Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Timelønnedes barsel

Timelønnede har som udgangspunkt ikke ret til løn under barsel. Timelønnedes løn er som udgangspunkt afhængigt af antallet af arbejdede timer. Dette udgangspunkt kan fraviges ved aftale. Timelønnede er omfattet af barselslovens regler, og har derigennem ret til at få udbetalt barselspenge, såfremt de opfylder barselslovens regler.

Indhold


Timelønnedes ret til barsel

Et timelønnet ansættelsesforhold er reguleret ved aftale. Om der betales løn under barsel, og i hvilket omfang, er der derfor reguleret af den timelønnede medarbejder og arbejdsgiverens aftale. Som udgangspunkt vil den timelønnede medarbejder ikke have ret til løn under barsel, da lønnen er afhængig af arbejdstimer. Den timelønnede medarbejder vil  i visse tilfælde have ret til at modtage barselspenge, der udbetales af Udbetaling Danmark. Afholder arbejdsgiveren løn under barsel, vil der kunne ske refusion af den afholdte løn hos Udbetaling Danmark.

Mange timelønnede er en del af en kollektiv overenskomst, hvor der kan være aftalt regler for løn under barsel. Hvis der i en overenskomst er fastsat regler, der regulerer løn under barslen, vil disse vilkår være gældende.

Hvis ikke den timelønnede er omfattet af en overenskomst, vil det være op til arbejdsgiveren og den timelønnede selv at aftale på hvilke vilkår, der gælder for løn under barsel. Dette kan ske ved ansættelseskontrakten eller ved et tillægsskrift til ansættelseskontrakten.

Hvis ikke den timelønnede medarbejder har ret til løn under barsel, efter ansættelseskontrakten, så vil den timelønnede medarbejder i visse tilfælde have ret til barselspenge efter barselsloven. 

Barselspenge efter barselsloven

Hvis der ikke er indgået aftale om løn under barsel, vil den timelønnede være omfattet af barselslovens regler, hvorefter Udbetaling Danmark vil udbetale barselspenge til den timelønnede medarbejder. Medarbejderen skal dog opfylde barselslovens forudsætninger for at være berettiget til barselspenge.


Den timelønnede skal på tidspunktet for barslen være ansat. Derudover skal den timelønnede, for at have ret til barselspenge, have arbejdet i mindst 160 timer over de sidste 4 måneder, hvoraf der er arbejdet mindst 40 timer hver måned.

Timelønnede der er ansat på flexjob har også ret til at få barselspenge, uanset at de har arbejdet mindre end 160 timer, fordelt på 4 måneder, hvoraf der mindst er arbejdet 40 timer i hver af de 4 måneder.


Opfyldes barsellovens krav ikke, vil den timelønnede medarbejder ikke have krav på barselspenge fra Udbetaling Danmark.

Arbejdsgiveren har afholdt løn under medarbejderens barsel.

Barselspengene kan udbetales til arbejdsgivere, som har afholdt løn under en arbejdstagers barsel. Det er dog et krav at arbejdstageren selv ville kunne være berettiget til at få barsels pengene udbetalt. Arbejdsgiveren er alene indrømmet en refusionsmulighed, hvis denne har afholdt løn under en barsel, som arbejdstageren i øvrigt var berettiget til at få udbetalt af Udbetaling Danmark. Hvis ikke arbejdstageren har ret til barselspenge efter barselsloven, vil der ikke være mulighed for arbejdsgiveren at få refusion for afholdte lønomkostninger.

Opsigelse under barsel

Den timelønnedes ansættelsesforhold er reguleret gennem aftale. Det vil heraf følge hvilke vilkår den timelønnede kan opsiges på. Aftalen kommer til udtryk i ansættelseskontrakt eller overenskomst. Det følger af aftalen under hvilke forhold og forudsætninger, der kan ske opsigelse, herunder hvad der gælder for opsigelse i tilfælde af barsel. Du kan læse mere om opsigelse af timelønnede her.

Der gælder som udgangspunkt ikke et forbud mod at opsige en medarbejder på barsel. 

Det følger dog af ligebehandlingsloven, at afskedigelsen ikke må ske alene på grund af barselsoverlov, der afholdes i følge barselsloven.

Selvom den timelønnede opsiges under barsel, så vil denne stadig kunne have krav på barselspenge efter barselsloven. Hvis en timelønnede under barsel har ret til dagpenge igennem en A-kasse, så vil den timelønnede have ret til barselspenge, som udbetales af Udbetaling Danmark.

Fravær ved barsel

Forældre og særligt mødre er tillagt rettigheder efter barselsloven. I barselsloven tillægges forældre og særligt mødre rettigheder til at afholde orlov.

Det er når den timelønnede ansatte afholder denne barsel, at de kan være berettiget til barselspenge, samt beskyttet fra opsigelse efter ligebehandlingsloven.

En mor har ret til at holde fri 4 uger, inden det skønnes, at fødslen skal ske. Derudover har en mor ret til at holde barselsorlov pligt til at afholde 2 ugers orlov efter fødslen, og ret til afholde barselsorlov i op til 12 yderligere uger efter fødslen.


Derudover er der tillagt begge forældre en ret til forældreorlov i op til yderligere 32 uger efter de 14 ugers barselsorlov, som kun tilkommer moderen.

Læs mere om forældreorlov. 

Advokat?

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Er du i tvivl om, i hvilket omfang du skal afholde løn under barsel, og hvad dine muligheder for lønrefusion er? Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe dig. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse med timelønnede ansatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon