Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Ejeraftale 

Er I flere ejere i en virksomhed, bør det overvejes, om I skal få udarbejdet en ejeraftale. En ejeraftale regulerer det indbyrdes forhold mellem jer der ejer virksomheden samt mellem ejerne og selskabet. Da formålet med en ejeraftale er at skabe retningslinjer for jeres samarbejde. I vil tilmed være bedre rustet, hvis der måtte opstå konflikt eller uforudsete situationer. 

Med en ejeraftale reguleres typisk forhold som ejerskab herunder overdragelse af aktier/anparter, kapitalforhold, ledelses og beslutningsprocesser, konkurrenceklausuler, tavshedspligt og meget mere. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Ejeraftale


Hvad er en ejeraftale?

En ejeraftale, der også kendes som aktie- og anpartsoverenskomster, er en aftale mellem virksomhedens ejere. En ejeraftale er et frivilligt dokument, der kan udarbejdes af virksomhedens ejerkreds. Ejeraftalen har til formål at løse fremtidige tvister og problemer, der kunne komme mellem virksomhedens ejere. Fordi en ejeraftale er frivillig, så skal den hverken tinglyses eller indsendes til erhvervsstyrelsen.


Selvom at ejeraftaler er frivillige, så anbefaler vi hos Sagførerne altid at der oprettes en ejeraftale, hvis virksomheden har delt ejerskab. Dette skyldes, at uenighed blandt ejerne kan have alvorlige konsekvenser for virksomhedens videre drift.

Hvad indeholder en ejeraftale typisk?

En ejeraftale er et dokument, der regulerer forholdet mellem virksomhedens ejere.

En ejeraftale vil typisk fastlægge:

    • Ejernes virksomhedsandele
    • Hvem der bestemmer og leder selskabet
    • Hvad der skal ske, hvis en ejer bliver syg
    • Hvordan tvister skal løses - særligt gennem deadlock-klausuler
    • Hvor meget der udbetales i udbytte
    • Hvordan salg og køb af ejernes andele skal foregå
    • Hvad der skal ske ved mislighold af ejeraftalen
    • Eventuelle kunde- og konkurrenceklausuler


Ejeraftaler er konkrete og individuelle, der findes derfor ikke et facit på, hvordan en ejeraftale skal se ud. Kontakt Sagførerne, så vi kan hjælpe med at udforme en ejeraftale, der passer til jeres virksomhed. 

Deadlock-klausuler ved lige ejerandele

Ejeraftaler er relevante, hvis der er flere ejere i virksomheden. Deadlock-klausuler indsættes i ejeraftaler, såfremt at der er ligeværdige ejere i virksomheden.


Ofte ses det, at der er to ejere, som ejer hver deres halvdel af virksomheden. I sådanne tilfælde kan der opstå en deadlock situation, hvis ejerne ikke kan finde en løsning på tvisten.


Deadlock-klausuler indsættes i ejeraftale for at regulere, hvordan en deadlock-situation løses.

Hvornår er en ejeraftale relevant?

Fordi at en ejeraftale er en aftale mellem virksomhedens ejere, så er ejeraftaler kun relevante i virksomheder med delt ejerskab. Ejeraftaler er særligt relevante i virksomheder hvor ejerne er ligeværdige, da der her kan opstå en deadlock-situation.


Hos Sagførerne anbefaler vi dog altid at der oprettes en ejeraftale, uanset at ejerne ikke er ligeværdige.

Hvorfor bør der oprettes en ejeraftale?

Der bør altid oprettes en ejeraftale i virksomheder med flere ejere, da aftalen tager stilling til og regulere mulige fremtidige tvister og stridigheder. Det er en god idé at ejerne afgører og klarlægger, hvordan tvisterne skal løses inden de opstår. På den måde sikres virksomhedens fremtidige drift og ejernes personlige forhold. Derudover fastlægger en ejeraftale, hvad de enkelte ejers retsstilling er i forhold til de andre ejere i virksomheden.

Hvem kan oprette en ejeraftale?

Ejeraftaler er en aftale mellem virksomhedens ejere. Derfor kan ejeraftaler kun oprettes og ændres af virksomhedens ejere. Hvis en ejeraftale skal ændres, så kan det alene ske ved aftale mellem parterne i ejeraftalen. Én ejer kan derfor ikke egenrådigt ændre ejeraftalen. Ejeraftaler kan oprettes for alle selskaber, hvor der er mulighed for delt ejerskab. Typisk ses ejeraftaler i form af anpartsoverenskomster og aktieoverenskomster.

Forholdet mellem ejeraftale og vedtægter

Virksomhedens vedtægter er et lovpligtigt regelsæt, der regulerer den enkelte virksomhed. Vedtægterne er de regler, der ligger til grund for virksomhedens stiftelse. Ejeraftalen er et frivilligt tillæg til vedtægterne, som regulerer virksomhedsejernes interne forhold. En ejeraftale regulerer dermed ikke selve virksomhedens forhold, da dette reguleres gennem vedtægterne.


Det følger af selskabslovens § 82, at ejeraftaler ikke er bindende for selskabet.


Hvis en ejer handler i strid med ejeraftalen, men i overensstemmelse med virksomhedens vedtægter, samt selskabsloven, så er ejerens disposition gyldig. Det er derfor vigtigt at få indsat en regel om mislighold i ejeraftalen, så ejere ikke handler i strid med ejeraftalen.

Ejeraftale ved virksomhedsoverdragelse

Hvis du står og skal sælge en del af din virksomhed, så er det en god ide at få oprettet en ejeraftale, så du undgår fremtidige konflikter med den kommende medejer. Ejeraftaler er en aftale mellem virksomhedens ejere. Derfor er en ejeraftale relevant, hvis du sælger en del af din virksomhed, men samtidig bevare en ejerandel.

Hvis en medejer ønsker at sælge sin ejerandel til en anden person, så vil en ejeraftale ligeledes være en god idé, så du som tilbageværende ejer ikke risikere fremtidige konflikter med den nye ejer.

Hos Sagførerne anbefaler vi altid at der oprettes en ejeraftale mellem virksomhedens ejere, og at ejeraftalen opdateres og ændres, hvis ejerforholdene ændres. Vi kan yderligere hjælpe med salget af din virksomhed.

Advokat til ejeraftale?

Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Ejer du en andel af en virksomhed eller går du med tanker om at sælge en del af din virksomhed? Vi kan hjælpe dig med at oprette en ejeraftale, der sikrer din retsstilling i virksomheden. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon