Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4474
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Hvis du har købt en hest og finder ud af, at hesten lider af mangler, kan det give anledning til mange spørgsmål. Særligt som følge af lovændringen der trådte i kraft d. 1. januar 2022, kan der opstå tvivlsspørgsmål. Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe dig.
På denne side kan du bl.a. blive klogere på følgende:
Lars Christian Lyby-Iversen - advokat Martin Faurholt Møller - advokat Ring på tlf.: tlf.: 3842 4474 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com
En hest lider som udgangspunkt af mangler, når den ikke er i kontraktmæssig stand. Af samme årsag er det vigtigt, at der udarbejdes købekontrakter ved handel med heste. En købekontrakt er med andre ord det aftalemæssige grundlag for handlen. Det er derfor købekontrakten man i vidt omfang fortolker, hvis der senere opstår en tvist omkring hesten.
Hvis det eksempelvis fremgår af købekontrakten, at hesten ikke kan anvendes til avl eller springridning, så vil det ikke være en mangel, hvis hesten faktisk er uegnet til disse formål. Det skyldes, at køberen er oplyst herom. Parterne har ligeledes haft mulighed for at tage højde for det pågældende forhold i prisen.
Hvis du har købt en hest og er i tvivl om hvorvidt den lider af mangler, kan det være en god ide, at få en hesteadvokat til at læse købekontrakten igennem. Advokaten kan herefter ofte vurdere, om der foreligger en mangel ved hesten. Du er velkommen til at kontakte Sagførerne for juridisk assistance.
Nedenfor kan du læse et par eksempler på forhold, som kan udgøre mangler. Det er dog vigtigt at have sig for øje, at spørgsmålet om hvorvidt hesten lider af en mangel, altid beror på en konkret vurdering.
Eksempler på mangler ved heste:
Hvis du har købt en hest og er i tvivl om hvorvidt den lider af en mangel, kan det være en god ide, at få indhentet en sagkyndig erklæring.
Indtil lovændringen pr. 1. januar 2022 var køb af heste omfattet af købelovens forbrugerkøbsregler. Det betød, at køberen i vidt omfang var beskyttet gennem forbrugerlovgivningens regler.
Med lovændringen er køb af heste ikke længere omfattet af forbrugerlovgivningen. Konkret betyder det, at bl.a. bevisbyrden for mangler er flyttet fra sælger til køber. Det gælder også, når køberen er en privatperson.
I en retssag vil det således være køberen, som skal løfte bevisbyrden for, at hesten lider af mangler. Hvis du vil læse mere om retssager om heste, kan du klikke her.
Når man skal købe en hest, er det sædvanligt, at der foretages en handelsundersøgelse. Handelsundersøgelsen kan klarlægge hestens sundhedstilstand. Det er som regel en god ide at få foretaget en handelsundersøgelse, da handelsundersøgelsen nogle gange kan vise, om hesten lider af mangler.
Selvom en handelsundersøgelse viser, at hesten lider af mangler, er det ikke ensbetydende med, at man ikke skal købe hesten. I mange tilfælde vil det være afgørende, hvad hesten skal anvendes til.
Man kan også risikere at handelsundersøgelsen er fin, men at hesten alligevel lider af mangler. En handelsundersøgelse er således heller ikke en garanti for, at hesten er fejlfri.
Hvis hesten lider af mangler, er det vigtigt, at orientere sælger herom hurtigst muligt. Hvis ikke der reklameres rettidigt, kan man miste sin ret til f.eks. at kræve erstatning hos sælger.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at der foretages undersøgelser af hesten, så det kan konstateres, hvad manglen skyldes. I disse tilfælde er det ligeledes vigtigt at orientere sælger om den mulige mangel, da man ellers kan miste sin ret til at kræve undersøgelsesomkostningerne dækket.
Hvis du har mistanke om at hesten lider af mangler, kan du kontakte os for en drøftelse af din sag. Vi kan guide dig, så du får reklameret korrekt.
Det er bl.a. købekontrakten, som klarlægger hestens stand. Det er derfor vigtigt, at læse købekontrakten nøje igennem. Det kan eksempelvis være, at det fremgår af købekontrakten, at hesten tidligere har været behandlet ved kiropraktor pga. rygproblemer eller lignende. I dette tilfælde kan der være anledning til at undersøge forholdet nærmere, inden at købekontrakten underskrives.
Det kan desuden være en god ide at få en advokat til at se købekontrakten igennem. En advokat kan tjekke, om der er nogle juridiske problemer forbundet med handlen, og dermed oftest nå at reagere, inden handlen er blevet bindende.
Der kan ligeledes være forhold i hestens journal, som giver anledning nærmere undersøgelse. Hvis du ønsker juridisk bistand i forbindelse med køb og salg af heste, er du meget velkommen til at kontakte os.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev