Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5523

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Offentlig høring og nabohøring

Er du tvivl om, hvad en nabohøring er? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring nabohøringer og offentlige høringer, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er en nabohøring?
    • Hvilke regler gælder for nabohøringer?
    • Hvad er en offentlig høring?

Kontakt vores specialiserede advokater


Jeanette Brauer, advokat Rasmus Møller Nielsen, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Offentlig høring og nabohøring


Hvad er en nabohøring?

En nabohøring er en procedure, hvor myndighederne giver naboer og berørte parter mulighed for at komme med deres synspunkter eller indsigelser til et konkret byggeprojekt eller en planlagt ændring af en ejendom. En nabohøring foretages, før der træffes afgørelse i en sag.

En nabohøring er påkrævet, når et byggeprojekt kan påvirke naboernes ejendomme eller levevilkår. Dette kan eksempelvis være:

    • Bygninger tæt på fælles grænser
    • Projekter med potentiel støj eller vibrationer
    • Byggeri, som kan påvirke naboernes udsigt
    • Adgangsveje og trafik
    • Miljømæssige påvirkninger


    Det bemærket, at spørgsmålet om, hvorvidt der skal foretages en nabohøring, afhænger af den konkrete sags omfang og kompleksitet. Det er Teknik- & Miljøforvaltningen , som afgør om der skal gennemføres en nabohøring i den specifikke sag, samt hvor mange omkringboende, der skal orienteres.

    Nabohøringer sker typisk ved, at naboerne bliver underrettet gennem brev eller offentliggørelse, hvor de får detaljerede oplysninger om projektets art, placering og eventuelle dispensationskrav eller andre relevante oplysninger. Naboerne har normalt en fastsat periode, typisk to uger, til at indsende deres kommentarer eller indsigelser til myndighederne.

Hvilke regler gælder for nabohøringer?

Der er to former for nabohøringer. Den ene er nabohøringer i henhold til reglerne i byggeloven og planloven. Den anden er partshøring efter reglerne i forvaltningsloven.

Hvis dit projekt kræver dispensation fra regler i bygningsreglementet eller lokalplanen, f.eks. hvis det overskrider bebyggelsesprocenten eller er for højt i forhold til naboskel, er reglerne således, at der skal foretages en nabohøring. Såfremt dit byggeri overholder alle regler, kan kommunen vælge ikke at foretage en nabohøring. Der er heller ikke krav om nabohøring, hvis en dispensation vurderes som ubetydelig for naboerne.

Ifølge forvaltningsloven skal kommunerne vurdere, om en afgørelse om byggetilladelse kan medføre væsentlige gener for naboerne, f.eks. skyggevirkning eller indbliksgener. Er der risiko for dette, skal kommunen foretage en partshøring, hvor de berørte naboer får mulighed for at udtale sig, før beslutningen træffes.

Kontakt Sagførerne for at høre nærmere om offentlige høringer og nabohøringer. Vores advokater med speciale i planret står klar til at hjælpe dig. Første samtale med en advokat er altid uforpligtende.

Klage over manglende nabohøring

Manglende overholdelse af reglerne om nabohøring kan gøre en afgørelse ugyldig, såfremt manglen anses for væsentligt. Er der tale om ugyldighed, kræver loven normalt nedrivning af det ulovlige byggeri. Der kan dog være undtagelser, hvor byggeriet kan lovliggøres, f.eks. hvis der er tale om værdispild eller god tro.

Det er vigtigt at være opmærksom på byggesager i ens område og reagere korrekt, hvis man modtager en naboorientering. Det kan være fordelagtigt at vurdere, om sagen burde involvere en mere omfattende partshøring, især hvis man mener, at ens interesser ikke er blevet tilstrækkeligt hørt.

Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med byggetilladelser, hvorfor vi ved, hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Nabohøring ifm. byggetilladelse

Nabohøringer er særligt vigtige i byggeprojekter, der kan have indvirkning på naboernes ejendomme, miljøet eller levevilkår. De er en del af den demokratiske proces, der sikrer, at alle berørte parter bliver hørt, og at der tages hensyn til deres bekymringer og synspunkter i beslutningsprocessen.

Når en kommune behandler en ansøgning om byggetilladelse, kan den være forpligtet til at foretage en nabohøring, såfremt byggeriet forventes at påføre naboen konkrete og betydelige gener. Forpligtelsen gælder uanset, om der er behov for dispensation for byggeriet.

Hvis kommunen ikke overholder pligten til at inddrage naboen som part ved at foretage en nabohøring, risikerer den at træffe afgørelser på et utilstrækkeligt eller fejlagtigt grundlag, hvilket kan medføre, at afgørelsen om byggetilladelsen er ugyldig.

Ønsker du at vide mere om nabohøringer i forbindelse med byggetilladelser og byggesager? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Sammen kan vi drøfte din sag og klarlægge dine rettigheder.

Nabohøring ifm. landzonetilladelse

Landzonetilladelser er nødvendige for aktiviteter eller byggeprojekter i landbrugs- og naturområder. Formålet med en landzonetilladelse er at regulere udviklingen og bevare naturressourcerne, samt undgå uønskede ændringer i landskabet.

Før en kommune kan udstede en landzonetilladelse, skal naboerne have mulighed for at deltage i en nabohøring. Ansøgeren er forpligtet til at tage hensyn til eventuelle indkomne indsigelser på baggrund af nabohøringen, som myndighederne vil nøje vurdere i behandlingen af landzonetilladelsen.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om offentlige høringer og nabohøringer.

Hvad er en offentlig høring?

En offentlig høring og en nabohøring er ikke helt det samme, selvom begge involverer at give offentligheden mulighed for at komme med indsigelser eller kommentarer til en plan eller et projekt.

En offentlig høring er en bredere proces, hvor alle interesserede parter, herunder borgere, organisationer, virksomheder osv., har mulighed for at komme med deres synspunkter og indsigelser til en plan eller et projekt. Det kan være en del af lovgivningen, der kræver, at større planer eller projekter underlægges en offentlig høringsproces, hvor alle interesserede har ret til at deltage og kommentere.

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med offentlige høringer og nabohøringer. 

Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i plan- og miljøret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon