Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Som arbejdsgiver er der en række forhold at være opmærksom på, når lønnen for en timelønnede medarbejder skal aftales, herunder hvilke vilkår der skal gælde for løn- og helligdagstillæg. På følgende side kan du læse mere om de særlige regler der gælder, for lønfastsættelse ved et timelønnet ansættelsesforhold.
Bliv klogere på:
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Der vil i et timelønnede ansættelsesforhold være aftalt en fast timeløn. Den timelønnede medarbejder har ret til denne timeløn, for hver time, der er arbejdet i lønperioden. Der er ikke i Danmark en lovfastsat mindsteløn, eller et krav om tillæg ved arbejde på særlige tidspunkter eller helligdage. Det er derfor op til aftale mellem arbejdsgiveren og den timelønnede arbejdstager, at aftale om der ydes tillæg for arbejde, der er lagt på særlige tidspunkter, søndage og helligdage.
Tillæg for arbejde lagt på særlige tidspunkter, helligdage og søndage, er derfor aftalt i mange kollektive overenskomster, men aftalen kan også indgås ved aftale i ansættelseskontrakten.
Der er derudover i flere overenskomster aftalt, at der gives løn, hvis helligdagen falder på en hverdag, hvor der almindeligvis skulle arbejdes, uanset at den timelønnede medarbejder arbejder på den pågældende helligdag - dette kan også aftales for et arbejdsforhold, der ikke er omfattet af en overenskomst.
Den timelønnede medarbejder har ikke et lovkrav på at få tillæg til timelønnen. Den timelønnede medarbejder har dog krav på at få tillægget, såfremt tillæg er aftalt i en relevant overenskomst eller ansættelseskontrakt.
Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en kollektiv overenskomsts regler, herunder regler for løn- og helligdagstillæg, så vil disse vilkår være lagt til grund for ansættelsen.
Den timelønnede medarbejder vil derfor have en ret, til at få det fastsatte tillæg, for de timer som medarbejderen har arbejdet i løn perioden. Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en kollektiv overenskomst, og der deri ikke er aftalt løn- og helligdagstillæg, så vil medarbejderen ikke have ret til løn- og helligdagstillæg.
Er du i tvivl om hvorvidt medarbejderen skal have løn- og helligdagstillæg, er du meget velkommen til at kontakte os.
Der er i Danmark ingen lovfastsat mindsteløn. Det er op til den enkelte arbejdsgiver og timelønnede medarbejder, at forhandle lønnen. Dette sker typisk gennem en kollektiv overenskomst. Hvis ansættelsesforholdet ikke er omfattet af en overenskomst, så vil lønnen være et udslag af en aftale mellem den timelønnede medarbejder og arbejdsgiver. Timelønnen skal være fastsat i ansættelseskontrakten.
Det samme aftaleprincip gør sig gældende ved fastsættelse af, og på hvilke vilkår, der skal ydes løn- og helligdagstillæg for en timelønnede medarbejder. Det er derfor op til arbejdstageren og den timelønnede uden overenskomst, at fastsætte i hvilket omfang, der ydes tillæg til lønnen.
Når en arbejdstager er timelønnet, får denne løn ud fra antallet af timer, som er arbejdet i lønningsperioden. Det samme gør sig gældende for tillæg, der er kun ret til tillæg, for de timer, der er arbejdet i tillægsperioden.
Det er normalt, at der aftales forskellige løntillæg ved ansættelse.
Typiske løntillæg:
Helligdagstillæg er tillæg der gives for at medarbejderen arbejder på en helligdag. Det er sædvanligt, at dette gives, da det ofte er mere generende for medarbejderen, at blive pålagt arbejde på en helligdag end på en almindelig hverdag.
Det ses ofte, at der i overenskomster, er ret detaljerede regler for helligdage. I nogle overenskomster kan det eksempelvis være, at medarbejderen skal have fri efter kl. 12 eller lignende. Hvis man som arbejdsgiver følger en overenskomst, er det vigtigt at overholde de regler der fremgår af overenskomsten, da man ellers kan blive mødt med krav fra medarbejderen eller dennes fagforening.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Indgåelse af ansættelseskontrakter, samt fastsættelse af løn- og helligdagstillæg, kan være svært. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse timelønnede ansatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev