Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4476

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

Fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens § 2 a 

Er din medarbejder ansat som funktionær, eller på funktionærlignende vilkår? Så vil denne i tilfælde af din opsigelse, have ret til en fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens § 2 a. Funktionærlovens § 2 a, indrømmer funktionærer en ret til godtgørelse, ved uafbrudt ansættelse i 12 og 17. Funktionæren vil herefter have krav på henholdsvis 1 og 3 måneders løn i tilfælde af opsigelse.  

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Godtgørelse efter FUL § 2 a


Hvad er fratrædelsesgodtgørelse?

Fratrædelsesgodtgørelse er et beløb, der ydes til en arbejdsgiver i forbindelse med funktionærens fratrædelse. Beløbets størrelse er afhængigt af funktionærens løn og anciennitet. Godtgørelse ydes ved fratrædelse til funktionærer efter funktionærlovens § 2 a, men kan også ydes i særlige tilfælde i overensstemmelse med funktionærlovens § 2 b. Læs mere om godtgørelse efter § 2 b her. 


Fratrædelsesgodtgørelse ydes til funktionærer, der bliver opsagt af arbejdsgiveren og som i øvrigt opfylder anciennitets kravene til godtgørelse efter funktionærlovens § 2 a. Kontakt Sagførerne for at høre nærmere om, hvad fratrædelsesgodtgørelse er.

Hvem har ret til fratrædelsesgodtgørelse?

Det er alene funktionærer og ansatte på funktionærlignende vilkår, der har ret til fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens § 2 a. Dette skyldes, at andre som direktører og timelønnede ikke er omfattet af funktionærlovens regler.

Før en funktionær er berettiget til fratrædelsesgodtgørelse, skal denne opfylde anciennitetskravet i funktionærlovens § 2 a:

    • Funktionærer, der har været ansat uafbrudt i mindst 12 år, i samme virksomhed, har ret til en måneds løn i fratrædelsesgodtgørelse ved afskedigelse.

    • Funktionærer, der har været ansat uafbrudt i mindst 17 år, i samme virksomhed, har ret til tre måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse ved afskedigelse.

      Det er kun den funktionær, der er blevet opsagt af arbejdsgiveren, der har ret til fratrædelsesgodtgørelse, efter funktionærlovens § 2 a. Den funktionær, der selv opsiger sin stilling, eller bliver retmæssigt bortvist, har ikke krav på fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens § 2 a. Den funktionær, der er blevet bortvist uberettiget, har derimod krav på fratrædelsesgodtgørelse.

      Det har tidligere været et krav for modtagelse af fratrædelsesgodtgørelse, at funktionæren fortsatte på arbejdsmarkedet. Dette krav er afskaffet, derfor kan også funktionærer, som stopper på arbejdsmarkedet, få fratrædelsesgodtgørelse, så længe de opfylder anciennitetskravet i funktionærlovens § 2 a.


      Er du i tvivl om hvorvidt en ansat har krav på godtgørelse efter funktionærlovens § 2 a? Kontakt Sagførerne, så vi kan drøfte dine ansættelsesretlige problemer.

Hvordan regnes fratrædelsesgodtgørelsen?

Fratrædelsesgodtgørelsen efter funktionærlovens § 2 a udgør henholdsvis 1 månedsløn og 3 måneders løn. Månedslønnen regnes som den faktiske løn, men der indgår også flere forhold i udregningen af månedslønnen. Derfor regnes bonus, provision, værdi af goder, såsom fri mobil og bil, også i månedslønnen.


Funktionæren har krav på at få værdierne af alle disse faste og variable indtægter indregnet i fratrædelsesgodtgørelsen. Der skal tages udgangspunkt i værdien af den faktiske løn, som funktionæren havde på fratrædelsestidspunktet. Hvis funktionæren lige har fået en lønforhøjelse, så vil funktionæren have krav på den nye højere løn i fratrædelsesgodtgørelse. Dette er selvom funktionærens gennemsnitsløn muligvis har været lavere i perioden forud for fratrædelsen.

Er du i tvivl om hvor meget du skal godtgøre dine ansatte? Kontakt Sagførerne for rådgivning i forbindelse med ansættelsesretten. 

Godtgørelse ved specielle former for opsigelse

Hvis en funktionær afskediges efter 120-dages reglen, vil den pågældende funktionær have ret til fratrædelsesgodtgørelse, såfremt funktionæren opfylder anciennitetskravet i funktionærlovens § 2 a.

Du kan læse mere om opsigelse efter 120-dages reglen her.


Den funktionær, der er blevet afskediget, og derefter selv opsiger sin stilling, har ligeledes krav på fratrædelsesgodtgørelse. En funktionær bevare retten til fratrædelsesgodtgørelse, efter funktionærlovens § 2 a, selvom denne kontraopsiger sin stilling, så længe funktionæren opfylder anciennitetskravet i funktionærlovens § 2 a.

Du kan læse mere om kontraopsigelse her.

Yderligere ret til fratrædelsesgodtgørelse

Hvis funktionærens ansættelsesforhold indrømmer denne en bedre fratrædelsesgodtgørelse, end hvad funktionæren har ret til efter funktionærlovens § 2 a, så vil funktionæren kunne påberåbe sig denne mere gunstige godtgørelse. Funktionærloven fastsætter visse minimumsrettigheder for funktionærens ansættelse. 

Minimumsrettighederne kan fraviges til gunst for funktionæren, men ikke til ugunst. Der kan derfor være tillagt funktionæren gunstigere vilkår i funktionærens ansættelseskontrakt, end hvad der fremgår af funktionærloven. Derfor vil funktionærer i visse tilfælde have ret til en anden, mere gunstig, fratrædelsesgodtgørelse, end hvad der følger af funktionærlovens § 2 a. 

Er du i tvivl om hvor meget du skal betale dine ansatte i godtgørelse? Kontakt Sagførerne for en uforpligtende samtale. 

Kontakt en advokat

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Er du i tvivl om i hvilket omfang, din ansatte har ret til fratrædelsesgodtgørelse? Hos Sagførerne står vi klar til at hjælpe dig. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.

Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon