Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Ophavsret

Ophavsretten er en del af immaterialretten. Har man ophavsretten, ejer man rettighederne over værket, og andre må ikke benytte det uden dit samtykke. Vedkommende, der har skabt værket, har ophavsretten, og kaldes ophavsmanden. Ofte forveksles ophavsret og copyright, men disse kan ikke sidestilles. Du kan læse mere om copyright længere nede på siden.

Her på siden kan du læse om, hvad og hvordan man opnår ophavsretlig beskyttelse, samt om krænkelse af ophavsretten. Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte os på telefon eller mail.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Ophavsret


Hvad kan opnå ophavsretlig beskyttelse?

For at man kan opnå ophavsretlig beskyttelse, skal der være tale om et værk. Værket skal være unikt og ikke før have været offentliggjort.

Det fremgår af ophavsretsloven, at litterære samt kunstneriske værker kan beskyttes ophavsretligt. Som eksempler på værker, der kan opnå beskyttelse, kan nævnes:

      • Bøger
      • Artikler
      • Musik
      • Film
      • Fotografier/billeder
      • Malerier
      • Bygningskunst
      • Brugskunst

Hvordan opnår man ophavsret?

Ophavsret opnås i samme øjeblik, som et værk bliver skabt. Ophavsret er således ikke noget man skal ansøge om at få. Der er dog, som ovenfor nævnt, nogle forskellige krav til, hvilke værker der kan opnå ophavsretlig beskyttelse. Er disse krav ikke opfyldt, vil værket selvsagt ikke opnå ophavsretlig beskyttelse.

Såfremt der ikke er tale om et værk omfattet af ophavsretsloven, kan der i stedet være tale om et design, en teknisk frembringelse eller andet, som kan beskyttes efter designloven, patentloven eller noget tredje.

Ophavsrettens indhold

Når man har opnået ophavsretlig beskyttelse, er det udelukkende skaberen af værket, der må gøre det offentligt tilgængeligt. Det er således i strid med ophavsretsloven, såfremt andre kopierer, spreder eller på anden måde fremviser værket uden tilladelse hertil. Det er som udgangspunkt kun skaberen, der kan samtykke dertil.

Det skal dog tilføjes, at andre gerne må citere et værk, der har ophavsretlig beskyttelse, såfremt det sker i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet. Endvidere har andre ret til at kopiere et beskyttet værk til privat brug. Nedenfor kan du læse mere om indskrænkningerne i ophavsretten.

Indskrænkninger i ophavsretten

Det følger af ophavsretsloven, at der er visse indskrænkninger i ophavsretten. Det vil sige, at der er tilfælde, hvor folk med rette må benytte, kopiere eller videresælge ophavsmandens værk.

Det er blandt andet ikke i strid med ophavsretsloven, at der i et begrænset omfang foretages kopiering til privat brug, undervisningsbrug eller intern brug i en erhvervsvirksomhed. Er værket bragt i omsætning af ophavsmanden, er det desuden lovligt at videresælge værket - også i andre EU-lande end der værket oprindeligt er sat på markedet af ophavsmanden.

I de fleste lande er der desuden et aftalelicenssystem, hvorefter virksomheder og offentlige institutioner kan benytte og kopiere værker mod betaling af en afgift.

Krænkelse af ophavsret

Har nogen fremstillet noget, der minder om dit værk, er ophavsretten krænket. Det samme gør sig gældende, hvis dit værk er blevet anvendt, kopieret eller lignende uden samtykke dertil. Ved uberettiget brug af et værk, kan det medføre, at vedkommende skal betale et rimeligt vederlag, erstatte eventuelle skader og godtgøre ikke-økonomiske skader til ophavsmanden. Desuden kan den pågældende blive pålagt en bøde.

Ovenstående forudsætter, at du har opnået ophavsretlig beskyttelse af dit værk.

Hvis du er blevet bekendt med en krænkelse af din ophavsret, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater. De har stort kendskab til ophavsretten, og kan derfor hjælpe dig med din sag.

Overdragelse af den økonomiske eneret

Indehaveren af en ophavsret kan overdrage denne helt eller delvist. Man skal i den forbindelse være opmærksom på de betingelser og begrænsninger, som følger af ophavsretsloven.

Ophavsretten kan inddeles i økonomiske og personlige interesser. Ophavsmanden opnår beskyttelse af begge dele, såfremt vedkommende har opnået ophavsret. De økonomiske rettigheder er de rettigheder, der har en økonomisk værdi. Udgangspunktet er, at det udelukkende er ophavsmanden, der må sælge, udleje, udlåne eller på anden måde fremvise sit værk for offentligheden. Denne økonomiske eneret kan dog overdrages ved aftale derom. Det anbefales, at en sådan aftale indgås skriftligt, så der ikke opstår tvivl om indholdet af aftalen.

Aftalelicenser

Som nævnt ovenfor er der i mange lande indført et aftalelicenssystem. Det skyldes, at udgangspunktet for ophavsrettens eneret er, at hvis man ønsker at benytte et værk, kræver det samtykke fra ophavsmanden. Dette kan være ganske omstændeligt, i de tilfælde hvor der er tale om masseudnyttelse, da man skal have samtykke for hvert enkelt værk, man benytter. Et eksempel herpå kan være, hvis den lokale boghandel afspiller musik i butikken. I princippet vil de skulle have samtykke til at afspille hver enkelt sang fra de pågældende ophavsmænd.

Med et aftalelicenssystem er benyttelsen af diverse værker nemmere - og med til at sikre ophavsretsmændene får betaling for udnyttelsen af deres værker. Det foregår således, at virksomheder og offentlige institutioner betaler en afgift til organisationer, som dernæst sørger for at fordele indtægterne til rettighedshaverne.

Varigheden af ophavsret

Hovedreglen er, at et værk, der er ophavsretligt beskyttet, vil forblive beskyttet i hele ophavsmandens levetid og 70 år derefter. Med andre ord vil ophavsretten som udgangspunkt bestå i minimum 70 år. Såfremt man har ophavsret i andre lande end Danmark, skal man være opmærksom på, hvorvidt deres regler er lempeligere - det forekommer i visse tilfælde.

Er der flere ophavsmænd, er udgangspunktet, at varigheden beregnes fra dødsdagen for den længstlevende ophavsmand. Først fra dennes dødstidspunkt begynder løbetiden på 70 år.

Håndhævelse af ophavsrettigheder

Såfremt nogle krænker din ophavsret, er du berettiget til at påtale det over for vedkommende. Består krænkelsen i piratvirksomhed, kan der, på din begæring, ske offentlig påtale.

Ved uberettiget brug af et værk straffes krænkeren med bøde. Derforuden kan ophavsmanden kræve betaling af et rimeligt vederlag samt erstatning for eventuelle skader. Godtgørelse for ikke-økonomiske skader kan ligeledes kræves. Har vedkommende krænket din ophavsret ved at kopiere dit værk, kan du ved dom få udstedt påbud om tilintetgørelse heraf.

Ophavsret og AI

AI vinder mere og mere ind i dagligdagen, hvorfor der ligeledes er opstået spørgsmål om, hvordan samspillet mellem ophavsret og AI reguleres. Det er endnu uafklaret, hvorvidt man kan opnå ophavsretlig beskyttelse på værker som AI har kreeret. Ved hjælp af AI værktøjer som ChatGPT kan brugeren få værktøjet til for eksempel at fremstille et billede. Spørgsmålet bliver i denne henseende, om det er AI værktøjet eller brugeren deraf, som bliver skaberen af værket og dermed ophavsmanden. Umiddelbart vil det være op til en konkret vurdering, hvor det særligt vil tillægges vægt, hvor specifik brugeren af AI værktøjet har været, da vedkommende bad værktøjet fremstille værket.

I skrivende stund er der endnu ikke nogle danske afgørelser om ophavsret af AI skabte værker. Da ophavsretten som udgangspunkt er national og udelukkende delvist EU-harmoniseret, kan domme fra andre EU-lande ikke danne grundlag for retspraksis. Hos Sagførerne følger vi udviklingen af retspraksis på området. Kontakt derfor gerne vores erhvervsadvokater, såfremt du har spørgsmål.

Copyright

Copyright og ophavsret er ikke det samme. Selvom ordet ‘copyright’ ofte anvendes og dermed ligestilles med ophavsret i daglig tale, dækker begreberne ikke over det samme. Copyright er udelukkende eksemplarfremstillingsretten af ophavsretten. Under ophavsretten hører dog også spredningsretten, visningsretten og fremførelsesretten. Copyright beskytter dermed ikke lige så mange rettigheder, som ophavsretten gør.

Det skal i denne forbindelse erindres, at et værk opnår ophavsretlig beskyttelse, såfremt det er unikt, ikke tidligere har været offentligt tilgængeligt, og uden der skal ansøges der om. Derfor er det ikke et krav, at copyright symbolet “©” fremgår på værket - værket er fortsat beskyttet efter ophavsretsloven. Desuden er det ikke muligt at få “©” registreret i Danmark.

Advokat til ophavsret

Hos Sagførerne har vi et stort kendskab til immaterialretten og er særligt specialiserede inden for ophavsretlig beskyttelse. Vi kan derfor hjælpe dig, hvis din ophavsret er blevet krænket. Kontakt vores erhvervsadvokater for juridisk rådgivning. De kan kontaktes via mail eller telefon. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer. Første samtale er uforpligtende.

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon