Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
Misligholdelse af ansættelseskontrakten fra en funktionærs side kan skabe betydelige udfordringer for din virksomhed. Misligholdelse kan tage mange former, såsom udeblivelse fra arbejde, brud på loyalitetspligten, konkurrenceklausuler eller gentagne forsømmelser af arbejdsopgaver. Ansættelsesret er et komplekst område, og det er afgørende at håndtere misligholdelse korrekt for at undgå yderligere komplikationer.
Lad os hjælpe dig med at løse problemer med misligholdelse og sikre, at din virksomhed står stærkt fremadrettet. Kontakt os via telefon, mail eller ved at udfylde kontaktformularen nedenfor.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Misligholdelse af en ansættelseskontrakt foreligger, når en af parterne ikke overholder vilkår, der fremgår af kontrakten. Misligholdelse kan tage flere former og er et vidt begreb. Hvis en ansættelseskontrakt væsentligt misligholdes, så kan den anden part hæve kontrakten, med den virkning at ansættelseskontrakten tilintetgøres og dermed ophæves øjeblikkeligt. Ophævelse ses typisk, når arbejdsgiveren ophæver kontrakten og bortviser den ansatte.
Ophævelse og opsigelse er to begreber, der minder om hinanden - men alligevel er forskellige. Begge begreber dækker over det forhold, at ansættelseskontrakten bringes til ophør. Forskellen ligger i hvornår kontrakten ophører.
Ved opsigelse bringes kontrakten til ophør i overensstemmelse med opsigelsesvarslet. Både den ansatte og arbejdsgiveren kan opsige ansættelseskontrakten. Arbejdsgiveren kan dog kun foretage en opsigelse med en saglig begrundelse.
Ved ophævelse bringes ansættelseskontrakten til ophør øjeblikkeligt. Hvis kontrakten ophæves, skal arbejdets ophør således ikke varsles, som det skal ved opsigelse. Ophævelse dækker over blandt andet bortvisning, hvor en ansat øjeblikkeligt sættes ud af stillingen.
Der er videre adgang for at opsige kontrakten, både for den ansatte men også for arbejdsgiveren. Ophævelse kan kun ske i tilfælde af væsentligt mislighold. Væsentlig misligholdelse er et vidt begreb. Indholdet af, hvad væsentlig misligholdelse er, beror på en konkret vurdering.
Ansatte kan misligholde ansættelseskontrakten. Dette sker når den ansatte ikke handler i overensstemmelse med kontrakten. Typisk groft mislighold vil være, hvis den ansatte:
Det beror altid på en konkret vurdering, om der er tale om groft mislighold. Hos Sagførerne kan vi hjælpe dig med dine juridiske problemer.
Hvis den ansatte funktionær misligholder ansættelseskontrakten, så kan dette medføre ansættelsesretlige reaktioner. Hvis den ansatte groft misligholder ansættelseskontrakten, kan det medføre en bortvisning.
Hvis den ansatte funktionær misligholder ved ulovligt at udeblive fra arbejde, så kan du som arbejdsgiver have krav på erstatning. Det følger af funktionærlovens § 4, at du som arbejdsgiver kan have krav på et beløb svarende til mindst en halv månedsløn, hvis funktionæren uberettiget udebliver fra tjenesten.
Du kan som arbejdsgiver ligesom den ansatte funktionær også misligholde ansættelseskontrakten. Dette ses typisk når arbejdsgiver:
Det beror på en konkret vurdering om arbejdsgiverens mislighold er væsentligt og dermed berretiger den ansatte i at ophæve kontrakten.
Hvis arbejdsgiveren misligholder ved f.eks: ikke at ville modtage den ansatte i tjenesten, så skal arbejdsgiveren, uanset at den ansatte ikke arbejder, betale mindst 3 måneders løn samt erstatte den ansattes tab, hvis denne havde et længere opsigelsesvarsel.
Dette følger af reglerne om minimalerstatning, som du kan læse mere om her.
Det kan derfor være kosteligt, hvis du som arbejdsgiver misligholder ansættelseskontrakten. Kontakt derfor Sagførerne, så vi sammen kan drøfte dine juridiske problemer.
Når en kontrakt er underskrevet, så er den indgået. Man kan derfor som udgangspunkt ikke fortryde en kontrakt, når først den er skrevet under. I visse kontrakter vil der være indsat en prøveperiode, hvori der er en væsentligt udvidet adgang for opsigelse.
Hvis man opsiger kontrakten inden at den er trådt i kraft, så kan man ifalde et erstatningsansvar over for modparten, hvis denne lider et tab. Derudover har modparten ret til økonomisk kompensation, som følge af misligholdelse.
Alle ansatte, der arbejder over 3 timer ugentligt, har krav på en ansættelseskontrakt. Hos Sagførerne anbefaler vi dog at alle ansatte får en ansættelseskontrakt. En ansættelseskontrakt fastlægger nemlig klart hvilke vilkår ansættelsen er indgået på, dette er til gavn både for dig som arbejdsgiver men også for dine ansatte.
Ønkser du at vide mere om ansættelseskontrakter? Du kan læse mere om på følgende side.
Hvis en ansat ikke får en ansættelseskontrakt, som der er krav på, så kan den ansatte funktionær have ret til økonomisk kompensation svarende til maksimalt 20 ugers løn. Typisk vil kompensationen være væsentligt lavere.
Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse funktionærer. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev