Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Timelønnede medarbejdere er i følge ferieloven berettiget til at få betalt ferie. Ferien optjenes i ferieoptjeningsåret, som løber over 12 måneder. Ferien skal afholdes i ferieafholdesåret, som løber over 16 måneder.
Bliv klogere på:
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Timelønnede medarbejdere er omfattet af ferieloven. Timelønnede får kun løn for de timer, der arbejdes i lønperioden. Derfor får de ikke løn når de holder ferie, idet de ikke arbejder i ferieperioden.
Timelønnede har dog krav på feriegodtgørelse ifølge ferieloven, som optjenes hver måned, som den timelønnede arbejder. Den timelønnede medarbejder har derfor krav på at holde ferie, samt få den feriegodtgørelse, som er optjent gennem arbejdet.
Du kan læse mere om reglerne vedrørende ferie- og fridage for funktionærer her.
Ferien optjenes i "ferieoptjeningsåret", som løber over 12 måneder fra d. 1 september til d. 31 august. Der optjenes 2,08 feriedage pr. måned.
Feriepenge optjenes også i opsigelsesperioder, og medarbejdere der er opsagt, vil således have ret til feriegodtgørelse i opsigelsesperioden. Hvis den timelønnede medarbejderen fritstilles, vil den timelønnede medarbejder have en pligt til at afholde mest muligt ferie i fritstillingsperioden. Hvorimod et sådant krav om at afholde ferie, ikke gælder ved suspendering.
Ferien skal afholdes i "ferieafholdelsesåret", som løber over 16 måneder. Perioden løber fra d. 1. september, til og med d. 31. december. Den ferie, der er optjent i det pågældende “ferieoptjeningsår", skal afholdes inden udgangen af “ferieafholdelsesåret”.
Hvis den timelønnede medarbejder er blevet fritstillet, så vil den timelønnede medarbejder have en pligt til at afholde mest muligt ferie i opsigelsesperioden. En suspenderet medarbejder vil ikke have pligt til at afholde mest muligt ferie i suspenderingsperioden.
Ferien afholdes i en aftalt periode. Det er op til arbejdstager og arbejdsgiver at aftale, hvornår arbejdstageren afholder ferie. Hvis ikke den timelønnede medarbejder og arbejdsgiveren, kan blive enige om hvornår ferien skal afholdes, er det i sidste ende arbejdsgiver, som bestemmer. Med andre ord er det arbejdsgiveren, som har det sidste ord. På trods af at arbejdsgiveren har det sidste ord, bør arbejdsgiveren være opmærksom på reglerne om hovedferie og restferie.
Du kan læse mere om reglerne for hovedferie og restferie nedenfor på denne side. Det bemærkes desuden, at medarbejderen kan afholde ferie løbende, eller samlet.
En arbejdstager har ret til 5 ugers ferie om året. Af disse 5 uger, betegnes de 3 uger som hovedferie. Hovedferie skal som udgangspunkt afholdes i hovedferieperioden, som strækker sig fra d. 1. maj til d. 30. september. Hvis ikke der kan opnås enighed om hovedferiens placering, kan arbejdsgiver varsle ferien. I den forbindelse skal arbejdsgiver være opmærksom på, at hovedferie skal varsles 3 måneder i forvejen.
Hvis der er enighed om det, kan det aftales, at ferien placeres udenfor denne hovedferieperiode. Generelt er der stor aftalefrihed mellem arbejdstager og arbejdsgiver for ferie, men arbejdsgiver bør stadig være opmærksom på ferielovens regler, da det er disse regler der skal følges, hvis der opstår konflikter.
Restferie er den ferie, som ikke er hovedferie. Restferie skal varsles med mindst 1 måneds varsel fra arbejdsgiverside.
Hvis der er afholdt eksempelvis 4 ugers ferie, og der således er 1 uges restferie, er det muligt at overføre denne uge. Det kaldes overførsel af den 5. ferieuge. En aftale om overførsel af 5. ferieuge skal overholde en række krav. Du kan læse mere om dette længere nede på siden.
Der kan komme hindringer i vejen for ferie. Det typiske eksempel er, at medarbejderen bliver syg kort før ferien skal afholdes. I tilfælde af sygdom før ferien er påbegyndt, vil medarbejderen være feriehindret.
Hvis der foreligger en feriehindring, skal medarbejderen gives ferie på et andet tidspunkt. Hvis feriehindringen er længerevarende, kan det blive aktuelt af overføre ferie til en ny ferieafholdelsesperiode. Der gælder nogle særlige regler for overførsel af ferie, og det anbefales derfor, at en advokat kommer ind over, så medarbejderens rettigheder sikres, og arbejdsgiveren ikke senere kan blive mødt med krav.
Hvis medarbejderen har ubrugt ferie ved ferieafholdesesperiodens udløb, kan det blive aktuelt at overføre den ubrugte ferie til den nye ferieperiode. En sådan aftale kræver dog, at en række betingelser er opfyldt.
I udgangspunktet er det kun den 5. ferieuge, der kan overføres. Andre særlige tilfælde kan finde sted, herunder eksempelvis hvis der foreligger feriehindringer. Ved overførsel af den 5. ferieuge skal der dog være indgået en skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og arbejdstager senest d. 30. september. Herudover skal en række andre betingelser være opfyldt. Kontakt en advokat for at høre nærmere om overførsel af ferie.
Du kan læse mere om reglerne vedrørende feriedage, feriepenge, ferie i opsigelsesperioden mv. her.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Reglerne for timelønnede medarbejderes ret til ferie er komplekse, især hvad der er gældende ved opsigelse, herunder ved fritstilling og suspendering. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev