Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4476

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Funktionærers overarbejde

Reglerne for overarbejde er reguleret gennem en overenskomst- og hvis ikke, så gennem en lokal ansættelsesaftale. Hvis den ansatte har en maksimal arbejdstid, vil denne typisk være berettiget til kompensation, for overarbejde - hvad end det er afspadsering eller løntillæg. Hvis der derimod ikke er fastsat en maksimal arbejdstid, typisk fordi den ansatte får jobløn, så vil der ikke skulle ske kompensation for overarbejde. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Overarbejde


Hvad er overarbejde?

Overarbejde er den tid, som den ansatte arbejder udover den aftalte tid. Det vil almindeligvis fremgå af ansættelseskontrakten, hvis den ansatte har en maksimalt aftalt tid.

Det er meget almindeligt, især for funktionæransatte, at være ansat med et fast jobløn. Forskellen på at være ansat med jobløn og maksimal arbejdstid er relevant, særligt i forhold til overarbejde. Ved jobløn vil der sjældent være en øvre grænse for arbejdets omfang, herunder arbejdstiden. Derfor vil der sjældent ved jobløn skulle betales overarbejde. Er der derimod aftalt en øvre grænse for arbejdstid, så skal der typisk udbetales et tillæg til lønnen. Der vil typisk skulle betales et overarbejdstillæg, hvis den ansatte ender med at arbejde over den maksimale arbejdstid. 

En ansat kan arbejde mere end sit sædvanlige timeantal i tre tilfælde:

    • Overarbejde 
      • Merarbejde 
        • Interesse timer
Tryk her for at læse om merarbejde

Der er forskel på overarbejde, merarbejde og interessetimer. Merarbejde er typisk kun relevant for ansatte på deltid. Merarbejde refererer til den situation, hvor en ansat arbejder mindre end den maksimale arbejdstid, som typisk er 37 timer ugentligt, men stadig arbejder mere end hvad denne almindeligvis gør. Ved merarbejde er der sjældent krav på at få selvstændigt overarbejdstillæg, men alene en udbetaling til lønnen for det ekstra antal timer, der er arbejdet.

Tryk her for at læse om interessetimer

Der ydes ikke overarbejdstillæg for interessetimer. Interessetimer er der hvor ansatte af egen interesse varetager arbejdet. Hvis du derimod som arbejdsgiver har en interesse i at holde på den ansatte, eller beordrer den ansatte til at arbejde over, så skal der betales løn for denne tid. Det er kun i de tilfælde hvor den ansatte frivilligt arbejder mere end hvad denne behøver, at der ikke skal betales løn.

Reglerne for overarbejde

Der gælder ingen lovregler for lønfastsættelse af løn eller arbejdstid. Den ansatte og arbejdsgiveren kan derfor selv aftale, om der gives tillæg for overarbejde og i givet fald hvor meget. For de fleste ansættelsesforhold, vil der dog være en overenskomst. I mange overenskomster er der fastsat regler for overarbejde, herunder tillægsbeløbet. Hvis overenskomsten finder anvendelse, så har den ansatte krav på, at få den fastsatte sats i tillæg til sin løn, for de timer der overarbejdes.

I overenskomsten vil der typisk være fastsat: 

      • Hvad og hvis der er normal arbejdstid
      • Hvad der er overarbejde
      • Hvad satsen for overarbejde er

      Det er fastsat i arbejdsdirektivet og i arbejdstidsloven, at ansatte, der er lønmodtagere, ikke må arbejde mere end 48 timer i gennemsnit over en periode på 4 måneder. Der er visse undtagelser til denne lov, hvor personer der varetager samfundskritiske opgaver, kan arbejde op til 60 timer. Hvis denne maksimale time frist overskrides, kan den ansatte have krav på kompensation.

      Er du i tvivl om hvordan du står i forhold til dine ansatte? Kontakt Sagførerne for en uforpligtende samtale, så vi kan drøfte dit ansættelsesretlige problem.

Hvordan skal overarbejde varsles?

Overarbejde skal varsles i så god tid som muligt. Ofte opstår overarbejde pludseligt, typisk fordi en ansat er syg, eller der er sket noget uforudsigeligt. Overarbejde varsles derfor sjældent i god tid, hvilket skaber problemer. Overarbejde er ikke reguleret i loven, hvorfor der ikke er nogen lovfastsat varsel regel for overarbejde. Overarbejde skal derfor ikke varsles, men bør altid varsles i så god tid som omstændighederne tillader det.

Kan den ansatte afvise overarbejde?

Ansatte kan under visse omstændigheder undlade at efterkomme et påbud om overarbejde.

Ansatte er underlagt deres arbejdsgivers instruksbeføjelser og har derfor som udgangspunkt en lydighedspligt. Ansatte skal derfor efterkomme et påbud om overarbejde, medmindre tungtvejende grunde taler imod. Dette kan være, hvis arbejdet bryder med loven, eller hvis den ansattes børn ikke kan passes. I sådanne tilfælde kan den ansatte vælge at afvise påbuddet om overarbejde.

Er du i tvivl om hvorvidt at du kan pålægge dine ansatte at arbejde over? Kontakt Sagførerne for rådgivning i forbindelse med ansættelsesretten. 

Afspadsering eller udbetaling?

Hvis den ansatte har en maksimal arbejdstid, så kan denne i tilfælde af overarbejde vælge at få udbetalt overarbejdet eller afspadsere. Hvis den ansatte derimod ikke er ansat med en maksimal arbejdstid, så betales der ikke tillæg for overarbejde, ligesom der sjældent kan ske afspadsering.

Det vil følge af ansættelseskontrakten, der er indgået mellem den ansatte og arbejdsgiveren, eller af en overenskomst, om den ansatte har ret til kompensation for overarbejdet. Dette er ikke altid tilfældet.

Det er en god ide at aftale hvilke vilkår overarbejde sker på, inden at overarbejdet udføres. Kontakt derfor Sagførerne hvis du skal have rådgivning om ansættelsesretten.

Advokat ift. overarbejde

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse timelønnede- eller funktionæransatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon