Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
En af de måder, hvorpå man kan omstrukturere sin virksomhed, er ved tilførsel af aktiver. Det er dog essentielt at have kendskab til kravene herfor, samt hvilke muligheder der er i forbindelse dermed. Det kan blandt andet nævnes, at det i visse tilfælde er muligt at foretage tilførslen af aktiver skattefrit. Her på siden kan du læse meget mere om tilførsel af aktiver, og har du spørgsmål, skal du ikke tøve med at kontakte vores kontor. Hos Sagførerne har vi stor erfaring med rådgivning af virksomheder i forbindelse med omstrukturering.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Når man taler om virksomheders regnskab, bliver termerne aktiver og passiver ofte nævnt. Begreberne anvendes dog også i forbindelse med at man taler om omstrukturering. Da én af de måder, hvorpå man kan omstrukturere, er ved tilførsel af aktiver. Aktiver er de ejendele, som virksomheden ejer eller kontrollerer, og som tilfører virksomheden en økonomisk værdi. Aktiver kan være mange ting, heriblandt et varelager eller virksomhedens kontante beholdning. Fælles er, at det er genstande eller formue, som virksomheden kan omsætte til penge.
Omvendt har virksomheden også en række passiver, herunder egenkapitalen, gældsforpligtelser og andre hensatte forpligtelser. Overordnet kan man sige, at virksomhedens passiver er dens gældsposter. Passiverne er udtryk for, hvordan virksomhedens aktiver er blevet finansieret.
Sammen udgør virksomhedens aktiver og passiver virksomhedens balance. Balancen er den samlede opgørelse over den økonomiske situation i virksomheden, og i den skal aktiverne og passiverne altid udligne hinanden.
Tilførsel af aktiver er en form for omstrukturering, som virksomheder kan vælge at benytte sig af. Ved tilførsel af aktiver forstås, at en person eller virksomhed overfører sine aktiver til en anden person eller virksomhed. I fusionsskatteloven defineres tilførsel af aktiver som: “den transaktion, hvorved et selskab uden at være opløst tilfører den samlede eller en eller flere grene af sin virksomhed til et andet selskab mod at få tildelt aktier eller anparter i det modtagende selskabs kapital”. Med andre ord, vil en tilførsel af aktiver i et selskab betyde, at man ‘køber’ kapitalandele i et kapitalselskab, hvor betalingen er aktiverne.
Virksomhedens aktiver opdeles i to underkategorier, hvoraf den ene er anlægsaktiver. Anlægsaktiver udgør de aktiver, som virksomheden har forventning om at beholde i en længere periode. Hvis et aktiv forventes at blive brugt eller have en levetid på over et år, kvalificerer det sig som et anlægsaktiv. Anlægsaktiver kan være alt fra en ejendom til et varemærke. I modsætning hertil er omsætningsaktiverne, som har det formål, at de skal omsættes inden for kort tid - det vil sige inden, der er gået et år. Typisk er omsætningsaktiverne involveret i den daglige drift af virksomheden.
Anlægsaktiver kan yderligere opdeles i flere underkategorier, hvor man blandt andet kan nævne materielle anlægsaktiver, immaterielle anlægsaktiver og finansielle anlægsaktiver. Du kan læse mere om de forskellige former for anlægsaktiver nedenfor. Har du spørgsmål til tilførsel af aktiver, er du velkommen til at kontakte vores kontor via mail eller telefon.
Immaterielle anlægsaktiver er som nævnt en af undergrupperne af anlægsaktiver. Kendetegnet ved immaterielle anlægsaktiver er, at de ikke er fysiske eller finansielle aktiver. Immaterielle anlægsaktiver er derimod varemærker, patenter, goodwill, IT-software og lignende. Det er yderst essentielt for enhver virksomhed, at denne har styr på sine immaterielle anlægsaktiver, da det er disse aktiver, som i høj grad er med til at beskytte virksomheden. De immaterielle anlægsaktiver er med til at sikre, at andre virksomheder ikke lovligt kan kopiere virksomhedens varer og brand.
Materielle anlægsaktiver er i modsætning til de immaterielle anlægsaktiver, de aktiver, som er håndgribelige. Det vil sige aktiver som biler, maskiner, IT-udstyr, ejendomme, inventar og lignende er materielle anlægsaktiver. De materielle anlægsaktiver, er de aktiver som normalt anvendes i forbindelse med virksomhedens produktion eller drift. Materielle anlægsaktiver er den mest udbredte form for anlægsaktiver, da ingen virksomhed kan drives uden.
Normalvis vil der ske afskrivelse af de materielle anlægsaktivers værdi, eftersom aktivernes værdi vil falde i takt med at de bliver ældre og slidte.
Den tredje og sidste kategori af anlægsaktiver, er de finansielle aktiver. De finansielle aktiver dækker over de aktiver, som kan defineres som pengemæssige aktiver. Eksempler på finansielle aktiver er værdipapirer, obligationer, langsigtede tilgodehavende fra kreditorer eller et krav på en kapitalandel i en anden virksomhed. Finansielle aktiver er ofte aktiver, som virksomheden forventer at eje i længere tid end ét år. I modsætning til materielle anlægsaktiver, skal der ikke nødvendigvis ske en nedskrivning af aktivet, eftersom finansielle aktiver ikke altid falder i værdi.
Det er essentielt at have styr på de forskellige aktiver i sin virksomhed, hvorfor vi står klar til at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have derom. Kontakt os hvis du står overfor en omstrukturering, og ønsker juridisk bistand hertil.
Man kan blandt andet benytte sig af tilførsel af aktiver, hvis man ønsker at etablere en holdingstruktur. Derforuden kan det anvendes i forbindelse med en opdeling af driftsaktiviteterne i selskabet til andre selskaber. Det er uden betydning, om det er et nystiftet eller allerede etableret selskab, som man ønsker at tilføre aktiver til. Begge dele er muligt.
Har du spørgsmål til tilførsel af aktiver, eller er i tvivl om, hvorvidt denne form for omstrukturering er fordelagtig for din virksomhed, er du velkommen til at kontakte vores erhvervsadvokater. De har stort kendskab til området, hvorfor de kan give dig den rette vejledning.
Ved en skattefri tilførsel af aktiver forstås, at man kan overføre aktiver til en anden virksomhed uden at betale skat af overførslen. Det er blandt andet muligt at overføre ejendomme og værdipapirer skattefrit. Hvorvidt man kan foretage en skattefri tilførsel afhænger af, hvilken form for tilførsel der er tale om. Det er for eksempel muligt at foretage en skattefri tilførsel, hvis det er en gave, arv eller en intern transaktion mellem selskaber i samme koncern.
Det er vigtigt man er opmærksom på, hvorvidt en skattefri tilførsel af aktiver er muligt i den givne situation, samt om man skal have tilladelse fra skattemyndighederne dertil. Hos Sagførerne anbefaler vi derfor, at man modtager advokatrådgivning, inden man påbegynder en skattefri tilførsel af aktiver.
Der er en række betingelser, som man skal overholde, for man kan foretage en skattefri tilførsel af aktiver uden tilladelse fra skattemyndighederne. Såfremt betingelserne ikke overholdes, eller der ikke er opnået tilladelse fra skattemyndighederne, vil man falde tilbage på udgangspunktet. Udgangspunktet ved tilførsel af aktiver er, at man skal betale skat deraf. En skattefri tilførsel af aktiver er betinget af at:
Såfremt man ikke overholder ovenstående betingelser for en skattefri tilførsel af aktiver, skal man ansøge skattemyndighederne derom. Det vil sige, at man omvendt vil kunne foretage en skattefri tilførsel af aktiver uden tilladelse, hvis betingelserne er opfyldt. En af betingelserne der skal være opfyldt, er som nævnt holdingkravet. Det medfører, at det indskydende selskab ikke må afstå aktier i det modtagende selskab i en periode på tre år efter tilførslen er vedtaget. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder betingelserne for en skattefri tilførsel af aktiver, er du velkommen til at kontakte Sagførerne. Vi kan kontaktes via telefon eller mail.
Hos Sagførerne er vi specialiserede i at rådgive små og mellemstore virksomheder, med de spørgsmål der opstår i forbindelse med driften deraf. Tøv derfor ikke med at kontakte vores kontor, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med omstrukturering af din virksomhed. Vores erhvervsadvokater kan yde juridisk vejledning om blandt andet tilførsel af aktiver, og kan ligeledes hjælpe med de skattemæssige aspekter af omstruktureringen.
Du er velkommen til at kontakte os via telefon eller mail. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. Første samtale er uforpligtende.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev