Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5523

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5523

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Stiftelse af en grundejerforening

En grundejerforening er en sammenslutning af grundejere i et geografisk bestemt område. En grundejerforening kan stiftes på to måder. Dette kan ske på borgernes eller kommunens initiativ. Er du i tvivl om din retsstilling? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er en grundejerforening? 
    • Hvordan stiftes en grundejerforening? 
    • Hvordan stiftes en ejerforening? 
    • Er jeg, som grundejer, forpligtet til at blive medlem? 

Kontakt vores specialiserede advokater


Rasmus Møller Nielsen, advokat Andreas Bengtsen, advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Mød hele teamet med speciale i foreningsret

Stiftelse af grundejerforening


Hvad er en grundejerforening?

En grundejerforening er en sammenslutning af grundejere i et bestemt lokalområde. Dette kan fx være alle parcelhuse på en vej eller alle ejerforeninger i en bydel. Grundejerforeningens opgave er at varetage grundejernes fælles interesser. Grundejerforenings opgaver kan eksempelvis bestå af:

    • Kommunikation med kommunen om vedligeholdelse af veje, ændringer i lokalplanen mv.
    • Drift og vedligeholdelse af evt. private fællesveje, fællesanlæg og fællesarealer.
    • Planer for vedligeholdelse af interne kloakker.
    • Regler for bebyggelsens udseende i områder med et bestemt særpræg.

    Det bemærkes, at der ikke findes regler, der regulerer hvilke opgaver, som en grundejerforening skal varetage. Ønsker du at vide mere om, hvad en grundejerforening er? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Vi er eksperter i foreningsret, hvorfor vi står klar til at hjælpe dig.

Hvordan stiftes en grundejerforening?

En grundejerforening kan stiftes på to forskellige måder:

    • Frivillig stiftelse på borgernes initiativ
    • Tvungen stiftelse på kommunen intiativ

    Den første måde, hvorpå en grundejerforening kan stiftes, er ved, at en række grundejere i et bestemt geografisk område frivilligt beslutter at stifte en grundejerforening. Grundejerforeningen stiftes ved, at man afholder en stiftende generalforsamling for de inkluderede grundejere. Formålet med generalforsamlingen er at klarlægge de gældende regler og vilkår for grundejerforeningen. Er der ikke enighed blandt de fremmødte grundejere, besluttes vedtægterne ved en afstemning.

    Endvidere vil det være nødvendigt, at klarlægge grundejerforeningens ansvarsområder, samt hvornår grundejerforeningen ikke bestemmer i en given sag. Det er et krav ved senere indmeldelse i grundejerforeningen at erklære sig enig i grundejerforeningens vedtægter.


    En anden måde, hvorpå en grundejerforeningen kan stiftes, er ved et krav fra kommunen. En kommune kan nemlig beslutte, at der skal oprettes en grundejerforening i forbindelse med udstykning af et nyt parcelhusområde. Ved denne stiftelsesform er det reelt kommunen, som fastsætter de vedtægter, der skal gælde for grundejerforeningen. Hertil kræver kommunen, at alle som køber en grund eller et hus i det område skal være medlem af grundejerforeningen. 

    Såfremt generalforsamlingen senere ønsker at ændre i vedtægterne, er dette muligt. Det er blot et krav, at foreningens hensigter, lokalplan osv. overholdes. Der skal desuden være et flertal for ændringen. Stiftelse af en grundejerforening ved et krav fra kommunen bliver mere og mere almindelig.

Hvordan stiftes en ejerforening?

En ejerforening er et administrativt fællesskab, hvis primære opgave er at administrere ejernes fælles anliggender. En grundejerforening adskiller sig fra en ejerforening ved at ikke at være ansvarlig for vedligeholdelse af bygningerne i grundejerforeningen.

Stiftelse af en ejerforening kan ske på en række forskellige måder. Det kan ske ved nyopførte ejerlejlighedsejendomme, ved overtagelse af udlejningsejendom, som allerede er opdelt i ejerlejligheder, hvor lejlighederne sælges til lejerne eller køberne, samt hvor en nyere andelsboligejendom ændrer status til ejerlejlighedsejendom.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om stiftelse af ejerforeninger eller grundejerforeninger.

Er jeg, som grundejer, forpligtet til at blive medlem?

Du har ikke pligt til at være medlem af en grundejerforening, hvis der ikke er tinglyst en bestemmelse derom. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det kan fremgå af en tinglyst lokalplan eller lignende. Såfremt alle grundejere i en grundejerforening er enige, kan medlemskabet gå fra at være frivilligt til at være obligatorisk. Ved at tinglyse pligten kommer pligten ligeledes til at gælde for nye grundejere.

Køber du en ejendom i et område med obligatorisk medlemskab af en grundejerforening, har du krav på at vide det. Vi anbefaler, at du får gennemgået grundejerforeningens regnskaber, vedtægter og referat af seneste generalforsamling, således du er klar over, hvilke udgifter og forpligtelser et medlemskab medfører. Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med loven.

Grundejerforening uden bestyrelse

Det er almindeligt, at en grundejerforening har en bestyrelse, som har til opgave at administrere foreningens aktiviteter og træffe beslutninger på vegne af medlemmerne. På trods af, at det er muligt at have en grundejerforening uden en bestyrelse, kan det være vanskeligt at håndtere de administrative opgaver og træffe beslutninger effektivt. En bestyrelse bidrager nemlig til struktur, tager ansvar for foreningens drift, samt hjælper med at sikre, at medlemmernes interesser bliver tilgodeset på en passende måde.

Det er dog i sidste ende medlemmerne, der har beføjelsen til at fastlægge driften af en grundejerforening, hvilket sker gennem en demokratisk proces, typisk under en generalforsamling. Såfremt et forslag skal godtages eller en kandidat skal vælges, skal der være flertal på den ene eller anden måde ved en afstemning.

Hvis du overvejer at oprette eller deltage i en grundejerforening uden en bestyrelse, er det vigtigt at have klare retningslinjer og en klar beslutningsproces på plads for at undgå konflikter og problemer i fremtiden. Det kan være en god idé at søge juridisk rådgivning for at sikre, at foreningen fungerer inden for lovens rammer. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, kan Sagførerne hjælpe med at klarlægge din retsstilling.

Advokat ifm. stiftelse af grundejerforening

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker at stifte en grundejerforening eller høre nærmere herom. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. 

Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2025 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon