Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5523
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Er du tvivl om, hvordan en andelsboligforening bliver beskattet? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring beskatning af andelsboligforeninger, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.
Rasmus Møller Nielsen, advokat Andreas Bengtsen, advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com
I andelsboligforeninger betaler man ikke ejendomsværdiskat af sin andelsbolig. Man betales derimod grundskyld, der betyder, at grunden, hvorpå andelsboligen befinder sig, beskattes i ubebygget stand. Grundskyld er en ejendomsskat, som beregnes som en promille af ejendommens grundværdi i den nyligt aktuelle ejendomsvurdering. Det er typisk den enkelte kommune, der har til opgave at fastsatte grundskyldspromillen.
I starten af 2021 vedtog Folketinget, at andelsboligerne fremadrettet skulle vurderes efter en ny vurderingsmetode. Denne nye metode betyder for mange andelsforeninger, at grundværdien vil stige. Grundskylden kan dog højst stige 2,8 % i forhold til, hvad man betalte i 2023. Omvendt betyder den nye vurderingsmetode, at skattesatsen på grundskyld vil blive sænket. Der er desuden med de nye skatteregler fra 2024 vedtaget en stigningsbegrænsning, hvorefter en stigning kan indfases i op til 20 år. Man bliver dermed ikke pludseligt tvunget til at betale en meget større regning.
Da reglerne omkring andelsboliger og ejendomsskatter kan virke særdeles komplicerede, anbefales det at søge juridisk bistand. Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer der kan opstå i forbindelse med beskatning af andelsboliger, hvorfor vi ved hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.
Fra 2024 til 2028 er det kommunerne, der fastsætter grundskyldspromillen. Dette sker inden for et loft, der er vedtaget af Folketinget og som fastlægges for den enkelte kommune. På denne baggrund vil grundskylden opleve et markant fald. Lige nu er den gennemsnitlige promille for grundskylden 27 promille. I gennemsnit vil grundskyldspromillen nedsættes til udelukkende 7,4. Der er altså tale om et gennemsnitligt fald på hele 19,6 promille.
Ønsker du at vide mere om de lavere skattesatser for grundskyld? Vores advokater med speciale i foreningsret står klar til at bevare din spørgsmål.
Hvorvidt man beskattes ved salg af en andelsbolig afhænger af, hvilken af følgende grupper man tilhører:
Andelshaveren har boet i andelsboligen
Har andelshaveren selv boet i andelsboligen, vil denne ved et eventuelt salg være omfattet af "parcelhusreglen", der vedrører skattefrit salg af ejerboliger. Dette medfører, at gevinsten ved salg af en andelsbolig er skattefrit, såfremt andelshaveren har boet i andelsboligen i den periode, hvor andelshaveren har ejet andelsboligen. Det er yderligere et krav, at det grundareal, der hører til andelsboligen, er under 1.4000 kvadratmeter. Er disse to betingelser opfyldt bliver man ikke beskattet af fortjenesten ved salg af en andelsbolig,
Andelshaveren har ikke boet i andelsboligen
Har andelshaveren ikke boet i andelsboligen, er udgangspunktet, at fortjenesten ved salget, beskattes på den samme måde som en fortjeneste på almindelige aktier. Dette indebærer altså, at en fortjeneste ved salg af en andelsbolig er skattepligtig, såfremt man ikke selv har boet i boligen. Omvendt vil et eventuelt tab ved salget kunne fradrages i gevinster på øvrige aktier.
Ved udlejning af en andelsbolig er det udelukkende den del af lejeindtægten, som overstiger bundfradraget, der beskattes. Bundfradraget dækker over ⅔ af den årlige husleje, inklusiv aconto-varme samt boligstøtte, når dette er aktuelt. Lejeindtægten dækker derimod over den samlede lejeindtægt, samt betaling for varme, vand, el mm. Det bemærkes, at der ved brug af bundfradraget kan fradrages udgifter til fx vand, varme og belysning.
Såfremt man ikke har ejet andelsboligen hele året, men kun dele heraf, får man et såkaldt forholdsmæssigt bundfradrag. Dette beregnes ved at gange det årlige bundfradrag med det præcise antal dage, som man har ejet andelsboligen og dividere dette med 365.
Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om beskatning af lejeindtægter fra andelsboliger.
Hverken andelsboligforeninger eller andelshavere skal betale ejendomsværdiskat. Dette hænger sammen med, at andelshaverne reelt ikke ejer andelsboligen, men kun en eksklusiv brugsret til denne. Det er dermed selve andelsboligforeningen, som ejer ejendommen, mens andelshaverne nærmere kan betegnes som en slags lejere.
Ønsker du at vide mere om ejendomsværdiskat og andelsboliger? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Vores advokater er eksperter i foreningsret, hvorfor de står klar til at hjælpe dig.
Som konkluderet ovenfor betaler andelsboligforeninger kun grundskyld, der er skat af grunden, som også betegnes ejendomsskat. Opkrævning af ejendomsskat fra skatteåret 2024, er flyttet fra kommunen til staten. Det er fortsat typisk ejendommens administrator, der får et girokort med opkrævningen. Forskellen er blot, at indbetalingen fremover er til skattekontoen. På skattekontoen er det desuden muligt at få et overblik over opkrævningerne af ejendomsskatten.
Hvordan ejendomsskatten opkræves i andelsboliger beror på, hvorvidt andelsboligforeningen har et cvr-nummer. Forskellen er følgende:
Står du overfor et køb af en andelsbolig og ønsker du at vide mere herom? Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe dig i forbindelse med beskatning af en andelsbolig, herunder at det sker i overensstemmelse med både andelsboligloven og aktieavancebeskatningsloven. .
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning om beskatning af andelsboliger. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. Vi sender ikke en regning uden, at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev