Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Afståelse af erhvervslejemål

En afståelse af et erhvervslejemål betyder, at den nuværende lejer lader en ny lejer indtræde i erhvervslejekontrakten. Det er således den nye lejer, der får retten til erhvervslejemålet. Lejeren overtager både de forpligtelser og rettigheder, der følger af erhvervslejekontrakten. Såfremt den nye lejer ikke ønsker at indtræde i de gældende vilkår, skal vedkommende forsøge at genforhandle med udlejer, hvilket typisk er meget svært. Man skal derfor som den indtrædende lejer, være bekendt og afklaret med erhvervslejekontraktens indhold, inden man underskriver.

Her på siden kan du læse om afståelse, og hvilken betydning det har for dig. Har du brug for vejledning, skal du ikke tøve med at kontakte vores erhvervsadvokater. De er eksperter inden for erhvervslejeretten. Kontakt dem via mail eller telefon.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Afståelse af erhvervslejemål


Virksomhedsoverdragelse?

Når man taler om afståelse, er det ikke nødvendigvis kun selve erhvervslejemålet, der overdrages. Det kan også være inventaret, medarbejderne, virksomhedsnavnet, varelageret, hjemmesiden mv. Der kan altså reelt være tale om en hel virksomhedsoverdragelse i forbindelse med afståelsen. Typisk ses hele virksomhedsoverdragelser, når der sker afståelse af restauranter, butikker og hoteller.


Såfremt du skal overtage, eller ønsker at afstå en hel virksomhed, anbefaler vi, at du modtager juridisk bistand. Det kan være særdeles omfattende proces, da området er delvist lovreguleret, men der samtidig er stor aftalefrihed. Hos Sagførerne har vi et indgående kendskab til både virksomhedsoverdragelse og erhvervsleje, hvorfor vi kan hjælpe dig med en konkret vurdering af, hvad der er mest fordelagtigt i din situation. 


Du kan også læse mere om virksomhedsoverdragelser her.

Skal der udarbejdes ny erhvervslejekontrakt?

I forbindelse med afståelse er udgangspunktet, at man ikke behøver at udarbejde en ny erhvervslejekontrakt mellem udlejer og den indtrædende lejer. Det er blot den ‘gamle’ lejekontrakt, mellem den oprindelige lejer og udlejer, som fortsat gør sig gældende. Sædvanligvis udarbejdes der i stedet en afståelsesaftale mellem den indtrædende og udtrædende lejer. Denne har til formål at regulere, hvilke vilkår der er gældende for afståelsen. Endvidere udarbejdes en allonge til den eksisterende erhvervslejekontrakt, som udlejer skal tiltræde. Udlejerens tiltrædelse er en bekræftelse af, at der er sket afståelse.

Hos Sagførerne har vi stor erfaring inden for erhvervslejeretten. Vi kan derfor hjælpe dig med at udarbejde en afståelsesaftale samt allonge til den eksisterende erhvervslejekontrakt.

Hvornår kan der ske afståelse?

Det følger af erhvervslejelovens § 55, at lejer har en ret til afståelse af erhvervslejemålet. Store dele af erhvervslejeloven er dog fravigelig, hvilket også er tilfældet for denne regel. Det er derfor vigtigt, at man som lejer gennemlæser sin erhvervslejekontrakt, da det kan være begrænset deri, hvorvidt man har ret til afståelse. Det kan endvidere være reguleret i erhvervslejekontrakten, hvilken procedure der skal følges i forbindelse med en afståelse.

Selvom det ikke følger af erhvervslejekontrakten, at lejer ikke kan foretage afståelse, har udlejer i visse situationer mulighed for at nægte afståelse. Det skal kunne begrundes i relevante forhold for erhvervslejemålet. Det kan for eksempel være, at den indtrædende lejers økonomi er dårlig eller vedkommende ingen erfaring har indenfor branchen.

Er du i tvivl om, hvorvidt der kan ske afståelse, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater. De kan hjælpe dig med at gennemlæse din erhvervslejekontrakt, samt udarbejde en eventuel afståelsesaftale.

Kan udlejer modsætte sig en afståelse?

Udlejer har, som nævnt ovenfor, ret til at modsætte sig en afståelse. Det ses typisk at en afståelse nægtes med begrundelse i den indtrædende lejers dårlige økonomi, eller manglende kendskab til den branche, som er relevant for erhvervslejemålet. Desuden kan ønsket om et reelt brancheskift fra den nye lejer, berettige, at udlejer nægter en afståelse. Dette kræver dog, at det er specificeret i erhvervslejekontrakten, hvilke brancher erhvervslejemålet må anvendes til.

Ved spørgsmål om afståelse, kontakt vores erhvervsadvokater på telefon eller mail. De kan hjælpe dig med at vurdere, om udlejer er berettiget til at modsætte sig afståelsen.

Oplysninger ifm. afståelse

Ønsker du at afstå et erhvervslejemål, er det vigtigt, at du gør udlejer bekendt hermed i så god tid som muligt. Udlejer skal have mulighed for at tage stilling til, om vedkommende ønsker at modsætte sig en afståelse af erhvervslejemålet. I den forbindelse skal udlejer have tid til, at samle oplysninger ind om den indtrædende lejer - så udlejer kan få kendskab til blandt andet de økonomiske forhold. Der er dog ikke fastsat nogle regler om, hvilke oplysninger udlejer kan kræve. Det beror således på en konkret vurdering.

Advokat til afståelse

Afståelse af et erhvervslejemål kan være en omfattende proces. Der er mange overvejelser man skal gøre sig - både hvis man er indtrædende eller udtrædende lejer. Hos Sagførerne er vi specialiseret i at rådgive små og mellemstore, ejerledede virksomheder med alle de spørgsmål, der opstår ved drift af denne type virksomhed. Vi har blandt andet et indgående kendskab til erhvervslejeret og virksomhedsoverdragelse, hvorfor vi kan hjælpe dig i forbindelse med en afståelse.

Tøv ikke med at kontakte vores erhvervsadvokater via mail eller telefon. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor - så kontakter vi dig indenfor 24 timer. Første samtale er uforpligtende.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon