Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Når det kommer til afspadsering i din virksomhed, kan det være svært at navigere i de lovmæssige krav og de individuelle aftaler, der kan opstå. Afspadsering handler om at give dine medarbejdere fri på et senere tidspunkt som kompensation for overarbejde, og det er vigtigt, at dette håndteres korrekt. Hvis afspadsering ikke administreres efter gældende regler, kan det skabe konflikter og utilsigtede omkostninger for din virksomhed. Hos Sagførerne er vi eksperter i ansættelsesret, så vi kan sikre, at afspadsering bliver håndteret transparent og retfærdigt. Vi kan rådgive om hvordan afspadseringen skal forløbe i praksis, samt om betaling som alternativ til afspadsering.
Når du kontakter Sagførerne, får du en dedikeret advokat, der altid er til din rådighed og har ekspertise inden for ansættelsesret. Vores rådgivning er skræddersyet til din virksomheds behov, hvilket sikrer at din håndtering af afspadsering er i overensstemmelse med lovgivningen.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Reglerne for afspadsering varierer alt efter, om der er tale om en offentlig eller privat virksomhed.
Offentlige ansattes ret til afspadsering følger af deres overenskomst, og kan suppleres med lokalaftaler på arbejdspladsen. Udgangspunktet er, at offentligt ansattes merarbejde skal kompenseres i forholdet 1:1,5. Et eksempel herpå kunne være, at hvis den ansatte har haft 20 timers overarbejde, vil den pågældende have ret til 30 timers afspadsering. Det er dog dig, der afgør, hvorvidt vedkommende skal have ret til at afspadsere, eller om pengene skal udbetales.
Ved afspadsering i en privat virksomhed kan reglerne om afspadsering ligeledes følge af en overenskomst. I mange tilfælde er det dog noget, du som arbejdsgiver aftaler med din medarbejder. Det vil skulle fremgå af vedkommendes ansættelseskontrakt eller personalehåndbog, hvad der gør sig gældende. Er det hverken angivet i medarbejderes overenskomst, ansættelseskontrakt eller virksomhedens personalehåndbog, har vedkommende ikke ret til at afspadsere overarbejdet.
Har du ansatte, som er joblønnet, har de ikke en højeste arbejdstid, hvorfor de ikke har ret til afspadsere eller få udbetalt overarbejde.
Funktionærloven indeholder ikke nogle regler om betaling af overarbejde. Disse er i stedet typisk fastsat i forbindelse med ansættelsen, og fremgår derfor af den enkeltes ansættelseskontrakt. Desuden regulerer flere overenskomster, hvilke krav der gør sig gældende for afspadsering i forbindelse med overarbejde. Det samme gør sig gældende for medarbejdere, der ikke er funktionæransat.
Ved tvivl eller spørgsmål om reglerne for afspadsering, kontakt gerne vores advokater. Den første samtale er uforpligtende.
Som udgangspunkt har du ret til at bestemme, hvorvidt du ønsker at udbetale overarbejdet til din medarbejder, eller pålægger vedkommende at afspadsere timerne. Størrelsen på tillægget, der skal udbetales, vil typisk fremgå af overenskomsten eller af den interne aftale.
Det kan variere, hvad du finder mest fordelagtigt - at udbetale overarbejde eller at afspadsering afvikles. Medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource. Derfor skal der være styr på de ansættelsesretlige forhold, så både arbejdsgiver og arbejdstager kan fokusere på det, de er bedst til. Har du spørgsmål hertil, er du velkommen til at kontakte os på telefon eller mail.
Hvordan medarbejderen optjener afspadsering afhænger både af, hvorvidt vedkommende er offentligt eller privat ansat, om vedkommende er dækket af en overenskomst, samt om andet er aftalt mellem dig og medarbejderen.
Det er meget forskelligt, hvordan afspadsering både optjenes og skal afholdes, alt efter hvilken overenskomst medarbejderen er omfattet af. Svaret vil ofte være at finde i overenskomsten eller i den aftale, du har indgået med medarbejderen, som typisk er beskrevet i vedkommendes ansættelseskontrakt eller personalehåndbogen. Har du brug for hjælp, kan du kontakte vores advokater.
I tilfælde af, at en medarbejder siger sit job op, eller du enten opsiger eller fritstiller vedkommende, kan du i nogle tilfælde kræve, at den pågældende afvikler al afspadsering i sin fritstillingsperiode. I forbindelse hermed skal du dog være opmærksom på, hvad der følger af medarbejderens overenskomst, samt hvad I har aftalt i ansættelseskontrakten.
Hos Sagførerne er vi specialister i arbejds- og ansættelsesret. Vi kan derfor tilbyde kyndig rådgivning indenfor reglerne om afspadsering samt opsigelse. Du kan desuden læse mere om reglerne for opsigelse af en funktionær her.
Bliver medarbejderen syg under afspadsering har de som udgangspunkt ikke ret til erstatningsafspadsering. Dette gælder for størstedelen af overenskomsterne. Andet kan dog gøre sig gældende, især hvis vedkommende bliver syg inden afspadseringen er påbegyndt. I sådanne tilfælde vil medarbejderne ifølge nogle overenskomster have ret til, at afholde deres afspadsering på et andet tidspunkt. Det er dog vigtigt, at dine medarbejdere selv husker at syge- og raskmelde sig under afspadsering.
Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om afspadsering under sygdom. Første samtale med en advokat er altid uforpligtende.
I visse situationer har du ret til at pålægge dine ansatte, at de skal afvikle deres afspadsering.
Du har desuden ret til som arbejdsgiver at bestemme, hvornår dine medarbejdere skal afspadsere sine overarbejdstimer. Ønsker du at medarbejderen skal afspadsere, skal du dog varsle vedkommende i overensstemmelse med den varsel, der er fastsat enten i vedkommendes overenskomst eller i jeres aftale. Følger retten til afspadsering af en intern aftale, vil varslet som udgangspunkt fremgå af medarbejderens ansættelseskontrakt eller virksomhedens personalehåndbog.
Er du i tvivl om, i hvor god tid du skal varsle medarbejderen, eller om du har ret til at pålægge medarbejderen at afspadsere, er du velkommen til at kontakte vores advokater. De står klar til at hjælpe dig med de spørgsmål, du måtte have om varsling og afspadsering. Første samtale er uforpligtende.
Der kan være mange forskellige ting, som man skal holde styr på, vedrørende reglerne om afspadsering. Som nævnt ovenfor, er det meget individuelt, og afhænger blandt andet af, om virksomheden er privat eller offentlig, samt om medarbejderen er omfattet af en overenskomst. Yderligere kan der være indgået lokalaftaler om afspadsering. Det er derfor ofte nødvendigt at foretage en konkret vurdering baseret på det enkelte tilfælde.
Hos Sagførerne er vi eksperter inden for arbejds- og ansættelsesret. Du kan kontakte vores advokater på mail eller telefon, hvis du har spørgsmål om reglerne for afspadsering. Alternativt kan du udfylde vores kontaktformular nedenfor, så kontakter vi dig inden for 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev