Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Fritstilling 

Fritstilling er et alternativ til almindelig opsigelse og suspendering. Fritstilling medfører andre retsvirkninger end almindelig opsigelse og suspendering, idet arbejdsgiveren giver afkald på den fritstillede funktionærs arbejdskraft. Arbejdsgiveren skal yde den fritstillede funktionær fuld løn i fritstillingsperioden, men den fritstillede funktionær har pligt til at søge arbejde i fritstillingsperioden. 

Hos Sagførerne er vi eksperter inden for arbejds- og ansættelsesret. Vi står klar til at hjælpe dig, med at vurdere om fritstilling er et godt alternativ til almindelig opsigelse for dig. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Fritstilling


Hvad betyder fritstilling?

Fritstilling betyder, at arbejdsgiveren giver afkald på den ansattes arbejdskraft i opsigelsesperioden.
At fritstille en funktionær betyder ikke, at den pågældende funktionær er opsagt med øjeblikkelig virkning, men blot at funktionæren ikke skal arbejde under opsigelsesperioden. Funktionæren er stadig ansat hos arbejdsgiveren. Fritstillingsperioden løber i samme periode som den almindelige opsigelsesperiode, som den pågældende funktionær har. 


Læs mere om almindelig opsigelse, herunder opsigelsesvarsler for funktionærer her.

Fritstilling medfører rettigheder og forpligtelser for både arbejdsgiver og funktionær:

    • Ved fritstilling har funktionæren ret til fuld løn i hele fritstillingsperioden.
    • Ved fritstilling har funktionæren pligt til at søge nyt arbejde
    • Arbejdsgiveren har ret til at modregne i anden løn efter 3 måneders fritstilling.
    • Arbejdstageren har pligt til at afholde ferie i mest muligt omfang.  

    Over for fritstilling står almindelig opsigelse, hvor funktionæren stadig  skal møde på arbejde under opsigelsesperioden.

    Over for fritstilling står også suspension, hvor funktionæren ikke skal møde på arbejde, men stadig stå til rådighed for arbejdsgiveren. Funktionæren skal derfor under suspension i visse tilfælde møde på arbejde. Funktionæren har under suspension ikke pligt til at søge nyt arbejde, som ved fritstilling. 

    Kontakt Sagførerne for rådgivning i forbindelse med opsigelse af ansatte. Vi er eksperter i ansættelsesret og kan hjælpe dig med dine problemstillinger.

Funktionærens ret til fuld løn

En fritstillet funktionær har ret til fuld løn i fritstillingsperioden. Derudover har den fritstillede funktionær i fritstillingsperioden ligeledes ret til pension, personalegoder, som bil og telefon. Funktionæren optjener også ferie i fritstillingsperioden.

Funktionæren har ret til fuld løn i hele fritstillingsperioden. Fritstillingsperioden er identisk med opsigelsesperioden.  Du kan læse mere om funktionærens almindelige opsigelsesperiode her.

Den fritstillede funktionærs ret til fuld løn er afhængig af, at den fritstillede funktionær overholder sin pligt til at søge nyt arbejde under fritstillingsperioden. Hvis ikke at den fritstillede funktionær overholder pligten til at søge nyt arbejde i fritstillingsperioden, så vil den fritstillede funktionær ikke have ret til at modtage fuld løn. Du kan læse mere om funktionærens pligt til at søge nyt arbejde nedenfor.

Funktionærens pligt til at søge nyt arbejde

Funktionæren får i fritstillingsperioden en pligt til at søge nyt arbejde. Denne pligt til at søge arbejde er begrænset, da den ikke gælder alle stillinger. Funktionæren skal forsøge at begrænse arbejdsgiverens omkostninger i forbindelse med fritstillingen.

Funktionæren må ikke søge arbejde ved konkurrerende virksomheder, eller etablere en konkurrerende virksomhed i fritstillingsperioden. Dette skyldes at funktionæren stadig er ansat hos arbejdsgiveren og dermed også har en loyalitetsforpligtelse over for arbejdsgiveren, så længe at fritstillingsperioden varer. Derudover skal funktionæren, efter at fritstillingsperioden er ophørt, stadig overholde eventuelt gældende konkurrence- og kundeklausuler.

Hvis ikke funktionæren overholder pligten til at søge arbejde i fritstillingsperioden, så vil funktionæren kunne miste retten til løn under fritstillingsperioden delvist. Det skyldes at arbejdsgiveren ikke er pligtig til at betale fuld løn for den periode, hvor funktionæren ikke har overholdt sin tabsbegrænsningspligt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på reglerne om minimalerstatning.

Modregning af løn i fritstillingsperioden

I de første 3 måneder af fritstillingsperioden har funktionæren ret til fuld løn, uanset om den fritstillede funktionær har fundet nyt arbejde. Denne periode på 3 måneder kaldes minimalerstatningsperioden. Det er altså muligt for den fritstillede funktionær at få dobbelt løn i denne 3 måneders periode, da man som arbejdsgiver til en fritstillet funktionær ikke har ret til modregning i denne del af fritstillingsperioden.

Efter minimalerstatningsperioden på 3 måneder, kan arbejdsgiveren have ret til at modregne i den løn, som skal udbetales til den fritstillede funktionær. Opgørelsen er imidlertid vanskelig, og det anbefales derfor, at arbejdsgiver alliere sig med en advokat forinden der modregnes, så det er sikkert, at modregningen er berettiget. Du kan kontakte os ved at udfylde kontaktformularen nedenfor.

Ferieafholdelse i fritstillingsperioden

Funktionæren har i fritstilingsperioden en pligt til at skulle afholde ferie i videst muligt omfang. Denne pligt medfører, at ferien skal afholdes på almindelige vilkår, herunder i forhold til hvordan ferien skal varsles. Den ferie, der er pligt til at afholde i videst muligt omfang, skal altså kun afholdes, hvis den kan varsles i overensstemmelse med varslingsreglerne. Der er altså ikke pligt til at afholde ferie, som ikke kan varsles eller afvikles i fritstillingsperioden.

Pligten til at afholde mest muligt ferie i fritstillingsperioden gælder, uanset at der ikke forud for fritstillingen var aftalt ferie, eller at der var aftalt en anden ferie.

Er du i tvivl om i hvilket omfang der skal afholdes ferie i en fritstillingsperiode? Kontakt Sagførerne, så vi kan drøfte dine ansættelsesretlige problemer.

Har du brug for en advokat?

Du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Det kan være svært at overskue om det er mest hensigtsmæssigt at opsige, suspendere eller fritstille en funktionær. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse med opsigelse af medarbejdere. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon