Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
En leasingaftale er kort sagt en aftale om leje af et nærmere bestemt aktiv, som oftest en bil. En leasingaftale indgås ofte som alternativ til et køb. De to aftaleparter i en leasingaftale kaldes leasingtageren (modtageren af aktivet) og leasinggiveren (leverandøren). Det der adskiller en leasingaftale fra en almindelig lejeaftale, er at leasingtageren oftest udpeger bestemte aktiver som leasinggiveren derefter køber og leaser ud til leasingtageren.
Der findes forskellige former for leasing, og det er klogt at beslutte, hvilken form for leasing man vil tilbyde, inden en leasingaftale indgås. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal indgå en leasingaftale, så tag gerne fat i vores erhvervsadvokater hos Sagførerne, der kan hjælpe dig i hele processen.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
En leasingaftale er som skrevet en form for lejeaftale. Når der indgås en leasingaftale, er det en god idé i denne forbindelse at indgå en leasingkontrakt, som er et skriftligt aftaledokument, der fastsætter vilkårene i leasingaftalen. Dette skriftlige dokument udgør hovedaftalen. Udover hovedaftalen, bør leasingkontrakten også være vedlagt et sæt standardvilkår, som angiver de almindelige forretningsbetingelser for leasinggiverens virksomhed. Er du i tvivl om hvad standardvilkår er, så læs mere på vores side herom, har du flere spørgsmål, så tag endelig fat i vores erhvervsadvokater, der kan hjælpe dig på vej og besvare dine spørgsmål.
Sammen med hovedaftalen og standardvilkårene er det en god idé at sørge for en leverancegodkendelse. En leverancegodkendelse er et dokument hvor leasingtager bekræfter modtagelse af det leasede aktiv. I dette dokument tilkendegiver leasingtageren at have gennemgået det modtagede aktiv, og dokumentet fungerer som dokumentation for, at leasinggiveren har opfyldt sin del af aftalen.
Som nævnt bør leasingaftalen bestå af tre elementer: hovedaftalen, standardvilkår og en leverancegodkendelse. I dette afsnit gennemgås, hvad en hovedaftale bør indeholde. Hvis du er i tvivl om hvad standardvilkår bør indeholde, kan du læse med længere nede på siden.
En hovedaftale med en leasingtager skal indeholde de specifikke vilkår for leasingaftalen. Den skal med andre ord indeholde alt det, som standardvilkårene ikke indeholder, eller alt det, der afviger fra standardvilkårene. Hovedaftalen bør som hovedregel indeholde følgende:
Standardvilkår er vilkår, der som udgangspunkt gælder for alle aftaler. Det er en god idé at visse vilkår er ens på tværs af alle aftaler, for at sikre overblik og mindske fejl. Herunder oplistes de forhold der bør være indeholdt i et sæt standardvilkår i en leasingvirksomhed:
Når der leases til private kaldes det privatleasing. Det er vigtigt at gøre sig bekendt med reglerne der beskytter forbrugere. Læs mere om privatleasing herunder.
Privatleasing er leasing af en bil til en forbruger i en periode på mere end 6 måneder. Når der leases til forbrugere, er det vigtigt at være opmærksom på forbrugerreglerne, der fastsætter ufravigelige regler om oplysningspligt, fortrydelsesret osv. Når der leases biler til forbrugere er det klogt at gøre sig bekendt med, at den almindelige fortrydelsesret på 14 dage ikke gælder for biludlejningsvirksomhed. Med andre ord har forbrugeren ingen lovbestemt 14-dages fortrydelsesret, der er dog ikke noget i vejen for alligevel at aftale en fortrydelsesret.
Du kan læse mere om standardbetingelser og forbrugerregler på vores side herom, eller spørge en af vores dygtige erhvervsadvokater.
Grundlæggende findes der to typer leasing: operationel leasing og finansiel leasing. Herunder gennemgås de to typer leasing, og til hvad de oftest er anvendt i praksis.
Operational leasing minder mere om et lejeforhold. Ved operationel leasing betales ofte et fast månedligt beløb, hvori der er medregnet omkostninger til eks. en bil. Ofte er der i aftalen inkluderet service og reparation og ved biler er også sommer- og vinterdæk, vejhjælp samt lånebil inkluderet. Grøn ejerafgift kan dog opkræves ved siden af. Ved operationel leasing af biler, er der ofte kilometerbegrænsning, som afhænger af den månedlige ydelse.
Når leasingperioden er slut, afleveres aktivet tilbage til leasinggiveren, modsat ved finansiel leasing, hvor leasingtageren enten skal købe bilen til restværdien, eller finde en anden køber. Operationel leasing benyttes ved leasing til private og egner sig godt til at lease mindre aktiver som biler eller computere.
Finansiel leasing minder mere om almindelig finansiering. Ved finansiel leasing er ydelsen ofte lavere end ved operationel leasing, dog står leasingtager med udgifter til blandt andet reparationer og service. Ved finansiel leasing af biler er der ofte ingen kilometerbegrænsning. Når leasingperioden er slut, skal leasingtageren købe bilen eller finde en anden køber.
Finansiel leasing egner sig bedst til leasing af dyrere aktiver, produktionsmaskiner og biler, som det ikke ville være realistisk at kunne købe.
Det er vigtigt at leasingkontrakten og standardvilkårene passer til den leasingform der ønskes. Tag fat i vores dygtige erhvervsadvokater, som kan hjælpe dig med at udforme en leasingkontrakt, der passer til dine og din virksomheds behov.
Hos Sagførerne er vi specialiseret i at rådgive små og mellemstore, ejerledede virksomheder om de spørgsmål, der opstår i forbindelse med leasingaftaler. Vores erhvervsadvokater kan derfor ligeledes hjælpe dig med udarbejdelse og gennemlæsning af en leasingkontrakt. Har du spørgsmål eller ønsker vejledning, skal du ikke tøve med at kontakte os.
Vi kan kontaktes via telefon eller mail. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev