Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Løn- og helligdagstillæg for timelønnet medarbejder

Som arbejdsgiver er der en række forhold at være opmærksom på, når lønnen for en timelønnede medarbejder skal aftales, herunder hvilke vilkår der skal gælde for løn- og helligdagstillæg. På følgende side kan du læse mere om de særlige regler der gælder, for lønfastsættelse ved et timelønnet ansættelsesforhold. 

Bliv klogere på:

   • Hvilke vilkår der gælder for løn- og helligdagstillæg for en timelønnet medarbejder med overenskomst.
   • Hvilke vilkår der gælder for løn- og helligdagstillæg for en timelønnet medarbejder uden overenskomst.

Løn- og helligdagstillæg


Løn og helligdagstillæg

Der vil i et timelønnede ansættelsesforhold være aftalt en fast timeløn. Den timelønnede medarbejder har ret til denne timeløn, for hver time, der er arbejdet i lønperioden. Der er ikke i Danmark en lovfastsat mindsteløn, eller et krav om tillæg ved arbejde på særlige tidspunkter eller helligdage. Det er derfor op til aftale mellem arbejdsgiveren og den timelønnede arbejdstager, at aftale om der ydes tillæg for arbejde, der er lagt på særlige tidspunkter, søndage og helligdage.

Tillæg for arbejde lagt på særlige tidspunkter, helligdage og søndage, er derfor aftalt i mange kollektive overenskomster, men aftalen kan også indgås ved aftale i ansættelseskontrakten.

Der er derudover i flere overenskomster aftalt, at der gives løn, hvis helligdagen falder på en hverdag, hvor der almindeligvis skulle arbejdes, uanset at den timelønnede medarbejder arbejder på den pågældende helligdag - dette kan også aftales for et arbejdsforhold, der ikke er omfattet af en overenskomst.

Den timelønnede medarbejder har ikke et lovkrav på at få tillæg til timelønnen. Den timelønnede medarbejder har dog krav på at få tillægget, såfremt tillæg er aftalt i en relevant overenskomst eller ansættelseskontrakt.

Tillæg - timelønnet m. overenskomst

Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en kollektiv overenskomsts regler, herunder regler for løn- og helligdagstillæg, så vil disse vilkår være lagt til grund for ansættelsen. 

Den timelønnede medarbejder vil derfor have en ret, til at få det fastsatte tillæg, for de timer som medarbejderen har arbejdet i løn perioden. Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en kollektiv overenskomst, og der deri ikke er aftalt løn- og helligdagstillæg, så vil medarbejderen ikke have ret til løn- og helligdagstillæg. 

Er du i tvivl om hvorvidt medarbejderen skal have løn- og helligdagstillæg, er du meget velkommen til at kontakte os.

Tillæg - timelønnet u. overenskomst

Der er i Danmark ingen lovfastsat mindsteløn. Det er op til den enkelte arbejdsgiver og timelønnede medarbejder, at forhandle lønnen. Dette sker typisk gennem en kollektiv overenskomst. Hvis ansættelsesforholdet ikke er omfattet af en overenskomst, så vil lønnen være et udslag af en aftale mellem den timelønnede medarbejder og arbejdsgiver. Timelønnen skal være fastsat i ansættelseskontrakten. 

Når en arbejdstager er timelønnet, får denne løn ud fra antallet af timer, som er arbejdet i lønningsperioden. Det samme aftaleprincip gør sig gældende ved fastsættelse af, og på hvilke vilkår, der skal ydes løn- og helligdagstillæg for en timelønnede medarbejder. 

Løntillæg

Det er normalt, at der aftales forskellige løntillæg ved ansættelse.

Typiske løntillæg:

   • Aftentillæg: Tillæg der gives efter et bestemt tidspunkt
   • Søndagstillæg: Tillæg der gives for at arbejde søndage
   • Genetillæg: Tillæg der gives for eksempel for natarbejde
   • Ferietillæg: Tillæg der gives for at arbejde i ferien

Helligdagstillæg

Helligdagstillæg er tillæg der gives for at medarbejderen arbejder på en helligdag. Det er sædvanligt, at dette gives, da det ofte er mere generende for medarbejderen, at blive pålagt arbejde på en helligdag end på en almindelig hverdag.

Det ses ofte, at der i overenskomster, er ret detaljerede regler for helligdage. I nogle overenskomster kan det eksempelvis være, at medarbejderen skal have fri efter kl. 12 eller lignende. Hvis man som arbejdsgiver følger en overenskomst, er det vigtigt at overholde de regler der fremgår af overenskomsten, da man ellers kan blive mødt med krav fra medarbejderen eller dennes fagforening.

Advokat?

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Indgåelse af ansættelseskontrakter, samt fastsættelse af løn- og helligdagstillæg, kan være svært. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse timelønnede ansatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon