Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5523

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Retlig og fysisk lovliggørelse

Er du tvivl om, hvad retlig og fysisk lovliggørelse er? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring retlig og fysisk lovliggørelse, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er retlig lovliggørelse?
    • Hvad er fysisk lovliggørelse?

Kontakt vores specialiserede advokater


Jeanette Brauer, advokat Rasmus Møller Nielsen, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Retlig og fysisk lovliggørelse


Lovliggørelse af ulovlige forhold

Kommunen kan kræve, at byggeri eller andre forhold, der ikke overholder gældende regler eller planer, skal bringes i overensstemmelse med lovgivningen. Med andre ord kan kommunen altså kræve lovliggørelse af ulovlige forhold. Lovliggørelse kan ske på forskellige måder, afhængigt af situationen. 

Lovliggørelse af ulovlige forhold kan ske på disse tre måder:

    • Retlig lovliggørelse
    • Fysisk lovliggørelse
    • Kombination af retlig og fysisk lovliggørelse

    Kommunen skal altid vælge den mindst indgribende løsning, som er tilpasset de konkrete omstændigheder. Dette kan omfatte enten ændringer på ejendommen eller justeringer af de relevante tilladelser og planer. Fysisk lovliggørelse kan nemlig medføre samfundsmæssigt værdispild og økonomisk tab. Dette kan du læse mere om nedenfor.

    Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med retlig og fysisk lovliggørelse, hvorfor vi ved, hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Hvad er retlig lovliggørelse?

Retlig lovliggørelse er ofte mindre indgribende end fysisk lovliggørelse, da retlig lovliggørelse ikke kræver ændringer på selve ejendommen. Retlig lovliggørelse betyder, at en ulovlig tilstand, f.eks. et byggeri, lovliggøres uden, at der sker fysiske ændringer.

Retlig lovliggørelse kan omfatte:

    • Dispensation til opretholdelse af tilstanden
    • Efterfølgende tilladelse
    • Ændring af lokalplan

    Retlig lovliggørelse kan være en effektiv løsning, hvis det ulovlige forhold kan tilpasses eller godkendes uden væsentlige ændringer. Retlig lovliggørelse sikrer, at ejendommens brug eller konstruktion bliver lovlig, samtidig med at den oprindelige struktur eller anvendelse bevares.

    Er du i tvivl om, hvordan dit byggeri bliver lovliggjort? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Vores advokater er eksperter i planret, hvorfor de står klar til at hjælpe dig med retlig og fysisk lovliggørelse.

Hvad er fysisk lovliggørelse?

Fysisk lovliggørelse er mere indgribende end retlig lovliggørelse. Fysisk lovliggørelse betyder, at den ulovlige tilstand bringes til ophør. Fysisk lovliggørelse sker ved, at der foretages konkrete ændringer for at bringe forholdet i overensstemmelse med reglerne.

Fysisk lovliggørelse kan omfatte:

    • Ombygning
    • Nedrivning
    • Kombination af ombygning og nedrivning

    Før der kan træffes beslutning om fysisk lovliggørelse i henhold til gældende regler, skal kommunalbestyrelsen først foretage en grundig vurdering af, om der kan meddeles dispensation i henhold til de gældende regler på lovliggørelsestidspunktet. Denne vurdering kræver en afvejning af de forvaltningsretlige saglige kriterier mod hinanden.

    Vores advokater hos Sagførerne har stor erfaring med at navigere i de komplekse krav til fysisk lovliggørelse. Vi kan hjælpe med at identificere de nødvendige ændringer, udarbejde en plan for gennemførelsen og sikre, at du overholder alle relevante regler og bestemmelser.

Fysisk eller retlig lovliggørelse?

Valget mellem retlig og fysisk lovliggørelse afhænger af kommunalbestyrelsens skønsmæssige vurdering af forskellige hensyn i den konkrete sag.

Kommunalbestyrelsen skal først vurdere, om en byggetilladelse ville være blevet givet, hvis der var ansøgt korrekt før byggearbejdet blev påbegyndt. Hvis vurderingen er, at byggetilladelse ville være givet, skal der ske retlig lovliggørelse. Det indebærer, at kommunalbestyrelsen efterfølgende giver tilladelse eller dispensation til at opretholde forholdet.

Proportionalitetsprincippet kan forhindre kommunen i at kræve fysisk lovliggørelse, såsom reduktion af bygningens højde. I stedet kan det ulovlige forhold lovliggøres retligt, f.eks. ved at dispensere fra lokalplanen eller udarbejde en ny lokalplan. Det bemærkes, at kommunens afgørelse altid afhænger af en konkret vurdering og afvejning af hensynene i den enkelte sag.

Hos Sagførerne kan vores erfarne advokater hjælpe dig med at navigere i valget mellem fysisk og retlig lovliggørelse. Vi kan sikre en korrekt ansøgning om byggetilladelse og rådgivning om de bedste løsninger for at overholde reglerne.

Hensyn og overvejelser

Der skal tages hensyn til en række forhold i forbindelse med valget mellem fysisk og retlig lovliggørelse. Hensynene vurderes med forskellig vægt afhængigt af situationen og kan ofte påvirke hinanden.

I vurderingen indgår typisk følgende hensyn og overvejelser:

    • Lovens formål
    • Karakteren af det ulovlige forhold
    • Gener for naboen
    • Berettigede forventninger
    • Passivitet
    • God tro
    • Samfundsmæssigt værdispil
    • Økonomisk tab
    • Proportionalitet

    Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om retlig og fysisk lovliggørelse.

Advokat til retlig og fysisk lovliggørelse

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om retlig og fysisk lovliggørelse.

Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med retlig og fysisk lovliggørelse. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i plan- og miljøret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon