Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Hvad er anciennitet?

Anciennitet er et begreb, som anvendes til at beskrive den tid man har været ansat i en bestemt stilling. Typisk regnes ancienniteten fra ansættelsesdagen. Anciennitet anvendes typisk i et ansættelsesforhold i forbindelse med opsigelsesvarsel samt fratrædelsesgodtgørelse.

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage højde for en funktionærs eventuelle anciennitet, er du velkommen til at kontakte vores advokater.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Anciennitet


Funktionærloven opsigelse anciennitet

Funktionærens anciennitet regnes fra ansættelsesdagen. En eventuel prøvetid tæller således med.

Ved afgivelse af opsigelsesvarslet, skal du være opmærksom på, at den skal gives til udgangen af en måned, og opsigelsesvarslets længde skal tælles med, når man beregner ancienniteten. Det betyder, at fratrædelsesdatoen i henhold til opsigelsen, skal ligge inden for den pågældende anciennitetsperiode. Såfremt det ikke gør det, vil funktionæren have krav på det opsigelsesvarsel, der hører til den næste periode. Et for sent fremsendt opsigelsesvarsel vil dermed betyde, at fratrædelsen ligeledes bliver senere.

Opsigelsesvarsler anciennitet

Funktionærens opsigelsesvarsel bliver længere i takt med at vedkommendes anciennitet stiger. Nedenfor er en oversigt over, hvor lang varsel du skal give en funktionær, alt efter den pågældendes anciennitet.

  • Ved anciennitet i op til 6 måneder, er der en opsigelsesvarsel på 1 måned
  • Ved anciennitet mellem 6 måneder og 3 år, er der en opsigelsesvarsel på 3 måneder
  • Ved anciennitet mellem 3 og 6 år, er der en opsigelsesvarsel på 4 måneder
  • Ved anciennitet mellem 6 og 9 år, er der en opsigelsesvarsel på 5 måneder
  • Efter 9 års anciennitet, er der en opsigelsesvarsel på 6 måneder


  Alle opsigelsesvarsler skal gives til udgangen af en måned.

Funktionær 25 års reglen

Som arbejdsgiver skal du også være opmærksom på den såkaldte “25-års regel”. Denne regel kan påberåbes af funktionæren, såfremt afskedigelsen er usaglig. En funktionær med minimum 25 års anciennitet, vil ikke kunne opsiges på baggrund af nedskæringer i virksomheden, medmindre det kan godtgøres, hvorfor netop denne medarbejders opsigelse er nødvendig. Desuden skal du som arbejdsgiver kunne bevise, at en relevant omplacering for den pågældende ikke forelå.

25 års-reglen har således til formål at beskytte funktionærer med anciennitet på 25 år eller mere.

Anciennitet - fratrædelsesgodtgørelse

Det følger af funktionærloven, at funktionærer med en hvis anciennitet har ret til en fratrædelsesgodtgørelse. Opsiger du en funktionær, er det ancienniteten på fratrædelsestidspunktet, der er afgørende for, hvor meget funktionæren skal modtage i fratrædelsesgodtgørelse.

Reglerne er følgende:

  • Ved ansættelse i mindst 12 år, har funktionæren ret til en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 1 måned. 
  • Ved ansættelse i mindst 17 år, har funktionæren ret til en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 3 måneder.

  Det er uden betydning om funktionæren går på pension, går ledig eller finder nyt job efter opsigelsen.

Kontraopsigelse anciennitet

Såfremt du har opsagt en funktionær, kan vedkommende vælge at kontraopsige. Heraf medfølger det typisk, at vedkommendes opsigelsesperiode er kortere. Oftest vælger en medarbejder at kontraopsige, såfremt de ønsker at starte nyt arbejde hurtigst muligt.

Vælger funktionæren at kontraopsige sin stilling, kan det blandt andet få betydning for vedkommendes fratrædelsesgodtgørelse. Har vedkommende ikke opnået den nødvendige anciennitet på det faktiske fratrædelsestidspunkt, vil de ikke have krav på fratrædelsesgodtgørelse. Det faktum, at de vælger at kontraopsige, er ikke i sig selv nok til, at de mister retten til fratrædelsesgodtgørelse, såfremt de fortsat har anciennitet nok dertil.

Få hjælp af en advokat

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om arbejds- og ansættelsesretten. Vi står klar til at hjælpe med alle spørgsmål, du måtte have vedrørende opsigelse af funktionærer. Herunder hvilken betydning din ansattes anciennitet har for en eventuel opsigelse. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig indenfor 24 timer.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon