Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Det siger vores kunder om os

Generelt om bestyrelsens ansvar

Bestyrelsen kan stilles til ansvar for en række forskellige ting, som langt hen ad vejen er opremset i selskabsloven. Desuden kan bestyrelsen blive forpligtet som følge af selskabets vedtægter. Der følger ikke, af selskabsretten, en særlig ansvarsregel, men man henviser derimod til dansk rets almindelige erstatningsbetingelser. Bestyrelsens ansvar bedømmes således efter culpa-reglen, hvorefter forsætlige eller uagtsomme handlinger kan medføre ansvar. Bestyrelsen kan ligeledes risikere at blive ansvarlige, såfremt de har undladt at handle, og dette har medført, at selskabet har lidt et tab.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4479 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Bestyrelsens ansvar


Hvad er en bestyrelse?

En bestyrelse er selskabets øverste ledelse. De har ansvaret for virksomhedens strategiske ledelse. Bestyrelsen fastsættes ved valg af organisationens medlemmer eller ejere på generalforsamlingen. De samme som har valgt bestyrelsen, kan ligeledes afsætte medlemmer af bestyrelsen. Reglerne om bestyrelser fremgår af selskabsloven, som gælder for kapitalselskaber - det vil sige aktie- og anpartsselskaber. Ifølge loven er det udelukkende aktieselskaber som skal have en bestyrelse - andre selskabsformer kan derimod frit vælge, hvorvidt de ønsker en bestyrelse eller ej.

Selskabsloven opstiller en række krav til bestyrelser, samt bestemmelser om bestyrelsens ansvar. Det er essentielt at have kendskab hertil. Vores erhvervsadvokater står klar til at besvare spørgsmål om bestyrelsens funktion, ansvar og lignende. Tøv derfor ikke med at kontakte os.

Bestyrelsens opgaver

Det er bestyrelsens opgave at vælge direktionen samt fastsætte klare rammer for dennes opgaver. Direktionen varetager den daglige ledelse og drift af selskabet. Bestyrelsen fungerer som en form for tilsynsorgan overfor direktionen, men blander sig som udgangspunkt ikke direkte i den daglige drift. Man taler om at bestyrelsens rolle er tredelt, da den fungerer som arbejdsgiver, tilsynsorgan og sparringspartner for direktionen.

Bestyrelsesformanden har desuden nogle særskilte opgaver, som vedkommende skal varetage i forbindelse med sin post som formand. Det er blandt andet formanden, der skal indkalde til generalforsamling og fremsende dagsordenen derfor.

Bestyrelsens ansvar

Foruden de ovenfor nævnte opgaver, er det ligeledes bestyrelsen, der er ansvarlig for, at selskabet har en forsvarlig organisation, at bogføringen og regnskabsaflæggelsen er tilfredsstillende og sikre sig, at bestyrelsen løbende modtager rapportering om selskabets finansielle forhold. Desuden skal bestyrelsen have etableret de fornødne procedurer for risikostyring og interne kontroller.

Overholder bestyrelsen ikke selskabslovens krav, risikerer bestyrelsen at blive stillet til ansvar. Bestyrelsens ansvar medfører blandt andet, at bestyrelsen kan blive erstatningsansvarlige, såfremt de har handlet forsætligt eller uagtsomt og selskabet af den grund har lidt skade.

Skal jeg have en bestyrelse?

Som nævnt stiller selskabsloven udelukkende krav om, at aktieselskaber har en bestyrelse. For andre selskabsformer er det frivilligt, hvorvidt man ønsker at have en bestyrelse. Et alternativ til en bestyrelse kan være et tilsynsråd. I nogle tilfælde kan det være relevant at have en bestyrelse - også selvom det ikke er et lovkrav.

Hos Sagførerne har vi stor erfaring med rådgivning af SMV’er og bestyrelsesarbejde, hvorfor vi blandt andet kan hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt en bestyrelse er fordelagtig for din virksomhed.

Bestyrelsens beføjelser

Bestyrelsens beføjelser skal ses i sammenhæng med bestyrelsens ansvar. Overordnet set er det bestyrelsens opgave at varetage selskabets strategiske ledelse. Herunder har bestyrelsen, som nævnt, beføjelse til at fastsætte direktionen, samt at udstikke en række retningslinjer for direktionen. I forbindelse hermed kan det nævnes, at det ligeledes er bestyrelsen, der har mulighed for at afskedige medlemmer af direktionen. Desuden er det bestyrelsens opgave at godkende virksomhedens årsrapport.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til bestyrelsens ansvar og beføjelser. Vores kontor kan kontaktes via telefon eller mail. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor kort tid.

Bestyrelsens hæftelse

Bestyrelsen har som nævnt et ansvar overfor selskabet. Det medfølger heraf, at man som bestyrelsesmedlem risikerer at hæfte personligt for sine beslutninger. Ansvaret betyder med andre ord, at bestyrelsesmedlemmerne har nogle personlige risici. Begår et bestyrelsesmedlem væsentlige fejl, kan det medføre, at vedkommende bliver erstatningsansvarlig. Bestyrelsesmedlemmer kan ligeledes blive gjort strafferetligt ansvarlige, såfremt de har overtrådt straffeloven.

Kontakt vores erhvervsadvokater for at høre mere om bestyrelsens hæftelse. De står klar til at besvare de spørgsmål, du måtte have om bestyrelsens ansvar.

Få hjælp af en advokat

Hos Sagførerne har vi stor erfaring med at rådgive små og mellemstore ejerledede virksomheder. Desuden har vi et omfattende kendskab til bestyrelsens ansvar og beføjelser. Du er velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig. Vi kan ligeledes anbefale at læse Komitéen for god Selskabsledelses anbefalinger til bestyrelsen.

Tøv ikke med at kontakte os via telefon - du kan se vores åbningstider her på siden. Alternativt kan du kontakte os via mail eller ved at udfylde kontaktformularen nedenfor, når det passer dig bedst - så skal vi nok vende tilbage hurtigst muligt.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2025 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon