Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Inkasso via fogedretten

Fogedretten er en afdeling i byretten. I fogedretten behandles sager, som er relaterede til tvangsfuldbyrdelse af økonomiske krav. De behandler sager om inddrivelse af gæld for både virksomheder og private.

Der skelnes mellem retlig og udenretlig inkasso i Danmark. En udenretlig inkasso foregår hos en advokat eller et inkassofirma, hvorimod en retslig inkasso foregår via fogedretten. Hos Sagførerne kan vi bistå dig med udenretlig inkasso eller repræsentere dig i fogedretten. Kontakt os allerede i dag for vejledning.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Inkasso via fogedretten


Inddrivelse

I fogedretten kan der som nævnt ske inddrivelse af gæld. Inddrivelse via fogedretten er dog betinget af, at beløbet ikke overstiger 100.000 kr. samt skyldneren anerkender, at du har et krav mod vedkommende. Såfremt du har mere end 100.000 kr. til gode eller skyldneren ikke ønsker at anerkende, at vedkommende har et udestående, skal du anlægge en civil retssag. Hos Sagførerne kan vi hjælpe dig både med inddrivelse via fogedretten og med at føre en civil sag. Kontakt vores erhvervsadvokater for at høre mere om, hvordan vi bedst hjælper dig videre.

Indkaldelse til fogedretten

Betaler skyldneren ikke sin gæld, og er det ikke muligt at indgå forlig, kan sagen sendes i fogedretten. Fogedretten indkalder derefter skyldneren til fogedforretning. Her vil kreditor eller kreditors advokat være til stede - sammen med fogeden. Vores erhvervsadvokater har stor erfaring med at repræsentere kreditorer i fogedretssager. Vi kan derfor også hjælpe dig, hvis du har modtaget en indkaldelse til fogedretten. Alternativt kan vi hjælpe med at indgå forlig inden sagen sendes i fogedretten.

At skyldneren indkaldes til fogedretten, kaldes også at mødet “forkyndes” for skyldner.

Betalingspåkrav

I forbindelse med inddrivelse af gæld på op til 100.000 kr., kan du ved et betalingspåkrav få fogedrettens hjælp. Et betalingspåkrav er en forenklet inkassoproces. Når du ønsker fogedrettens hjælp, skal du udfylde en betalingspåkravsblanket, med informationer om hvordan kravet er opstået samt parternes navne og adresser.

Inddrivelse via fogedretten med betalingspåkrav forudsætter, at du har en klar forventning om, at skyldneren erklærer sig enig i, at vedkommende skylder dig penge. Anerkender skyldneren ikke, at vedkommende skylder dig penge eller overstiger beløbet 100.000 kr., skal du anlægge en civil retssag. Vores erhvervsadvokater kan hjælpe dig med både fogedretssager og civile retssager. Kontakt dem via telefon eller mail. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.

Forkyndelse

Forkyndelse betyder, at meddele nogen om indholdet af noget retligt. Når du som kreditor indbringer en sag til fogedretten, vil det være fogedrettens opgave at give skyldneren meddelelse herom. Det vil sige de skal forkynde indbringelsen for skyldneren. Forkyndelsen har til formål at oplyse skyldneren og gøre det muligt for vedkommende at meddele fogedretten, at den pågældende ikke er enig i kravet. Det er ikke muligt for fogedretten at træffe en endelig afgørelse i sagen, før forholdet er blevet forkyndt for skyldneren. Fogedretten skal således være sikker på, at skyldneren har læst eller hørt forkyndelsen.

Hvad er en insolvenserklæring?

Har debitor afgivet en insolvenserklæring i fogedretten, betyder det at vedkommende ikke ejer noget, der kan gøres til genstand for udlæg. Såfremt vedkommende har afgivet en sådan erklæring, er udgangspunktet, at vedkommende ikke kan indkaldes til fogedretten i 12 måneder. Som kreditor har du dog ret til at begære en udkørende fogedforretning på skyldnerens bopæl, for at kontrollere, at skyldneren faktisk ikke har nogle aktiver, der kan gøres til genstand for udlæg. Udkørende fogedforretning kan begæres inden udløbet af de 12 måneder. Viser det sig, at skyldneren har aktiver af værdi, vil vedkommende blive indkaldt til en ny fogedforretning.

Udkørende fogedforretning

Udkørende fogedforretning kan i visse tilfælde være en effektiv måde at inddrive sin gæld - især i erhvervsforhold. Ved udkørende fogedforretning er der dog nogle ting, man skal være opmærksom på. Blandt andet kan man risikere, at skyldneren ikke har aktiver af værdi, og at man derfor afholder udkørende fogedforretning forgæves. Der kan nemlig ikke blive foretaget udlæg i genstande, som hører under trangsbeneficiet. Trangsbeneficiet vedrører skyldnerens ret til at beholde de aktiver, der er uden urimeligt stor værdi og omfattes af betegnelsen “beskedent hjem”. Det vil sige, at der for eksempel ikke kan gøres udlæg i de af husstandens møbler, som er nødvendige for opretholdelsen af et beskedent hjem. Herunder kan blandt andet nævnes et bord samt senge og stole til husstandens medlemmer. Er bordet for eksempel af urimelig stor værdi, kan substitutionsprincippet anvendes. Det betyder, at det dyre bord kan blive byttet til et billigere (men funktionelt) bord, hvorefter der kan gøres udlæg i det dyre bord.

Afdragsordning vha. fogedretten

I tilfælde hvor skyldneren ikke kan betale sit udestående, kan der ved fogedrettens hjælp indgås en afdragsordning. Dette skal ses som et alternativ til tvangssalg af skyldners aktiver. Der er forskellige kriterier, der skal være opfyldt, for at en afdragsordning kan fastsættes. Det beror på en konkret vurdering, hvorvidt disse er opfyldt. Det taler for eksempel imod en afdragsordning, hvis skyldneren tidligere ikke har kunne opfylde sine forpligtelser i forbindelse med en udenretlig afdragsordning. Desuden kan det tale imod, hvis det virker urealistisk, at skyldneren kan overholde afdragsordningen.

Det er muligt at indgå afdragsordninger vedrørende løsøre eller ejendom, der tjener til bolig for skyldneren. Fogedretten fastsætter derimod ikke afdragsordninger for andre aktiver. Reglerne for afdragsordninger er forskellige, alt efter om der er tale om løsøre eller en bolig.

Afdragsordning ifm. frivilligt forlig

Når skyldneren ikke kan betale sin gæld, kan du vælge at tilbyde vedkommende at indgå et frivilligt forlig. I forbindelse hermed kan man aftale en afdragsordning. Det er således ikke et krav, at sende sagen i fogedretten, hvis man sammen med skyldner kan nå til enighed om en afdragsordning. Det anbefales, at man involverer en advokat i kommunikationen vedrørende en afdragsordning med skyldneren. Hos Sagførerne kan vi stå for kommunikationen, så du ikke selv skal bruge tid herpå. Desuden kan vi hjælpe dig med at sikre, at der indgås en aftale til fordel for dig. Viser det sig, at det ikke er muligt at nå til enighed, kan vores erhvervsadvokater repræsentere dig i fogedretten.

Udlæg og tvangsauktion

Kan skyldneren ikke betale sin gæld, kan der tages udlæg i vedkommendes aktiver af værdi. På den måde stilles der sikkerhed for dit tilgodehavende. Det er dog ikke muligt at foretage udlæg i aktiver, der hører til “et beskedent hjem”. Derforuden er det et krav, at skyldner møder i fogedretten i forbindelse med foretagelsen af udlægget.

Betaler skyldneren fortsat ikke sin gæld, kan du iværksætte en tvangsauktion af vedkommendes aktiver. Det kan for eksempel være skyldnerens ejendom. Det kræver dog, at du forinden tvangsauktionen, har fået sikkerhed for dit pengekrav i vedkommendes ejendom. Dette vil som udgangspunkt være tilfældet, hvis du har fået fogedretten til at foretage udlæg i ejendommen. Når en ejendom sælges på tvangsauktion, vil køberen deraf skulle betale købesummen direkte til dig, hvorefter køberen kan kræve en kvittering samt tilladelse til at få et auktionsskøde.

Selvom udlæg og tvangsauktion er en måde at stille sikkerhed for, at du modtager din betaling, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at gælden bliver betalt til fulde. Det kræver at vedkommende ejer aktiver af en sådan værdi, at de ved salg deraf, kan dække skyldnerens udestående til dig. Kontakt gerne vores erhvervsadvokater inden du anmoder fogedretten om udlæg og tvangsauktion - vi har nemlig stor erfaring hermed, og kan derfor hjælpe dig i dit konkrete tilfælde.

Ophævelse af lejemål

Er du udlejer af et lejemål, og har lejer ikke betalt husleje, kan det i sidste ende medføre ophævelse af lejekontrakten. For at en lejer kan udsættes, kræver det dog, at du både har sendt en påkravsskrivelse og dernæst en ophævelse meddelelse til lejer. Har lejer fortsat ikke betalt husleje, og ikke er fraflyttet lejemålet frivilligt, kan du anmode fogedretten om hjælp. Det gør du ved at fremsende en udsættelsesbegæring til fogedretten, hvorefter de indkalder til møde på lejers adresse med henblik på udsættelse af lejer.

Hos Sagførerne har vi advokater med speciale i både almen lejeret og erhvervslejeret. Kontakt os for at høre nærmere om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.

Politifremstilling

Det er, som nævnt ovenfor, et krav for fogedretten kan gøre udlæg i en skyldners aktiver, at vedkommende møder i fogedretten. Såfremt skyldneren ikke møder op i fogedretten, efter at have modtaget indkaldelse, kan fogedretten få politiets hjælp. Fogedretten kan rekvirere politiet til at hente skyldner, hvilket hedder politifremstilling. Politiet henter skyldneren, når de har mulighed derfor, hvorefter skyldneren umiddelbart vil blive fremsat i fogedretten. Som kreditor vil du modtage et opkald af fogedretten, så du kan deltage i fogedretsmødet. Alternativt kan den advokat, der repræsenterer dig, deltage telefonisk i mødet.

Omkostning for fogedretten

Der er omkostninger forbundet med indbringelse til fogedretten. Hvis du sender en sag i fogedretten, skal du betale en retsafgift på 750 kr. Derforuden kan der komme andre udgifter, hvis det viser sig, at det er nødvendigt med politifremstilling eller en låsesmed. Har du modtaget rådgivning fra et inkassofirma eller en inkassoadvokat, skal du ligeledes betale honorar til dem.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon