Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5523

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Planloven

Er du tvivl om, hvad planloven er, samt hvad de centrale bestemmelser siger? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring planloven, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er planloven?
    • Hvad siger planlovens § 15?
    • Hvad siger planlovens § 19?
    • Hvad siger planlovens § 35?
    • Hvad siger planlovens § 42?

Kontakt vores specialiserede advokater


Jeanette Brauer, advokat Rasmus Møller Nielsen, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Planloven


Hvad er planloven?

Planloven sætter rammerne for kommuneplaner, lokalplaner, og den overordnede landsplanlægning. Planlovens formål er at forene samfundets interesser i arealanvendelsen og beskytte natur og miljø, så samfundsudviklingen sker bæredygtigt med respekt for menneskelige og biologiske livsvilkår.

Ydermere regulerer planloven fire forskellige typer af planer:

    • Landsplandirektiver
    • Regionplaner
    • Kommuneplaner
    • Lokalplaner

    Planloven indeholder desuden bestemmelser om procedurer for udarbejdelse, vedtagelse og gennemførelse af planer på forskellige niveauer, fra lokal til national skala. Den fastlægger også reglerne for zonering af landets arealer i byzoner, sommerhusområder og landzoner, samt kravene til byggetilladelser og dispensationsmuligheder.

    Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med planloven, hvorfor vi ved, hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Hvad siger planlovens § 12?

Planlovens § 12 siger, at kommunen som udgangspunkt er forpligtet til at inddrage kommuneplanen, herunder kommuneplanens retningslinjer, ved stillingtagen til konkrete tilladelser med videre.

Formålet med planloven § 12 er at give kommunerne mulighed for at regulere arealanvendelsen og bebyggelsen inden for deres område gennem lokalplaner. Dette omfatter specifikke bestemmelser om, hvordan forskellige områder må anvendes, hvordan bygninger må opføres, og hvilke hensyn der skal tages til miljøet og lokalområdets karakter.

Ønsker du at vide mere om planloven § 12? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Vores advokater med speciale i planret står klar til at hjælpe dig.

Hvad siger planlovens § 14?

I henhold til planlovens § 14 har kommunalbestyrelsen mulighed for at nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk etableres forhold, som kan forhindres gennem en lokalplan. Et sådant forbud er et midlertidigt retsmiddel, der gør det muligt for kommunen at modsætte sig etablering af forhold på en ejendom, som ellers ville være lovlige, f.eks. efter en eksisterende lokalplan, hvis kommunen ønsker at vedtage en ny lokalplan.

Da et forbud efter planlovens § 14 er meget indgribende, vil manglende overholdelse af formkrav normalt udgøre en væsentlig retlig mangel og føre til ugyldighed. 

Ønsker du at høre nærmere om planloven? Kontakt vores advokater, der er eksperter i planret for en uforpligtende samtale om planloven, herunder planlovens § 14.

Hvad siger planlovens § 15?

Planlovens § 15 fastslår, at en lokalplan skal beskrive planens formål og retsvirkninger, som kan omfatte klimatilpasning eller forureningsforebyggelse.

Lokalplaner kan, i henhold til planlovens § 15, indeholde bestemmelser om:

    • Arealoverførsel til by- eller sommerhusområde
    • Områdets anvendelse
    • Ejendommes størrelse, vej- og stiforhold
    • Bebyggelsers placering og udformning
    • Parkeringsforhold
    • Almene boliger
    • Ubebyggede arealer
    • Bevaring af landskabstræk
    • Etablering af fællesanlæg.

    Ifølge planlovens § 15 kan lokalplaner endvidere indeholde midlertidige anvendelser, undtagelser fra visse lovkrav og sikre offentlighedens adgang til vand i havneområder. Kontakt vores advokater med speciale i planret for en uforpligtende snak om planloven, herunder planlovens § 15.

Hvad siger planlovens § 19?

Planlovens § 19 angiver, at kommunalbestyrelsen har kompetence til at dispensere fra en lokalplan eller byplanvedtægt. Denne kompetence omfatter primært dispensation fra bestemmelser, der detaljeret regulerer bebyggelsens omfang, udformning og placering. Der kan som hovedregel ikke dispenseres fra en lokalplans formåls- og anvendelsesbestemmelser, da disse anses for at udgøre principperne i planen.

 

Hos Sagførerne kan vi hjælpe dig med at navigere gennem komplekse planretlige spørgsmål. Vores erfarne team tilbyder rådgivning og bistand i sager relateret til planret og planloven. Vi står klar til at sikre, at dine interesser bliver varetaget effektivt og professionelt i alle planretlige anliggender.

Hvad siger planlovens § 20?

Planlovens § 20 handler om naboorientering. Planlovens § 20 fastsætter præcise regler for, hvem der skal orienteres og gives mulighed for at fremsætte bemærkninger, inden der kan dispenseres.

For naboorientering gælder følgende:

    • Den skal være skriftlig
    • Den skal oplyse, at bemærkninger kan sendes til kommunalbestyrelsen inden for en frist på mindst 2 uger

    I henhold til planlovens § 20, stk. 3, har kommunalbestyrelsen pligt til at informere dem, der rettidigt har fremsat bemærkninger, om afgørelsen i dispensationssagen.

    Hos Sagførerne har vi stor erfaring med de juridiske aspekter af planloven. Vi kan rådgive dig om dine rettigheder og forpligtelser i forbindelse med naboorientering eller har andre spørgsmål relateret til planloven.

Hvad siger planlovens § 35?

Planlovens § 35 handler om, at der i landzoner ikke må ske udstykning, ny bebyggelse eller ændret anvendelse af eksisterende bebyggelse og ubebyggede arealer uden kommunalbestyrelsens tilladelse. Tilladelse kan gives efter hensyn til kommuneplanens retningslinjer, øudviklingsplaner og nationale interesser i kystnærhedszoner. Naboer skal informeres om ansøgninger, medmindre det ansøgte er af underordnet betydning.

Det følger desuden af planlovens § 35, at afgørelser skal meddeles skriftligt, offentliggøres digitalt, og indeholde klageinformation. Kommunalbestyrelsen kan derudover blandt andet tillade flere boligenheder i eksisterende bygninger under visse betingelser.

Planlovens §§ 36 og 37 er undtagelser til planlovens § 35 om landzonetilladelser. Du kan læse mere om disse bestemmelser nedenfor. Du er desuden velkommen til at kontakte vores erfarne advokater for en uforpligtende samtale om planloven, herunder planlovens § 35.

Hvad siger planlovens § 36?

Planlovens § 36 er en undtagelse til planlovens § 35. Det følger af planlovens § 36, at landzonetilladelse ikke kræves i en række tilfælde.


Undtaget fra kravet om landzonetilladelse er blandt andet:

    • Udstykning af en skovejendom
    • Mindre byggeri, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af eksisterende dambrug på en landbrugsejendom
    • Indvinding af råstoffer i jorden
    • Til- og ombygning af helårshus, hvorved husets samlede bruttoetageareal ikke overstiger 500 m2
    • Helårsboligs overgang til anvendelse som fritidsbolig

    Formålet med planlovens § 36 er at tillade en vis grad af fleksibilitet for bygningers udvidelse i landzone, samtidig med, at den overordnede planlægning og områdets karakter respekteres. Kontakt Sagførerne for at høre nærmere om planloven, herunder planlovens § 36.

Hvad siger planlovens § 37?

Planlovens § 37 indeholder, ligesom planlovens § 36, undtagelser til kravet om landzonetilladelse i planlovens § 35.

Planlovens § 37 tillader, at gamle landbrugsbygninger uden væsentlige ændringer kan bruges til håndværk, industri, butikker, bolig, lager og kontorformål uden landzonetilladelse, forudsat de ikke er bygget inden for de sidste 5 år. Målet er at fremme erhvervsudvikling i landdistrikter og udnytte eksisterende bygninger. Det bemærkes dog, at væsentlige ændringer kræver landzonetilladelse.

Er du i tvivl om du er undtaget fra kravet om landzonetilladelse? Kontakt Sagførerne i dag. Vores erfarne advokater, der er specialiseret i planret og planloven, står klar til at guide dig gennem processen.

Hvad siger planlovens § 42?

Planlovens § 42 fastslår, at ejeren af en ejendom ikke kan pålægge servitutbestemmelser om forhold, der kunne være reguleret i en lokalplan, uden forudgående samtykke fra kommunalbestyrelsen.


Kommunalbestyrelsen kan ikke give samtykke, hvis en lokalplan skal udarbejdes. Beslutningen om samtykke skal fremgå af servitutten, og hvis samtykke gives, skal det klart angives, at en lokalplan ikke er nødvendig.


Med andre ord sikrer planlovens § 42, at servitutbestemmelser ikke underminerer behovet for en lokalplan, og at sådanne bestemmelser kun kan pålægges, hvis det ikke er i strid med planlægningsmæssige hensyn.


Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter i planret og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om planlovens § 42 eller har brug for hjælp i en konkret sag.

Hvad siger planlovens § 43?

Det fremgår af planlovens § 42, at kommunalbestyrelsen ved påbud eller forbud kan sikre overholdelse af servitutbestemmelser om forhold, hvorom der kan optages bestemmelser i en lokalplan. Det bemærkes, at planlovens § 43 kun gælder for privatretlige servitutter uanset påtaleretten efter servitutten.


Kommunalbestyrelsen har en ret, men er ikke forpligtet til at anvende bestemmelsen. En kommunes beslutning om ikke at ville bruge planlovens § 43 til at håndhæve en servitut er derfor ikke en afgørelse efter planloven, hvorfor en sådan afgørelse ikke ville kunne påklages til Planklagenævnet.

Vejledning til planloven

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om planloven og de forskellige bestemmelser.

Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker vejledning i forbindelse med planloven. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.


Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i plan- og miljøret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon