Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Hvad er patent?

Patentretten er en del af immaterialretten. Har man fået patent, har man eneretten til at udnytte en opfindelse erhvervsmæssigt. De danske regler om patentering af opfindelser findes i patentloven.

På trods af at man har fået patent på sin idé, sker det jævnligt, at andre krænker dine patentrettigheder. Hos Sagførerne kan vi hjælpe dig i forbindelse hermed. Vi kan hjælpe med at foretage en administrativ indsigelse mod en patentregistrering eller mod et allerede registreret patent.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Patent


Hvad kan patenteres?

Det er ikke alle ting der kan patenteres. Det er udelukkende den tekniske udformning af en idé, der kan patenteres. For den tekniske opfindelse kan patenteres, er der tre overordnede betingelser, som skal være opfyldt;

      • Opfindelsen skal være ny,
      • Opfindelsen skal have opfindelseshøjde og
      • Opfindelsen skal kunne udnyttes i en industriel sammenhæng

      Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din opfindelse kan patenteres, eller har du brug for hjælp dertil, er du velkommen til at kontakte Sagførerne.

Beskyttelsestiden for patenter

I Danmark er det Patent- og Varemærkestyrelsen, der udsteder patenter. Det tager typisk mellem 1 og 3 år at få patent på sin opfindelse. Et patent kan opretholdes i indtil 20 år fra ansøgningens indleveringsdag. Dette er dog betinget af, at man betaler et årligt gebyr. Patentet giver rettighedshaveren eneret til erhvervsmæssig udnyttelse af opfindelsen. Rettighedshaveren kan i den forbindelse forbyde andre at udnytte sin opfindelse.

Eftersom beskyttelsestiden regnes fra indleveringsdagen, er den reelle beskyttelsestid typisk kortere end 20 år, da patentet først kan håndhæves fuldt ud, når patentet er blevet udstedt.

Krænkelse af patenter

På trods af at du har opnået patent på din opfindelse, kan du stadig risikere, at andre krænker din rettighed. Såfremt du oplever dette, kan du forsvare dine patentrettigheder ved at gå til domstolene. Hos Sagførerne anbefaler vi dog, at man søger advokatbistand, inden man handler på sin mistanke eller kendskab til en krænkelse. Advokaten kan kontakte modparten, og kan måske på den måde løse problemet. Alternativt kan de hjælpe dig med at føre sagen ved domstolene.

Patentretssager er ofte både komplekse og omkostningsfulde. I de fleste tilfælde skal der afholdes syn og skøn, da den tekniske udformning af opfindelsen skal undersøges, så domstolene kan træffe en afgørelse på et oplyst grundlag.

Hvordan opnår man patentret?

Der er flere måder hvorpå et patent kan opnås. Man kan søge patent nationalt, via en europæisk ansøgning, eller ved en international patentansøgning.

For at opnå patentret med gyldighed i Danmark, skal man indgive en skriftlig ansøgning til Patent- og Varemærkestyrelsen eller ved ansøgning til den europæiske patentmyndighed EPO. Du kan læse mere om EPO længere nede på denne side.

En ansøgning til Patent- og Varemærkestyrelsen eller EPO skal indeholde:

      • Ansøgerens- og opfinderens navn
      • Opfindelsens titel
      • Beskrivelse af opfindelsen
      • Patentkravet/patentkravene

Administrativ indsigelse

Der kan fremsættes en administrativ indsigelse mod patentregistrering eller mod et allerede registreret patent. Enhver har ret til at fremsætte en indsigelse mod et meddelt patent. Det vil sige, at man ikke nødvendigvis skal have retlig interesse. Det vil dog oftest være relevant at gøre indsigelse, såfremt man mener, at patentet krænker sin opfindelses enerettigheder. Indsigelsen skal være begrundet og være kommet frem til patentmyndigheden inden 9 måneder fra bekendtgørelsen af patentmeddelelsen.

Patentadvokat

En patentadvokat er en advokat, som er specialiseret inden for patentrettigheder. Ofte har advokaten stort kendskab til alle de forskellige immaterielle rettigheder. Hos Sagførerne er flere af vores erhvervsadvokater eksperter inden for patentret. De kan således vejlede dig, såfremt du har mistanke om, at dit patent bliver krænket. Advokaterne kan hjælpe dig med at gøre indsigelse, eller besvare andre spørgsmål du måtte have om patent.

Tøv derfor ikke med at kontakte vores erhvervsadvokater på mail eller telefon. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer. Første samtale er uforpligtende. 

Pris for patent

Når man skal søge om et patent, foregår det som nævnt på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside. Her kan søges patenter for både ind- og udland. Prisen for patent afhænger meget af, hvad og hvor meget man søger om. Der er både ansøgningsgebyrer, årsgebyrer, klagegebyrer osv. Desuden kan man betale for en nyhedsundersøgelse og oversættelse af en international ansøgning. 


Alle priser og gebyrer fremgår af Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside. Prisen for patenter opdateres løbende, hvorfor vi anbefaler, at man holder øje med deres hjemmeside.

Patent på navn?

Det er ikke muligt at tage patent på et virksomhedsnavn eller et produktnavn. Patent kan udelukkende tages på tekniske opfindelser, hvilket et navn ikke er kvalificeret som. Selvom der ikke kan tages patent på et navn, kan man stadig opnå beskyttelse deraf. Det skal dog gøres efter varemærkeretten. Du kan læse meget mere om varemærker, og hvordan de registreres her.

Har du spørgsmål til patent- eller varemærkerettigheder, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater. De har stort kendskab til de forskellige immaterielle rettigheder.

EPO patent

EPO er den Europæiske Patentmyndighed. De udsteder patenter under den europæiske patentkonvention fra 1973. Hos EPO kan du søge om europæiske patenter. De skal dog valideres af de enkelte nationers patentmyndigheder, inden patentet er gyldigt. 


Siden 1. juni 2023 har det været muligt at søge om et enhedspatent hos EPO. Et godkendt enhedspatent får virkning straks i de EU-lande, som har tilsluttet sig ordningen. Enhedspatentet er en ekstra mulighed, man har fået som patentansøger, men ikke en erstatning af det traditionelle system. Hvorvidt et enhedspatent er relevant for dig, afhænger af forskellige faktorer.

Ønsker du at tage patent uden for EU, skal du søge om internationalt patent hos Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO).

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon