Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Fritstilling af ikke-funktionærer

Fritstilling er en ansættelsesretligreaktion. Fritstilling adskiller sig fra almindelig opsigelse, idet den ansatte i fritstillingsperioden ikke skal møde på arbejde. Ved fritstilling skal den ansatte ikke stå til rådighed for arbejdspladsen, men den ansatte får i stedet pligt til at søge arbejde. Hvis den ansatte finder et arbejde i fritstillingsperioden, så får du som arbejdsgiver ret til at modregne den løn som den ansatte har krav på, i den ansattes nye løn. Den fritstillede har ret til fuld løn, i fritstillingsperioden, som er identisk med den ansattes opsigelsesvarsel. 

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Fritstilling af timelønnede


Hvad er fritstilling?

Fritstilling er en form for opsigelse, der adskiller sig fra bortvisning, suspension og almindelig fyring. Ved en fritstilling gives der absolut afkald på den ansattes arbejdskraft i den almindelige opsigelsesperiode. Den ansatte vil således ikke skulle arbejde i fritstillingsperioden, men den ansatte vil stadig have krav på at få fuld løn i fritstillingsperioden, der løber parallelt med den ansattes opsigelsesvarsel. Både funktionæransatte og ikke-funktionæransatte kan fritstilles, men reglerne er ikke helt ens.

Timelønnede medarbejdere har almindeligvis kun ret til at få løn, hvis de arbejder. Timelønnede medarbejdere har ved fritstilling ret til at få løn, selvom de ikke skal stå til rådighed for arbejdspladsen. Fritstillede timelønnede har dog en pligt til at søge et nyt arbejde i fritstillingsperioden. Den timelønnede er stadig ansat i fritstillingsperioden, hvorfor den ansatte ikke må søge arbejde ved konkurrerende virksomheder, da dette strider mod den ansattes loyalitetsforpligtelse.

Reglerne for fritstilling er langt hen af vejen ens for hvad angår fritstilling af funktionærer og fritstilling af ikke funktionærer.

Læs mere om fritstilling af funktionærer her.

Kontakt Sagførerne for rådgivning i forbindelse med fritstilling og opsigelse af ansatte. Vi er eksperter i ansættelsesret. 

Fritstilling med fuld løn

Den fritstillede ansatte har krav på at få fuld løn under fritstillingsperioden. Fritstillingsperioden er identisk med det opsigelsesvarsel, som den ansatte har krav på. Den ansattes opsigelsesvarsel vil fremgå af ansættelseskontrakten eller en kollektiv overenskomst. Kravet på fuld løn gælder uanset om den fritstillede er funktionær eller ikke-funktionær.


Lønnen som den fritstillede har krav på omfatter den faktiske løn, som den ansatte havde krav på, men også pension og ferie.


Den timelønnede ansatte har krav på fuld løn, så længe at denne overholder pligten til at søge nyt arbejde. Derudover har arbejdsgiveren ret til at modregne den ansattes eventuelle nye løn, i den løn som den ansatte modtager i forbindelse med fritstillingen.

Pligten til at søge nyt arbejde

Den fritstillede, der ikke er funktionær, har ved fritstilling pligt til at søge nyt arbejde i fritstillingsperioden. Pligten til at søge nyt arbejde gælder kun i fritstillingsperioden, som i visse tilfælde kan forkortes, hvis den ansatte kontraopsiger sin stilling. I fritstillingsperioden må den fritstillede ikke blive ansat hos dine konkurrenter, idet den fritstillede stadig er ansat hos dig. Derfor har den ansatte en loyalitetsforpligtelse over for dig som arbejdsgiver, selv i fritstillingsperioden.


Hvis ikke den ansatte overholder pligten til at søge arbejde, så kan den fritstillede miste krav på at få løn. Hvis den ansatte finder et arbejde, så har du ret til at modregne den ansattes nye løn i den løn, som den fritstillede har krav på fra dig.


Det vil sige, at hvis den ansatte tjener mindre i den nye stilling, så vil du stadig skulle betale differencen mellem den nye og den gamle løn, selvom den fritstillede har fået nyt arbejde.


Der gælder ingen minimalerstatningsperiode, hvis den ansatte ikke er funktionær. Det vil derfor være muligt at modregne i den fritstilledes løn, fra den dag, som denne finder arbejde. Hvis den ansatte er funktionær, vil der ikke kunne ske lønmodregning i de første 3 måneder af fritstillingen.

Retten til at modregne løn

Hvis den medarbejder, der er fritstillet, finder et nyt arbejde i fritstillingsperioden, så har du som arbejdsgiver ret til at modregne den løn, du udbetaler, i den ansattes nye løn. Der gælder ved opsigelse af ikke-funktionærer, herunder ansatte på timeløn og månedsløn, ingen minimalerstatningsperiode. Det betyder at du har ret til at modregne, fra det tidspunkt, hvor den ansatte får nyt arbejde.

Ved fritstilling af funktionærer gælder der en fritstillingsperiode på 3 måneder. 

Læs mere om fritstilling af funktionærer her.

Pligt til at afholde ferie

Når en ansat fritstilles, så har denne pligt til at afholde mest muligt ferie. Pligten til at afholde ferie gælder, hvad end den fritstillede er funktionær eller ikke funktionær.

Den ansatte der fritstilles har pligt til at afholde mest muligt ferie i fritstillingsperioden. Det er kun den ferie, der kan varsles, som der er pligt til at afholde. Der er altså ikke pligt til at afholde ferie, som ikke kan varsles inden fritstillingsperiodens udløb. Der er altså ikke pligt til at afholde ferie, som ikke kan varsles eller afvikles i overensstemmelse med varslingsreglerne.

Er du i tvivl om i hvilket omfang der skal holdes ferie? Eller har du andre spørgsmål i forbindelse med ansættelsesretten? Så kontakt Sagførerne, så vi kan drøfte dine problemer.

Advokat til fritstilling

Du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Har du brug for hjælp i forbindelse med fritstilling af ikke-funktionærer, eller anden rådgivning i forbindelse med opsigelse af ikke-funktionærer? Vores advokater med speciale i arbejds- og ansættelsesret kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning uden, at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon