Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Er du i tvivl om, hvordan man køber en virksomhed? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring køb af virksomheder, gennemgået, herunder blandt andet, hvordan man køber aktier i en virksomhed. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Køb af en virksomhed er en stor og kompleks beslutning, som kræver grundig overvejelse og ekspertviden. Hos Sagførerne forstår vi de udfordringer og det ansvar, der følger med en sådan investering. Vores erfarne advokater er specialiseret i at guide dig sikkert gennem hele processen.
Overordnet kan køb af en virksomhed opdeles i tre dele:
Nedenfor vil de tre dele blive gennemgået trin for trin. Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ønsker du at læse om, hvordan man sælger en virksomhed, kan du trykke her.
Køb af en virksomhed begynder med at blive enige om de betingelser, som skal gælde for købet. Køber og sælger mødes ofte flere gange for at drøfte disse forhold. Under disse indledende forhandlinger udarbejdes en hensigtserklæring, også kendt som ‘letter of intent. Denne erklæring er ikke juridisk bindende, men fungerer som et tillidsdokument og fastlægger de overordnede rammer for den kommende aftale.
En hensigtserklæring har stor praktisk betydning, da den sikrer, at begge parter er enige om de grundlæggende vilkår. Hvis en part senere ændrer vilkår, kan du henvise til erklæringen som bevis for den oprindelige aftale.
Under forhandlingerne har man mulighed for at udføre due diligence, hvilket indebærer en grundig undersøgelse af virksomhedens økonomiske og juridiske forhold. Du får udleveret undersøgelsesmateriale med de nødvendige oplysninger, som ofte indeholder fortrolige data. Derfor kan du blive bedt om at underskrive en hemmeligholdelsesaftale (NDA).
Efter due diligence bør du have en klar og detaljeret analyse af alle relevante aspekter af virksomheden.
Efter at have gennemgået virksomheden skal du og sælgeren forhandle købsprisen samt andre vilkår som deponering, garantier og konkurrenceklausuler.
Garantier ved virksomhedskøb fungerer som en sikkerhed for de aftalte forhold. Hvis sælgeren giver en garanti, er de ansvarlige for dens nøjagtighed. Manglende overholdelse af garantien kan føre til misligholdelse, hvilket kan resultere i annullering af aftalen og krav om erstatning.
Dernæst er det tid til at udarbejde overdragelsesaftalen. Denne aftale er afgørende for at sikre, at begge parter er enige om betingelserne, og for at undgå fremtidige misforståelser og konflikter. Uden en klar overdragelsesaftale kan der opstå betydelige økonomiske risici.
Forhandlingerne afsluttes, når du underskriver overdragelsesaftalen. Herefter overtager du virksomheden. Overdragelsesaftalen fungerer som det juridiske grundlag for virksomhedsoverdragelsen og dokumenterer handlens vilkår og betingelser.
Sidste trin i processen er underskrifter og selve virksomhedsoverdragelsen. Det er afgørende, at alle relevante parter underskriver nødvendige dokumenter ved virksomhedsoverdragelsen. Overdragelsen af virksomheden sker på en fastsat dato, typisk forskellig fra underskrivelsesdagen.
Købesummen skal overføres til sælgers konto på overdragelsesdagen, og der skal være dokumentation for overførslen, f.eks. en netbankudskrift. Ejerandelene overdrages til køber via ejerbogen på overdragelsesdagen, og køberen registreres samme dag i Det Offentlige Ejerregister.
Ud over undersøgelsesmaterialet skal vigtige oplysninger, som adgangskoder til offentlige systemer, overdrages til køberen. Eventuelle ændringer, der ønskes foretaget, bør være forberedt inden overdragelsen og kræver ofte beslutningsreferat samt registrering hos Erhvervsstyrelsen.
Virksomhedskøb kan foregå på forskellige måder, herunder delvist eller fuldstændigt køb af virksomheden samt kapital- og aktivoverdragelse.
Ved kapitaloverdragelse købes virksomhedens aktier eller anparter af køberen, sammen med aktiver og passiver. Dette omfatter typisk også virksomhedens medarbejdere, viden og goodwill. Ved aktivoverdragelse købes virksomhedens aktiver, hvor selve virksomheden ikke nødvendigvis overdrages, kun dens aktiver.
Kontakt Sagførerne for hjælp til virksomhedsoverdragelse. Vi er eksperter inden for køb og salg af virksomheder.
Køb af en eksisterende virksomhed kan ske på to forskellige måder. Man kan enten vælge at købe hele virksomheden eller dele deraf.
Når du køber hele virksomheden, erhverver du normalt alle aktier eller anparter i virksomheden. Dette giver dig fuld kontrol over virksomhedens aktiver, passiver, medarbejdere og drift. Du overtager alle rettigheder og forpligtelser forbundet med virksomheden, herunder juridiske og kontraktmæssige forpligtelser.
Ved køb af dele af en virksomhed erhverver du kun specifikke aktiver, afdelinger eller forretningsenheder. Dette kan omfatte køb af bestemte aktiver som ejendom, udstyr eller immaterielle rettigheder. Det kan også involvere køb af en specifik forretningsenhed eller afdeling, hvilket tillader køberen at fokusere på bestemte markeder eller produkter.
Opkøb af virksomheder indebærer normalt en mere aktiv handling, hvor en virksomhed, ofte større eller mere etableret, køber en anden virksomhed, enten for at udvide sit eget forretningsområde, for at opnå konkurrencemæssige fordele eller for at øge markedsandelene.
Hos Sagførerne er vi specialiseret i at rådgive små og mellemstore, ejerledede virksomheder om alle de spørgsmål, der opstår ved drift af denne type virksomhed. Vi tilbyder en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret.
Goodwill er udtryk for en virksomheds omdømme og brand. Goodwill kan desuden betegnes som en virksomheds merværdi, hvorfor det er relevant ved køb af en virksomhed.
Køber man hele en virksomhed, vil man, som tidligere beskrevet, få overdraget aktier eller anparter til køber. Ydermere vil man også få overdraget aktiver og passiver. Typisk overdrages også virksomhedens medarbejdere, viden, goodwill osv.
Køber man en hel virksomhed, vil man altså oftest få overdraget goodwill. For at sikre en smidig og succesfuld overdragelse er det en god ide at søge juridisk bistand. Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med køb af en virksomhed. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev