Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Formålet med god inkassoskik er at sikre at debitorer bliver behandlet fair og respektfuldt. Hvis ikke god inkassoskik følges, kan debitor klage til forbrugerombudsmanden, som i den forbindelse kan udtale sig negativt, hvis han mener at reglerne er overtrådt. Inkassolovens § 9 bestemmer at inkassovirksomhed skal udøves i overensstemmelse med god inkassoskik. Med god inkassoskik menes, at man ikke må anvende metoder der udsætter en debitor for urimeligt pres, skade eller ulempe. Det er ikke uddybet direkte i lovgivningen, hvad god inkassoskik indebærer, læs mere om denne side om hvad god inkassoskik indebærer.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Der findes mange principper og uskrevne regler for god inkassoskik. De fire vigtigste regler at huske på inden for god inkassoskik er følgende;
Det er vigtigt at overholde principperne, da manglende overholdelse af god inkassoskik vil kunne føre til negative udtalelser fra forbrugerombudsmanden eller dårlig omtale. Overtrædelse af god inkassoskik vil også kunne medføre fratagelse af inkasso-autorisation. Hos Sagførerne kan vi hjælpe dig med at inddrive dine udeståender og dermed også overholde god inkassoskik.
Det strider mod god inkassoskik at mislede sin debitor. Debitor kan blive misledt ved, at han trues med politianmeldelse der ikke er relevant, eller at han bliver oplyst om retsregler, der er urigtige. Det er ligeledes stridende mod god inkassoskik at hemmeligholde oplysninger om inkassovirksomhedens navn, adresse og telefonnummer. Hvis debitor trues med at blive registreret i RKI, uden der er grundlag for en registrering, vil dette også stride imod god inkassoskik.
Selvom det kan skræmme en debitor til at betale, hvis han frygter at blive registreret i RKI eller retsforfulgt, anbefaler vi ikke at handle imod god inkassoskik. Vi anbefaler i stedet, at du får hjælp til at inddrive dine penge hos en professionel. Hos Sagførerne opkræver vi dine penge, på en måde der er i overensstemmelse med god inkassoskik.
At skyldneren har ret til diskretion betyder, at inkassosagen skal holdes privat for omverdenen. Det strider mod god inkassoskik at handle på en sådan måde, at andre end debitoren bliver gjort opmærksom på inkassosagen. Det er derfor klart imod god inkassoskik at fortælle om inkassosagen til debitorens familie, venner eller omgangskreds. Også trusler om at dele debitorens skyldforhold vil være imod god inkassoskik.
Retten til diskretion gælder ligeledes, hvis der tages kontakt til debitor. Det betyder at konvolutter og breve ikke må være tydeligt markeret med ord som ‘inkasso’, og hvis en inkassovirksomhed er ude og besøge en debitor, må de ikke skilte tydeligt med det. Eksempelvis er det imod god inkassoskik, hvis en inkassovirksomhed kører rundt i en bil hvorpå der står ‘inkasso’. Med andre ord må det ikke være tydeligt for omverdenen, at debitoren er med i en inkassosag.
Hos Sagførerne sørger vi for at inddrive dine udestående hos dine debitorer på en ordentlig og hensynfuld måde, så din virksomhed ikke risikerer dårlig omtalte på grund af hensynsløshed.
Proportionalitetsprincippet betyder med andre ord, at en inkassovirksomhed ikke må anvende metoder der er ude af proportioner i forhold til debitorens gæld. Et eksempel på at overtræde proportionalitetsprincippet indenfor god inkassoskik kunne være at true med at erklære debitoren konkurs, hvis vedkommende kun skylder 100 kroner.
Det vil også være imod god inkassoskik at opsøge debitoren på vedkommendes adresse flere gange end nødvendigt, eller gentagne gange ringe eller kontakte debitoren på anden måde, så det får karakter af chikane. For både at iagttage debitorens ret til diskretion og proportionalitetsprincippet er det vigtigt, at personlige henvendelser altid sker med respekt for privatlivets fred.
En del af god inkassoskik er, at man ikke udsætter debitoren for chikane eller truende adfærd. Det betyder, at eksempelvis gentagne telefoniske eller personlige henvendelser til debitoren vil være imod god inkassoskik. Også krænkende eller nedsættende udtalelser om debitoren og dennes familie vil være imod god inkassoskik. Ligeledes vil ubehagelig personlig henvendelse eller truende optræden direkte overfor debitoren være imod god inkassoskik. At holde øje med om debitoren er hjemme eller følge efter debitoren, vil derfor være imod god inkassoskik. De nævnte handlinger vil i nogle tilfælde også være strafbare efter straffeloven og kunne medføre strafansvar.
Din debitor behøver ikke være forbruger eller privatperson, for at du kan drive en inkassosag mod vedkommende. Der er ikke noget i vejen for at drive en inkassosag mod en erhvervsdrivende. Når der drives inkassosag mod en erhvervsdrivende gælder de samme principper for god inkassoskik, dog med de begrænsninger og modifikationer der følger af, at debitoren ikke er en fysisk person. Det er eksempelvis ikke muligt at opføre sig truende overfor en virksomhed, på samme måde som overfor en privatperson.
Hvis din debitor er erhvervsdrivende, kan du ligeledes udover rykkergebyr opkræve et kompensationsgebyr på 310 kroner. Overfor en erhvervsdrivende kan du også aftale, at du må sende mere end 3 rykkergebyrer, som ellers er hovedreglen. Du kan læse mere om renter og gebyrer på vores side herom.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev