Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Timelønnede har som udgangspunkt ikke ret til løn under barsel. Timelønnedes løn er som udgangspunkt afhængigt af antallet af arbejdede timer. Dette udgangspunkt kan fraviges ved aftale. Timelønnede er omfattet af barselslovens regler, og har derigennem ret til at få udbetalt barselspenge, såfremt de opfylder barselslovens regler.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Et timelønnet ansættelsesforhold er reguleret ved aftale. Om der betales løn under barsel, og i hvilket omfang, afhænger derfor af den individuelle ansættelsesaftale. Som udgangspunkt vil den timelønnede medarbejder ikke have ret til løn under barsel, da lønnen er afhængig af arbejdstimer. Den timelønnede medarbejder vil i visse tilfælde have ret til at modtage barselspenge, der udbetales af Udbetaling Danmark. Afholder arbejdsgiveren løn under barsel, vil der kunne ske refusion af den afholdte løn hos Udbetaling Danmark.
Mange timelønnede er en del af en kollektiv overenskomst, hvor der kan være aftalt regler for løn under barsel. Hvis der i en overenskomst er fastsat regler, der regulerer løn under barslen, vil disse vilkår være gældende.
Hvis ikke den timelønnede er omfattet af en overenskomst, vil det være op til arbejdsgiveren og den timelønnede selv at aftale på hvilke vilkår, der gælder for løn under barsel. Dette kan ske ved ansættelseskontrakten eller ved et tillægsskrift til ansættelseskontrakten.
Hvis ikke den timelønnede medarbejder har ret til løn under barsel, efter ansættelseskontrakten, så vil den timelønnede medarbejder i visse tilfælde have ret til barselspenge efter barselsloven.
Hvis der ikke er indgået aftale om løn under barsel, vil den timelønnede være omfattet af barselslovens regler, hvorefter Udbetaling Danmark vil udbetale barselspenge til den timelønnede medarbejder. Medarbejderen skal dog opfylde barselslovens forudsætninger for at være berettiget til barselspenge.
Den timelønnede skal på tidspunktet for barslen være ansat. Derudover skal den timelønnede, for at have ret til barselspenge, have arbejdet i mindst 160 timer over de sidste 4 måneder, hvoraf der er arbejdet mindst 40 timer hver måned.
Timelønnede der er ansat på flexjob har også ret til at få barselspenge, uanset at de har arbejdet mindre end 160 timer, fordelt på 4 måneder, hvoraf der mindst er arbejdet 40 timer i hver af de 4 måneder.
Opfyldes barsellovens krav ikke, vil den timelønnede medarbejder ikke have krav på barselspenge fra Udbetaling Danmark.
Barselspengene kan udbetales til arbejdsgivere, som har afholdt løn under en arbejdstagers barsel. Det er dog et krav at arbejdstageren selv ville kunne være berettiget til at få barselspengene udbetalt. Arbejdsgiveren er alene indrømmet en refusionsmulighed, hvis denne har afholdt løn under en barsel, som arbejdstageren i øvrigt var berettiget til at få udbetalt af Udbetaling Danmark. Hvis ikke arbejdstageren har ret til barselspenge efter barselsloven, vil det ikke være muligt for arbejdsgiveren at få refusion for afholdte lønomkostninger.
Den timelønnedes ansættelsesforhold er reguleret gennem aftale. Det vil heraf følge hvilke vilkår den timelønnede kan opsiges på. Aftalen kommer til udtryk i ansættelseskontrakt eller overenskomst. Det følger af aftalen under hvilke forhold og forudsætninger, der kan ske opsigelse, herunder hvad der gælder for opsigelse i tilfælde af barsel. Du kan læse mere om opsigelse af timelønnede her.
Der gælder som udgangspunkt ikke et forbud mod at opsige en medarbejder på barsel. Det følger dog af ligebehandlingsloven, at afskedigelsen ikke må ske alene på grund af barselsorlov, der afholdes i følge barselsloven. Der gælder her en omvendt bevisbyrde. Denne bevisbyrde betyder i praksis, at det er utrolig svært at opsige en medarbejder der er på barsel. Af samme grund anbefaler vi altid, at man søger råd hos en advokat, hvis man vil opsige en medarbejder på barsel.
Forældre og særligt mødre er tillagt rettigheder efter barselsloven.
En mor har ret til at holde fri 4 uger, inden det skønnes, at fødslen skal ske. Ved denne beregning lægges terminsdatoen til grund. Derudover har en mor pligt til at afholde 2 ugers orlov efter fødslen. Herudover har begge forældre ret til orlov efter barselsloven. Hvor lang barsel medarbejderen er berettiget til og hvornår barslen kan afholdes, afhænger af blandt andet barselsloven, eventuelle kollektive overenskomster m.m.
Reglerne om barsel afhænger af mange forskellige forhold, herunder bl.a. hvornår barnet er født. Hvis du har en eller flere medarbejdere der skal på barsel, er det en god ide at kontakte en advokat, så du sikrer, at du ikke bliver mødt med krav fra medarbejderne.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Er du i tvivl om, i hvilket omfang du skal afholde løn under barsel, og hvad dine muligheder for lønrefusion er? Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe dig. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse med timelønnede ansatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev