Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5523

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Lokalplaner og dispensationer

Er du tvivl om, hvad en lokalplan er? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring lokalplaner og dispensationer, gennemgået. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

    • Hvad er en lokalplan?
    • Hvor finder jeg en lokalplan?
    • Hvordan får man dispensation fra en lokalplan?
    • Hvad er en bevarende lokalplan?
    • Hvad er en rammelokalplan?
    • Hvad er en tilstandsservitut?
    • Hvad er en rådighedsservitut?

Kontakt vores specialiserede advokater


Jeanette Brauer, advokat Rasmus Møller Nielsen, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5523 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Lokalplaner og dispensationer


Hvad er en lokalplan?

En lokalplan angiver, hvordan kommunen har besluttet, at udviklingen skal ske i et specifikt område. En lokalplan kan dække et afgrænset område som et villakvarter, et sommerhusområde, en bydel eller en bestemt bebyggelse.

Lokalplaner udarbejdes på baggrund af en kommuneplan, som sætter rammerne for, hvordan by- og landområder skal anvendes og udvikles. Lokalplanen er derfor mere konkret og specifik for det enkelte afgrænset område. Da kommuneplanen er den overordnede ramme, må lokalplanen ikke være i strid med denne. En lokalplan mod desuden ikke stride mod regionplanen og landsplanen.

Lokalplanen fastlægger bl.a.:

    • De enkelte områders overordnede formål
    • Hvad området og bygninger skal bruges til
    • Hvor og hvordan bygninger, veje og friarealer skal placeres og bygges
    • Hvilke bestemmelser, som gælder for bevaringsværdige bygninger
    • Hvilke bygninger, der skal bevares
    • Bebyggelsesprocenten for området
    • Bygningernes udseende, herunder materialevalg, farver, vinduer og tagtyper

    Inden du starter et større byggeprojekt, er det vigtigt at undersøge, om dit projekt overholder lokalplanen. Hos Sagførerne står vores advokater med speciale i plan- og miljøret klar til at hjælpe dig med at sikre, at dit byggeri er i overensstemmelse med lokalplanen.

Hvor finder jeg en lokalplan?

Du finder en lokalplan ved at gå ind på din kommunes hjemmeside og taste din adresse. Du kan desuden kontakte kommunens tekniske forvaltning for afklaring. Det bemærkes dog, at ikke alle områder i Danmark har en lokalplan.

Såfremt der ikke findes en lokalplan for dit område, gælder kommuneplanen. Desuden bør du være opmærksom på eventuelle servitutter, der kan være gældende for din ejendom.

Det er meget vigtigt at overholde lokalplanen. Handler du i strid med lokalplanen eller kommuneplanen, kan du blive pålagt at ændre byggeriet eller i værste fald rive det ned. Du skal også tjekke, om du skal have en byggetilladelse, før du går i gang.

Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med lokalplaner, kommuneplaner og servitutter, hvorfor vi ved, hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Dispensationer fra lokalplaner

Man må ikke handle i strid med en vedtaget lokalplan. Har man alligevel handlet i strid med lokalplanen ved eksempelvis at foretage ændringer på sin grund, kan man i nogle tilfælde få dispensation fra kommunen. Dette sker ved en ansøgning via borger.dk.

Dispensation fra lokalplanen betegnes som en retlig lovliggørelse og er udtryk for, at kommunen giver tilladelse til et byggeri eller ændringer, som er i strid med lokalplanen.

Kommunen kan normalt dispensere fra bestemmelser om bebyggelsens omfang, udformning og placering, men ikke fra lokalplanens principper. Dette følger af planlovens § 19. Principperne omfatter formål, anvendelse, struktur og fordeling af friarealer og bebyggede arealer. Mindre afvigelser kan dog tillades i begrænset omfang.

Enhver dispensation fra lokalplanen er en konkret og individuel vurdering. Dette betyder, at der ikke gives generelle dispensationer. Bemærk, at afgørelser om dispensationer skal begrundes, medmindre ansøgningen fuldt ud imødekommes.

Tryk her for at læse planlovens § 19 om dispensationer fra lokalplaner

§ 19. Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra bestemmelser i en lokalplan eller en plan m.v., der er opretholdt efter § 68, stk. 2, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen, eller tidsbegrænses til maksimalt 3 år, dog 10 år for studieboliger, jf. dog stk. 3, § 5 u, § 36, stk. 1, nr. 18, og § 40.


Stk. 2. Videregående afvigelser end omhandlet i stk. 1 kan kun foretages ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.


Stk. 3. En bestemmelse i en lokalplan, hvis indhold er fastlagt i overensstemmelse med regler eller beslutning efter § 3 eller en tilladelse efter § 15 b, stk. 3, eller en aftale med en nationalparkfond eller en statslig, regional eller kommunal myndighed, kan kun fraviges med erhvervsministerens henholdsvis den pågældende myndigheds samtykke.


Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse, jf. § 21 a.

Plandata lokalplaner

På Plandatas hjemmeside kan du finde oplysninger om lokalplaner for dit pågældende område. Her kan du desuden finde information om, hvordan bestemte områder skal udvikles og anvendes ifølge de gældende lokalplaner.

På Plandata kan du finde information om følgende:

    • Aktuelle lokalplaner
    • Lokalplanernes indhold
    • Dispensationsmuligheder
    • Tidligere lokalplaner

    Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om lokalplaner, samt hvad du skal være opmærksom på i forbindelse hermed.

Hvad er en bevarende lokalplan?

En bevarende lokalplan er udtryk for en lokalplan, hvor bevarelse af bygninger eller bymiljøer er hovedfokus. Bevarende lokalplaner regulerer typisk allerede bebyggede områder.

Formålet med bevarende lokalplaner er at bevare eksisterende bygninger og bymiljøer ved at forbyde ombygning, nedrivning eller ændringer uden kommunalbestyrelsens godkendelse. En bevarende lokalplan kan også stille krav til udseende og materialer ved ombygning eller ny bebyggelse for at bevare bymiljøet.

Kommunerne har stor frihed til at beslutte, hvilke bygninger der skal beskyttes i en bevarende lokalplan. Det kræves ikke, at der er tale om et særligt bevaringsværdigt miljø, eller at bygningerne er udpeget som bevaringsværdige. Kommunen kan således forbyde nedrivning af en bygning, hvis den vurderer, at bygningens kvaliteter gør den bevaringsværdig.

Hvad er en rammelokalplan?

En rammelokalplan er en lokalplan, der ikke indeholder detaljerede retningslinjer om områdets fremtidige anvendelse og udformning. Det er således svært at forudse ud fra en rammelokalplan, hvordan området vil se ud med hensyn til bebyggelsens art og omfang samt veje og friarealer, når lokalplanen er realiseret.

Rammelokalplaner anvendes typisk i situationer, hvor der er behov for en vis grad af fleksibilitet og tilpasningsevne i planlægningen, såsom i udviklingsområder, der forventes at ændre sig betydeligt over tid. Dette kan inkludere nye byudviklingsprojekter, erhvervsområder eller større byfornyelsesprojekter.

Hos Sagførerne er vi erfarne i at navigere gennem de juridiske aspekter af rammelokalplaner. Vi kan derfor rådgive dig om dine rettigheder og forpligtelser, såfremt du går med tanker om at ændre din ejendom.

Hvad er en tilstandsservitut?

En servitut er en restriktion for boligejeren, hvilket også kaldes en begrænsning af råderetten over en fast ejendom. En tilstandsservitut pålægger krav om vedligeholdelse af en specifik tilstand på ejendommen. En tilstandsservitut betegnes derfor som en negativ servitut.

En tilstandsservitut kan f.eks. regulerere:

    • Vedligeholdelse af grønne områder
    • Bygningshøjde
    • Bevarelse af æstetik
    • Beskyttelse af udsigter
    • Bevaring af historiske eller kulturelle værdier

    For ejere af ejendomme er det afgørende at forstå tilstandsservitutter, da de kan have langvarig indflydelse på ejendommens brug og værdi. Hos Sagførerne har vi stor erfaring med at rådgive vores klienter om deres rettigheder og forpligtelser i forhold til tilstandsservitutter, samt bistå med at forhandle og håndtere ændringer eller ophævelser af disse.

Hvad er en rådighedsservitut?

En rådighedsservitut giver ejeren af en ejendom en særlig ret til at bruge en anden ejendom på en bestemt måde, selvom ejeren af den anden ejendom normalt ville have ret til at forhindre dette. En rådighedsservitut betegnes derfor som en positiv servitut.

En rådighedsservitut kan bl.a. være:

    • En færdselsret
    • En ret til ledningsoverførsel
    • En jagtret
    • En ret til vandforsyning
    • Ret til fællesfaciliteter

    Er du i tvivl om, der er en rådighedsservitut på din ejendom eller, hvordan du skal håndtere sådan en? Hos Sagførerne står vores eksperter i planret klar til at hjælpe dig.

Advokat ifm. dispensation til lokalplan

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med lokalplaner og dispensationer. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.

Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i plan- og miljøret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon