Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5523
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Er du tvivl om, hvilke forsikringer du bør tegne som andelsbolighaver? Eller vil du gerne blive klogere på, hvordan du er dækket, hvis uheldet er ude? På denne side kan du læse mere om nogle af de forsikringsretlige spørgsmål der typisk melder sig, når man bliver indehaver af en andelsbolig.
Rasmus Møller Nielsen, advokat Andreas Bengtsen, advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com
Har du købt en andelsbolig? I så fald kan det være svært at gennemskue, hvilke forsikringer du bør tegne. Hos Sagførerne har vi et bredt kendskab til de forskellige forsikringstyper der findes, og vi ved derfor hvilke forsikringer du bør tegne, samt hvilke forsikringer, der i vidt omfang vil være overflødige for dig som bor i andelsbolig.
Som oftest vil andelsboligforeningen have tegnet en ejendomsforsikring, som dækker dig, hvis der eksempelvis er brand i bygningen. Uanset at der er tegnet en sådan forsikring, kan det være en god ide at få indblik i forsikringsvilkårene i netop denne forsikring. Det er nemlig også denne forsikring, der skal dække dig i en række andre tilfælde.
En ejerskifteforsikring er kun relevant, når man handler med ejerboliger. En andelsbolig er ikke en ejerbolig. Den væsentlige forskel mellem en ejerbolig og en andelsbolig er således, at ved en andelsbolig opnår man en brugsret til andelsboligforeningens bolig, men man ejer den ikke. Ved ejerboliger køber man boligen, og der foreligger således en egentlig ejendomsret, frem for alene en brugsret.
På trods af at det ikke er relevant at tegne en ejerskifteforsikring når man erhverver en andelsbolig, så kan det alligevel være en god ide at få foretaget en såkaldt vurderingsrapport. En vurderingsrapport kan sige noget om andelsboligens stand, forbedringer og mangler ved andelsboligen. En vurderingsrapport følges desuden ofte op af et VVS og El-eftersyn, hvilket tillige kan være gavnligt for at få et godt indblik i andelsboligens tilstand.
Det korte svar er nej. Som andelsbolighaver er du ikke ejer af din andelsbolig, og derfor vil det i udgangspunktet være op til andelsboligforeningen at sørge for, at andelsboligforeningen er forsikret tilstrækkeligt, for så vidt angår bygningernes ydre. Husforsikringer har således oftest kun relevans, hvis du ejer en bolig.
Uanset hvad, er det dog altid en god ide at søge forsikringsforholdene oplyst. Hvis andelsboligforeningens forsikring ikke dækker tilstrækkeligt godt, kan det være en god ide at bringe det op over for bestyrelsen, så det kan blive vurderet, om forsikringen skal udvides eller opsiges til fordel for en anden og bedre forsikring. På den måde kan du aktivt gøre noget for, at andelsboligforeningen bliver bedre forsikret.
I udgangspunktet er det altid indboforsikringen, der skal dække, hvis der er kommet en vandskade i andelsboligen. En indboforsikring er imidlertid noget du som andelsbolighaver selv skal sørge for at tegne. Indboforsikringer dækker i udgangspunktet alt indvendigt inventar i andelsboligen, herunder eksempelvis vandskader. Det er dog ikke ualmindeligt, at forsikringsselskaberne tager en række forbehold, og dermed fraskriver sig ansvar for skader. Derfor er det vigtigt, at man altid læser forsikringsbetingelserne grundigt.
Har du fået en vandskade, eller oplever du problemer med dit forsikringsselskab? Hos Sagførerne forstår vi den ærgerlige situation, som en vandskade forårsager, og vi vil derfor gerne hjælpe dig, hvis du er kommet i en tvist med forsikringsselskabet. Kontakt os gerne, så vi kan vurdere, om du har en sag.
Der findes en lang række forskellige typer forsikringer. I det følgende er det forsøgt oplistet, hvilken forsikringstype der er relevant i forhold til forskellige skader.
Skade på selve ejendommen vil oftest være dækket af andelsboligforeningens bygningsforsikring. Oftest omfatter denne forsikring skader på selve bygningen, brandskader, restværdi, husejeransvar, kortslutning, svampe- og insektskader m.v.
Skade på inventar, vil oftest kun være dækket af andelsboligforeningens forsikring, hvis der er tale om fastmonteret inventar. Inventar i din egen andelsbolig, skal du i stedet selv søge forsikret igennem en indboforsikring.
Skade på glas og sanitet kan være dækket af andelsboligforeningens forsikring, men det er ikke altid tilfældet. Det anbefales, at du søger indsigt i andelsboligforeningens forsikringsvilkår, hvis du vil føle sig tryg. Alternativt kan du selv sørge for at have en forsikring, der dækker den pågældende type skade.
Skade som kræver genhusning vil oftest ikke være dækket gennem andelsboligforeningen, og det er derfor din egen indboforsikring der skal i spil, hvis du ikke kan bebo lejligheden pga. en skade.
Ovenstående er blot eksempler, og det er derfor vigtigt at have for øje, at ved forsikringsretlige forhold, er det altid aftalen der gælder. Der ses ofte udvidelser eller indskrænkninger i de gængse eksempler, der er forsøgt skitseret her på siden. Hvis du er i tvivl om, hvordan du er dækket eller hvilke forsikringer du bør tegne, anbefales det, at du kontakter din andelsboligforening, et forsikringsselskab eller en boligadvokat.
Generelt er det vigtigt, at du altid er opmærksom på de regler andelsboligforeningen har fastsat. Som eksempel kan nævnes, at det ikke er unormalt, at andelsboligforeningen ved nye installationer, herunder eksempelvis vaskemaskiner, akvarier eller lignende, kræver, at du tegner indboforsikring, som kan dække eventuelle skader forvoldt af de nye installationer. Søg derfor altid vejledning hos din andelsboligforening først.
Derudover kan nævnes, at det altid er dit ansvar som andelsbolighaver, at sørge for at installationer mv. er lovlige. Hvis du er i tvivl om dine forpligtelser som andelsbolighaver, kan du søge vejledning hos din andelsboligforening eller en advokat.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med forsikringer i andelsbolierg. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning uden, at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev