Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Anciennitet er et begreb, som anvendes til at beskrive den tid man har været ansat i en bestemt stilling. Typisk regnes ancienniteten fra ansættelsesdagen. Anciennitet anvendes typisk i et ansættelsesforhold i forbindelse med opsigelsesvarsel samt fratrædelsesgodtgørelse.
Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage højde for en funktionærs eventuelle anciennitet, er du velkommen til at kontakte vores advokater.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Funktionærens anciennitet regnes fra ansættelsesdagen. En eventuel prøvetid tæller således med.
Ved afgivelse af opsigelsesvarslet, skal du være opmærksom på, at den skal gives til udgangen af en måned, og opsigelsesvarslets længde skal tælles med, når man beregner ancienniteten. Det betyder, at fratrædelsesdatoen i henhold til opsigelsen, skal ligge inden for den pågældende anciennitetsperiode. Såfremt det ikke gør det, vil funktionæren have krav på det opsigelsesvarsel, der hører til den næste periode. Et for sent fremsendt opsigelsesvarsel vil dermed betyde, at fratrædelsen ligeledes bliver senere.
Funktionærens opsigelsesvarsel bliver længere i takt med at vedkommendes anciennitet stiger. Nedenfor er en oversigt over, hvor lang varsel du skal give en funktionær, alt efter den pågældendes anciennitet.
Alle opsigelsesvarsler skal gives til udgangen af en måned.
Som arbejdsgiver skal du også være opmærksom på den såkaldte “25-års regel”. Denne regel kan påberåbes af funktionæren, såfremt afskedigelsen er usaglig. En funktionær med minimum 25 års anciennitet, vil ikke kunne opsiges på baggrund af nedskæringer i virksomheden, medmindre det kan godtgøres, hvorfor netop denne medarbejders opsigelse er nødvendig. Desuden skal du som arbejdsgiver kunne bevise, at en relevant omplacering for den pågældende ikke forelå.
25 års-reglen har således til formål at beskytte funktionærer med anciennitet på 25 år eller mere.
Det følger af funktionærloven, at funktionærer med en hvis anciennitet har ret til en fratrædelsesgodtgørelse. Opsiger du en funktionær, er det ancienniteten på fratrædelsestidspunktet, der er afgørende for, hvor meget funktionæren skal modtage i fratrædelsesgodtgørelse.
Reglerne er følgende:
Det er uden betydning om funktionæren går på pension, går ledig eller finder nyt job efter opsigelsen.
Såfremt du har opsagt en funktionær, kan vedkommende vælge at kontraopsige. Heraf medfølger det typisk, at vedkommendes opsigelsesperiode er kortere. Oftest vælger en medarbejder at kontraopsige, såfremt de ønsker at starte nyt arbejde hurtigst muligt.
Vælger funktionæren at kontraopsige sin stilling, kan det blandt andet få betydning for vedkommendes fratrædelsesgodtgørelse. Har vedkommende ikke opnået den nødvendige anciennitet på det faktiske fratrædelsestidspunkt, vil de ikke have krav på fratrædelsesgodtgørelse. Det faktum, at de vælger at kontraopsige, er ikke i sig selv nok til, at de mister retten til fratrædelsesgodtgørelse, såfremt de fortsat har anciennitet nok dertil.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om arbejds- og ansættelsesretten. Vi står klar til at hjælpe med alle spørgsmål, du måtte have vedrørende opsigelse af funktionærer. Herunder hvilken betydning din ansattes anciennitet har for en eventuel opsigelse. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev