Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4476

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Fritvalgskonto

Fritvalgskonto til funktionærer kan være en udfordrende opgave for mange virksomheder. Reglerne omkring fritvalgskonto er komplekse og ændrer sig løbende, hvilket gør det svært at holde sig opdateret. Hos Sagførerne forstår vi vigtigheden af korrekt håndtering af fritvalgskonto til funktionærer, og vi står klar til at hjælpe din virksomhed med at navigere sikkert gennem disse juridiske landskaber.

Undgå bekymringer og usikkerheder omkring fritvalgskonto til funktionærer. Ring til os allerede nu, og lad os hjælpe din virksomhed med at navigere sikkert gennem de juridiske krav. Med Sagførerne som din partner er du sikret professionel rådgivning og støtte i alle aspekter af fritvalgskonto.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Frivalgskonto


Hvad er en fritvalgskonto?

En fritvalgskonto er en form for opsparing, som nogle af dine medarbejdere kan have. Det er medarbejderens ferieberettigede løn, der spares op, og som dernæst for eksempel kan anvendes på overenskomstmæssige fridage eller til ekstra indbetaling til pension.

Hvis du følger en overenskomst, kan medarbejderen være berettiget til fritvalgskonto. Du kan tilsvarende indgå i en aftale om at oprette en fritvalgskonto til medarbejdere, der ikke er omfattet af en overenskomst. Ledere, som er underlagt Lederaftalen, er ikke berettiget til en fritvalgskonto.

Funktionærloven fritvalgskonto

Bestemmelserne om fritvalgskonto er ikke reguleret i funktionærloven - eller i anden lov. Det er således ikke lovpligtigt, at dine medarbejdere har en fritvalgskonto. Du kan dog være forpligtet til at oprette en fritvalgskonto til dine medarbejdere, hvis du følger en overenskomst. Ellers er udgangspunktet, at reglerne om fritvalgskonto er frivillige.

Det er både timelønnede og funktionærer som kan have en fritvalgskonto. Hvis du har spørgsmål til fritvalgskonto er du velkommen til at kontakte os.

Udbetaling af fritvalgskonto

Det er medarbejderen der må vælge, hvordan indbetalingerne til fritvalgskontoen skal anvendes. Såfremt vedkommende ikke har valgt dette, inden for den i overenskomsten fastsatte frist, har du som arbejdsgiver ret til at udbetale bidraget løbende sammen med den pågældendes løn. Ønsker du ikke at udbetale bidraget løbende med lønnen, eller ikke opfylder betingelserne derfor, skal fritvalgskontoen opgøres ved kalenderårets udløb.

Du skal dog være opmærksom på, at du skal kunne dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret behørigt om at træffe et valg - forinden udbetaling af fritvalgskontoen sker.

Det vil fremgå af overenskomst, hvornår fristen for medarbejderen er. Det gælder for eksempel for medarbejdere omfattet af funktionæroverenskomsten for handel, transport og service, at de senest d. 1. juni, skal have medgivet, hvor mange feriefridage de ønsker at afholde. I samme forbindelse skal medarbejderes tage stilling til, hvad fritvalgskontoen skal bruges til.

De specifikke regler for udbetalingen af fritvalgskontoen, vil dog fremgå af den enkeltes overenskomst.

Fritvalgskonto udbetaling hvornår

Det er som udgangspunkt op til medarbejderen, hvornår denne ønsker sin fritvalgskonto udbetalt. Medarbejderen kan vælge at få fritvalgskontoen udbetalt i forbindelse med at vedkommende holder fri. Den kan således både udbetales i forbindelse med ferie, feriefridage, overenskomstmæssige fridage, barnets omsorgsdag, barnets 2. sygedag mv. Det kan dog også fremgå af overenskomsten, hvornår fritvalgskontoen skal udbetales.

Hvis medarbejderen har noget stående på sin fritvalgskonto ved kalenderårets udgang, kan den pågældende få beløbet indsat på sin pensionsopsparing i stedet for at få pengene udbetalt. Det er i så fald medarbejderen selv, der skal gøre dig opmærksom herpå.

Fritvalgskonto satser

Du skal pr. 1. marts 2024 oftest indsætte 9 procent på medarbejderens fritvalgskonto. Satsen er dog fastsat i den enkelte overenskomst, hvorfor den kan være højere eller lavere end 9 procent. Desuden reguleres satsen løbende, hvilket betyder at den kan være ændret, når du læser dette.

Opsparingen på fritvalgskontoen påbegynder på medarbejderens første arbejdsdag, såfremt de er overenskomstansat. Medarbejderens anciennitet er således uden betydning.

Fritvalgskonto ved opsigelse

Såfremt du opsiger en medarbejder, fortabes midlerne på fritvalgskontoen ikke. Du skal fortsat udbetale medarbejderens fritvalgskonto. Beløbet skal udbetales samtidig med, at medarbejderen får udbetalt sin sidste løn. Medarbejderen skal ikke anmode herom.

Det samme gør sig gældende i tilfælde, hvor det er medarbejderen selv, der ønsker at fratræde sin stilling.

Fritvalgskonto skat

Pengene på fritvalgskontoen er ikke skattefrie. Ønsker medarbejderen at få udbetalt pengene fra sin fritvalgskonto, vil vedkommende derfor skulle betale skat af beløbet - ligesom ved løn under ferie. Beskatningen af pengene skal dog først ske, når pengene bliver udbetalt. Du skal derfor indsætte bruttobeløbet på medarbejderens fritvalgskonto.

Har du spørgsmål til fritvalgskonto, er du velkommen til at kontakte en af vores advokater. De er eksperter indenfor arbejds- og ansættelsesret, og er klar til at hjælpe dig med netop din problemstilling.

Sagførerne – din ekspert i fritvalgskonto

Ved at vælge Sagførerne får din virksomhed en betroet rådgiver, der forstår vigtigheden af korrekt håndtering af fritvalgskonto. Vores mål er at gøre det nemt for dig at overholde lovgivningen og skabe gennemsigtige og fair vilkår for dine funktionærer.

Vi ser frem til at samarbejde med dig og hjælpe din virksomhed med alle spørgsmål vedrørende fritvalgskonto. Vores dedikerede team står klar til at yde den nødvendige støtte og sikre, at fritvalgskonto ikke længere er en byrde, men en integreret del af din virksomheds succes.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon