Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4474

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4474

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Syn og skøn - heste

I nogle hestesager kan det være nødvendigt at få foretaget et syn og skøn. Det er typisk i sager, hvor der er tvivl om, hvorvidt hesten lider af en mangel eller ej. 

På denne side kan du blive klogere på en lang række regler om syn og skøn vedr. heste.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er et syn og skøn?
    • Hvem agerer skønsmand i en hestesag?
    • Hvilke krav er der til syn og skøn?
    • Hvad er en sagkyndig erklæring?
    • Hvad koster syn og skøn vedr. heste?

Kontakt vores specialiserede advokater


Lars Christian Lyby-Iversen - advokat Martin Faurholt Møller - advokat Ring på tlf.: tlf.: 3842 4474 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Syn og skøn - hest


Hvad er et syn og skøn?

Et syn og skøn bruges, når der er uenighed om noget. Det kan eksempelvis være, hvis der er tvist om en hest i forbindelse med køb, skade eller andet.

Når der skal afholdes syn og skøn, laver parterne nogle spørgsmål, som en uvildig fagperson skal svare på. Det er derfor super vigtigt, at spørgsmålene bliver stillet på en måde, der gavner dig bedst muligt. Hvis du står foran et syn og skøn, kan det være en god idé at få hjælp til at formulere de rigtige spørgsmål. Syn og skøn afholdes typisk under en retssag.

Et syn og skøn kan også foretages inden at der verserer en retssag. I dette tilfælde kaldes det udøvede syn og skøn dog for en isoleret bevisoptagelse. Vil du vide mere om isoleret bevisoptagelse eller syn og skøn generelt, kan du klikke her.

Syn og skøn vedr. hest

Da uenigheder omkring heste ofte giver anledning til høje krav, kan det være fornuftigt at foretage et syn og skøn tidligt i forløbet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at et syn og skøn også er omkostningsfuldt, og man bør derfor kun afholde syn og skøn, hvis det vurderes, at det vil gavne sagen. 

Står du overfor et syn og skøn eller ønsker du at vide, om det giver mening for dig at få foretaget syn og skøn, kan du kontakte os for en drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring med at udarbejde spørgsmål til skønsmanden.

Skønsmænd i hestesager

I sager om køb og salg af heste, vil det ofte være en dyrlæge, en beslagsmed, en berider eller lignende fagkyndig person, som vurdere de konkrete forhold. I nogle tilfælde kan det være andre fagpersoner, f.eks. en hestekiropraktor. Den oftest anvendte fagperson er dog dyrlægen.

I nogle sager kan det imidlertid være nødvendigt, at der udpeges flere skønsmænd. Oftest vil der kun blive udpeget flere skønsmænd, hvis begge parter anmoder om det. Det er imidlertid vigtigt at overveje, om det er relevant at få flere skønsmænd indover, da det ellers kan blive en bekostelig affære. 

Krav til syn og skøn

Selvom det i vidt omfang er op til parterne selv at udforme spørgsmålene til brug for skønsforretningen, er der dog en række krav som skal overholdes.

Kravene angår særligt spørgsmålenes udformning. Det er et krav, at spørgsmålene er neutrale, konkrete og relevante for skønstemaet. Nogle spørgsmål kan derfor blive afvist, hvis de eksempelvis ikke er neutrale.

Hvis du står overfor en skønsforretning, anbefales det, at du allierer dig med en hesteadvokat. Hesteadvokaten kan hjælpe dig, så spørgsmålene udformes på den måde, som er mest gunstig for dig.

Sagkyndige erklæringer

Sagkyndige erklæringer er ikke det samme som syn og skøn. Et syn og skøn foregår efter nogle særlige regler, hvor det er centralt, at begge parter har indflydelse. Ved en sagkyndig erklæring er der tale om, at den ene part indhenter en udtalelse fra en fagkyndig person, eksempelvis fra en dyrlæge. Det kan være relevant at indhente en sagkyndig erklæring, for at vurdere, om der er grundlag for en sag. 


Hvis du vil læse mere om sagkyndige erklæringer, kan du klikke her.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt det vil være bedst at indhente en sagkyndig erklæring eller anmode om et syn og skøn, kan det være en fordel at drøfte sagen med en hesteadvokat forinden. Tøv ikke med at kontakte Sagførerne for en drøftelse heraf.

Priser ved syn og skøn

Ved syn og skøn vedrørende heste er det oftest en dyrlæge der agerer skønsmand. Hvad et syn og skøn konkret koster, vil dog afhænge af flere forhold, herunder bl.a. mængden af spørgsmål, sagens kompleksitet osv. 


Skønsmanden vil give et overslag på sit honorar, som parterne skal acceptere, før skønsforretningen kan afholdes.

Som hovedregel er det den part der begærer syn og skøn, som skal afholde omkostningerne forbundet med det. I nogle tilfælde kan en eventuel retshjælpsforsikring dække omkostningerne, ligesom omkostningerne somme tider kan deles eller pålægges modparten.

Hvis du vil vide mere om processen for syn og skøn, kan du klikke her

Alternativt kan du kontakte os for en drøftelse af din konkrete sag.

Mød hele teamet med speciale i hestejura

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2025 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon