skelforretning ved at anmode herom.

Hvorfor er det vigtigt, hvor skellet går?

Det er vigtigt, at skellet er placeret korrekt, da placeringen kan få stor betydning for dine muligheder for at bygge på grunden og for at disponere over din ejendom.

Der er blandt andet lovgivning, som regulerer hvor tæt på skellet du må bygge, hvor stor en del af grunden du må bebygge, hvor høje bygningerne må være i forhold til afstanden til skellet og hvor du må placere udhusbygningerne som skure, garager og overdækkede terrasser. Desuden er grundens grænser naturligvis afgørende for, hvem der har ret til at benytte arealerne.

Derfor er det vigtigt, at skellet er placeret korrekt, da en forkert placering i værste fald kan forhindre dig i at bygge det hus du drømmer om.

Hvorfor er det en god ide at bruge en advokat?

Det er en rigtig god ide at søge en advokat, hvis du står foran en skelforretning. En advokat vil blandt andet kunne hjælpe med følgende:

  • Hjælp til at sikre, at de rigtige dokumenter og oplysninger præsenteres for landinspektøren.
  • Afklaring af juridiske spørgsmål omkring skellets placering – eksempelvis spørgsmål om hævd.
  • Rådgivning i forhold til processen omkring skelforretninger.
  • Bistand ved eventuelle efterfølgende retssager.
  • Rådgivning om retshjælpsforsikringer og omkostninger ved skelforretningen.

  Det er vigtigt at forstå, at landinspektøren afsætter skellet ud fra de oplysninger, som han har adgang til og præsenteres for af parterne. Derfor er det afgørende, at du får fremlagt de oplysninger, som kan være af relevans for skellets placering. Din advokat kan hjælpe til at sikre, at alle de relevante oplysninger præsenteres for landinspektøren.

  En anden væsentlig ting er, at landinspektører ikke er juridisk udannede. Derfor er det vigtigt at få rådgivning i forhold til de juridiske spørgsmål, som kan få betydning for skellets placering, så det kan forelægges landinspektøren. Det kan eksempelvis være spørgsmål om, hvorvidt skellets placering er påvirket af hævd.

  Det er vigtigt, at du får den rigtige rådgivning allerede før landinspektøren afsætter skellet, da landinspektørens afgørelse i udgangspunktet er bindende for alle parter. Hvis skellets her placeres forkert – eksempelvis fordi du ikke fik fremlagt væsentlige forhold – er den eneste mulighed at anlægge sag om skellets placering ved domstolene, hvilket kan være en både langtrukken og omkostningsfuld affære.

Ofte stillede spørgsmål

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en gratis og uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores advokater inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2021 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361 | Cookie- og persondatapolitik | Almene oplysninger