Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Er du i tvivl om reglerne for advarsler til timelønnede medarbejdere? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring advarsler og timelønnede gennemgået, herunder blandt andet, hvad en skriftlig advarsel egentlig er, samt om man kan fyre en medarbejder uden forudgående advarsel.
Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
En skriftlig advarsel gives, såfremt en virksomhed er utilfreds med en medarbejders præstation eller advarsel. Når man giver en advarsel til en timelønnet medarbejder, er det vigtigt at gøre det på en professionel og respektfuld måde. Det skal fremgå tydeligt af den skriftlige advarsel, hvad konsekvenserne er, såfremt medarbejderen ikke forbedrer sine præstationer eller adfærd på arbejdspladsen.
Det er en god idé, forinden den skriftlige advarsel gives, at dokumentere de specifikke hændelser eller adfærd, der har ført til advarslen. Desuden er det vigtigt at lytte til medarbejderens version af hændelserne, således at denne har en chance for at forklare sig. Hos Sagførerne anbefaler vi altid, at man får medarbejderen til at underskrive advarslen som en anerkendelse af, at denne har modtaget og forstået advarslen.
Arbejdsgivere er underlagt et kompliceret arbejdsretligt regelsæt. Vi kender reglerne og kan rådgive dig, så du kan fokusere på din forretning. Kontakt os for en uforpligtende samtale om skriftlige advarsler til timelønnede medarbejdere. Herefter vil vores erhvervsadvokater hjælpe dig videre.
En skriftlig advarsel kan gives på mange forskellige måder.
Nedenstående er blot et eksempel på, hvad en skriftlig advarsel skal indeholde:
Kontakt Sagførerne, såfremt du ønsker hjælp eller rådgivning til udarbejdelse af en skriftlig advarsel. Sammen kan vi drøfte om en skriftlig advarsel er den rette løsning for din arbejdsplads.
En mundtlig advarsel gives på samme grundlag som en skriftlig advarsel. En mundtlig advarsel kan dog i praksis give bevismæssige problemer for arbejdsgiveren, idet det er arbejdsgiveren, der skal bevise, at der er givet en mundtlig advarsel. Af denne grund anbefaler vi, at man udarbejder en skriftlig advarsel. Såfremt man ønsker at give advarslen mundtligt, er det vigtigt at udfærdige et samtalereferat, som er underskrevet af medarbejderen. Samtalereferatet kan herefter bruges som dokumentation for den mundtlige advarsel.
Inden man afgiver en mundtlig advarsel, er det vigtigt nøje at overveje, om en advarsel er den rette ansættelsesretlige sanktion i forhold til medarbejderens adfærd. Der kan være mange alternativer til en advarsel, såsom påtale, opsigelse eller bortvisning. En mundtlig advarsel bør gives, når arbejdsgiveren forventer, at medarbejderen kan og vil rette op på den udviste adfærd efter at have modtaget advarslen.
En advarsel kan for eksempel gives i følgende tilfælde, hvor:
Medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource. Derfor skal der være styr på de ansættelsesretlige forhold, så både arbejdsgiver og arbejdstager kan fokusere på det, de er bedst til. Kontakt Sagførerne for hjælp og rådgivning.
Det er som udgangspunkt muligt at fyre en medarbejder uden forudgående varsel. Det er dog vigtigt forinden en fyring uden advarsel at undersøge, om den vil være i strid med gældende lovgivning, overenskomster, ansættelseskontrakten eller virksomhedens interne politikker. Det er nemlig afgørende, at en fyring uden advarsel håndteres korrekt. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at søge rådgivning fra en af vores erhvervsadvokater med speciale i arbejds- og ansættelsesret.
Det er dog kun relevant for arbejdsgiveren at give en advarsel, såfremt advarslen omhandler noget, som arbejdstageren har mulighed for at rette op på. En opsigelse begrundet i subjektive forhold vil nemlig være langt mere holdbar, såfremt arbejdsgiveren tidligere har givet medarbejderen en skriftlig advarsel om de samme forhold. Sørg derfor som udgangspunkt for, at der er sammenhæng mellem den skriftlige advarsel og begrundelsen for fyringen.
Timelønnede medarbejdere har normalt ikke et opsigelsesvarsel, hvilket betyder, at de kan fyres med dags varsel, og fyringen behøver ikke nødvendigvis at være sagligt begrundet eller være begrundet i en forudgående advarsel. Før man opsiger en timelønnet medarbejder, er det dog vigtigt at undersøge, om der gælder særlige regler for medarbejderen. Dette kan omfatte:
Hos Sagførerne er vi specialiseret i at rådgive små og mellemstore, ejerledede virksomheder om alle de spørgsmål, der opstår ved drift af denne type virksomhed. Vi tilbyder en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret.
En funktionær kan godt være timelønnet. Et eksempel på en timelønnet funktionær er en studentermedhjælper, der arbejder på et kontor mere end 8 timer om ugen. De formelle krav til en advarsel er ikke fastsat i funktionærloven eller anden lovgivning, men er baseret på retspraksis. En advarsel skal være klar og utvetydig, og det skal tydeligt fremgå, hvilken adfærd medarbejderen skal ændre.
Hvis den pågældende medarbejders arbejdsopgaver ikke er omfattet af funktionærloven, og denne heller ikke er ansat i en funktionærlignende stilling, betragtes man som timelønnet. Ansættelsesvilkårene vil herefter variere afhængigt af arbejdspladsens regler og politikker. Du kan læse mere om advarsler til funktionærer her.
Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om advarsler til timelønnede medarbejdere. Første samtale med en advokat er altid uforpligtende.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med timelønnede og advarsler. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev