Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Saglighed og begrundelse

Såfremt du skal opsige en funktionær, skal opsigelsen begrundes. Det følger af funktionærloven, at din begrundelse for opsigelsen skal være saglig. Nedenfor kan du læse om, hvad en saglig opsigelse indebærer. Du kan ligeledes se eksempler på, hvilke begrundelser der er saglige.

Hos Sagførerne er vi eksperter inden for arbejds- og ansættelsesret. Vi står klar til at hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt din begrundelse for opsigelsen er saglig.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Saglighed og begrundelse


Begrundelse for opsigelse

I tilfælde af at du opsiger en funktionær, har vedkommende krav på at få oplyst begrundelsen for opsigelsen. Det følger af funktionærloven, at såfremt medarbejderen efterspørger det, har den pågældende ret til at få udleveret begrundelsen skriftligt. Det er uden betydning, hvad årsagen til opsigelsen er - den skal altid kunne begrundes. 

Funktionærloven stiller ligeledes krav om, at begrundelsen skal være saglig. Såfremt du ikke overholder reglerne i forbindelse med en saglig begrundet opsigelse, vil det kunne medføre, at medarbejderen får ret til godtgørelse.

Hvis det derimod er medarbejderen selv, der opsiger sin stilling, skal denne ikke begrunde sin opsigelse.

Saglig opsigelse

Det er efter funktionærloven et krav, at en opsigelse er saglig. En saglig opsigelse betyder, at den kan begrundes med objektive forhold. Der må således ikke inddrages uvedkommende personlige vurderinger, interesser eller lignende. Opsigelsen skal begrundes i forhold i virksomheden eller i medarbejdernes manglende kvalifikationer eller lignende.

Du kan se eksempler på saglige opsigelser længere nede siden.

Usaglig opsigelse

Opsiger du en medarbejder uden rimelig begrundelse, er det en usaglig opsigelse. En usaglig opsigelse er som hovedregel i strid med funktionærlovens bestemmelser. Eksempler på usaglig opsigelse kan være, hvis opsigelsen er begrundet i medarbejderens alder, køn eller graviditet. Du skal som arbejdsgiver være opmærksom herpå, da du potentielt vil skulle betale godtgørelse, såfremt en medarbejder er blevet usagligt opsagt.

Hvorvidt en opsigelse er usaglig er altid en konkret vurdering. Kontakt derfor gerne vores advokater, så de kan hjælpe dig med at vurdere om din begrundelse for opsigelsen er saglig.

Begrundelse for opsigelse eksempler

En opsigelse skal som nævnt være saglig. Eksempler på en saglig begrundet opsigelse kan bl.a. være:

  • Nedskæring i virksomheden
  • Omstrukturering af virksomheden
  • Organisationsændringer
  • Utilfredshed ved medarbejderens udførelse af arbejdsopgaver (herunder kvaliteten eller kvantiteten af arbejdet)
  • Samarbejdsvanskeligheder
  • Højt sygefravær

  Det skal understreges, at det i visse situationer vil være nødvendigt at kunne dokumentere, at man har gjort medarbejderen bekendt med forholdene forinden opsigelsen. Utilfredsheden over en medarbejder kan for eksempel komme til udtryk i en mundtlig eller skriftlig advarsel. Denne advarsel vil kunne bruges til senere dokumentation, såfremt en opsigelse bliver nødvendig. I nogle tilfælde vil en advarsel inden opsigelse ikke være påkrævet.

  Kontakt Sagførerne for rådgivning om, hvordan du begrunder en opsigelse korrekt. Vi står også klar til at hjælpe, hvis du skulle have nogle spørgsmål til, om en advarsel er nødvendig i den konkrete situation, samt hvordan en eventuel advarsel udformes korrekt.

Opsigelse uden begrundelse

En opsigelse skal som nævnt være sagligt begrundet. Begrundelsen behøver dog ikke være indeholdt i selve opsigelsen. Begrundelsen skal dog oplyses til funktionæren ved anmodning derom. Opsiger du en funktionær uden en begrundelse eller med en usaglig begrundelse, vil det kunne medføre, at du skal betale godtgørelse til vedkommende.

Har funktionæren været ansat i under et år, vil du i udgangspunktet godt kunne opsige vedkommende uden en begrundelse derfor. Funktionæren vil i så fald ikke kunne kræve godtgørelse, da et års ansættelse er et krav for at rette denne type krav.

Kontakt vores advokater

Der kan være mange ting at skulle holde styr på, når det kommer til, hvorvidt en opsigelse er sagligt begrundet. Desuden er det tit en konkret vurdering, om der er tale om en usaglig opsigelse eller ej. Derfor står vi klar med specifik rådgivning til netop dit tilfælde.

Vi er hos Sagførerne eksperter indenfor arbejds- og ansættelsesret. Du kan kontakte vores advokater på mail eller telefon, hvis du har spørgsmål til, hvordan du overholder kravene om saglighed og begrundelse i forbindelse med en opsigelse. Det er også muligt at udfylde vores kontaktformular nedenfor, så kontakter vi dig indenfor 24 timer.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon