Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5522
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Garanti er et populært og ofte brugt markedsføringsredskab blandt virksomheder, der ønsker at signalere høj kvalitet og tillid. Forbrugere opfatter en garanti som et løfte om, at varen eller ydelsen holder, hvad den lover, samt at virksomheden står bag dette løfte. Brugen af garanti er dog ikke uden juridiske forpligtelser. I både markedsføringsretten og forbrugerretten stilles der klare krav til, hvordan virksomheder må anvende garantier, og hvordan garantien skal formuleres, præsenteres og administreres. Hvis garantien anvendes forkert, kan det føre til vildledning af forbrugere og dermed overtrædelse af lovgivningen.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Jakob Brix Kvols - advokat (L)
Et af de mest almindelige problemer i markedsføringen med garanti er, at forbrugere og virksomheder forveksler garanti med den lovpligtige reklamationsret. Det er vigtigt, at din virksomhed forstår forskellen – og kommunikerer den korrekt.
Reklamationsretten er en lovbestemt ret for forbrugere, som giver dem mulighed for at klage over fejl og mangler i op til 2 år efter købet. Denne ret gælder uanset om virksomheden tilbyder en garanti eller ej – og kan ikke fraskrives.
En garanti derimod er et frivilligt tilsagn, som gives ud over den lovbestemte reklamationsret. En garanti kan gælde i længere tid, dække flere forhold eller tilbyde reparation, ombytning eller refundering på gunstigere vilkår end loven foreskriver. Men det er vigtigt, at garantien ikke reducerer eller slører forbrugerens rettigheder efter loven.
Det er altså ulovligt at præsentere en garanti som en erstatning for reklamationsretten. Hvis din virksomhed tilbyder garanti, skal det tydeligt fremgå, at forbrugerens lovbestemte rettigheder stadig gælder.
Når en virksomhed markedsfører en handelsmæssig garanti over for forbrugere, følger der en række retligt bindende forpligtelser med. Det følger af markedsføringsloven, at virksomheder skal give forbrugeren en garantierklæring på et varigt medium senest ved levering af produktet. Dette betyder, at garantien skal dokumenteres skriftligt.
Garantierklæringen skal være klar og tydelig og indeholde følgende elementer:
En utvetydig erklæring om, at forbrugeren har en lovbestemt reklamationsret, og at garantien ikke begrænser denne.
Garantigiverens navn og adresse.
En beskrivelse af den procedure, som forbrugeren skal følge for at benytte garantien.
En præcisering af, hvilke produkter garantien dækker.
De vilkår og betingelser, som garantien er underlagt.
Hvis garantien markedsføres på dansk, skal garantibetingelserne også være på dansk. Det sikrer gennemsigtighed og forbrugerbeskyttelse, og oversættelser skal være loyale og retvisende. Manglende opfyldelse af disse krav fritager ikke garantigiveren for ansvaret, forbrugeren kan stadig påberåbe sig garantien.
Hos Sagførerne anbefaler vi, at garantitekster standardiseres og gennemgås juridisk for at sikre overholdelse af markedsføringsloven, uden at gå på kompromis med garantiens kommercielle værdi. Kontakt os for en uforpligtende samtale.
En intern garanti er en garanti, som afgives af den erhvervsdrivende, der sælger produkter. En intern garanti betegnes også som en sælgergaranti. Det er en frivillig forpligtelse, hvor forhandleren påtager sig at afhjælpe fejl, yde ombytning eller lignende i et omfang, som rækker ud over den lovpligtige reklamationsret efter købeloven.
Når en sælgergaranti gives, hæfter forhandleren direkte over for forbrugeren for opfyldelsen. Det betyder også, at garantien skal opfylde kravene i markedsføringslovens, herunder være klar, gennemsigtig og udformet på dansk, såfremt den markedsføres på dansk. Garantien skal ikke blot være korrekt formuleret, den skal, som beskrevet, også gives rettidigt og på varigt medium for at sikre, at forbrugeren kan gøre krav gældende.
Ønsker du at vide mere om sælgergarantier? Hos Sagførerne står vores eksperter i markedsførings- og forbrugerret klar til at hjælpe dig og din virksomhed med at overholde kravene i markedsføringsloven.
En ekstern garanti gives ikke af sælgeren, men derimod af en tredjemand, hvilket typisk vil være producenten af varen. Denne type garanti omtales som en producentgaranti og følger ofte med produkter inden for eksempelvis elektronik, hvidevarer eller biler. Her er det producenten, som frivilligt tilbyder forbrugeren en vis periode med garanti mod visse former for fejl eller funktionssvigt.
Producentgarantier er ikke en del af det oprindelige købsforhold mellem sælger og forbruger. Det betyder, at forhandleren som udgangspunkt ikke hæfter for opfyldelsen, medmindre garantien er blevet aktivt anvendt som salgsargument. I sådanne tilfælde kan forhandleren alligevel blive ansvarlig i markedsføringsretlig forstand og vil være forpligtet til at sikre, at oplysningerne om producentgarantien er korrekte, klare og loyale.
Kontakt Sagførerne, såfremt du ønsker at vide mere om producentgarantier. Første samtale med en ekspert p området er altid uforpligtende.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om garanti med en specialiseret advokat.
Herefter vurderer vi, hvordan din virksomhed bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med garanti. Vores eksperter kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale med en ekspert i markedsførings- og forbrugerret er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev