Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


3842 4453

Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Hvad kendetegner den gode kontrakt?

En god kontrakt definerer i enkle og klare vendinger, hvad parterne har aftalt. Det kan lyde banalt, men i praksis er det en vanskelig juridisk disciplin. Det skyldes særligt, at der ud over den almindelige forretningsmæssige del af aftalen også er en række andre juridiske forhold, som bør være afklaret med kontrakten. Disse forhold varierer meget fra kontrakt til kontrakt, men kan fx omfatte en stillingtagen til, om aftalen kan opsiges, og hvordan parterne i givet fald er stillet ved opsigelse, om en eventuel uenighed skal afgøres ved voldgift eller ved domstolene, om der skal være bod tilknyttet misligholdelse af aftalen, skal hele eller dele af aftalen være underlagt en tavshedspligt m.v.

En gennemarbejdet kontrakt kan spare rigtig mange ærgelser - og ikke mindst penge.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Kommercielle kontrakter


Hvad er en kontrakt?

Kontrakter er et aftaledokument, der er indgået mellem to parter. Det kan eksempelvis være en ansættelsesaftale mellem en virksomhed og en medarbejder eller en leverandøraftale mellem en virksomhed eller leverandør. Kontrakten fastsætter som regel alle vilkårene i en aftale, det kan eksempelvis være pris, leveringstidspunkt, ydelsen, varen, osv.

I dansk ret er der som hovedregel ikke formkrav, når man indgår en aftale. Det betyder at en mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig. Det betyder ligeledes at der som udgangspunkt heller ikke er krav om underskrift. Hovedreglen kan dog fraviges ved lov, hvilket er tilfældet ved ansættelseskontrakter, hvor det i lov om ansættelsesbeviser er bestemt at ansættelseskontrakter skal være skriftlige. Selvom der ikke foreligger et skriftlighedskrav for alle aftaler, er det dog alligevel en god idé at sørge for at få udformet et skriftligt dokument i samarbejde med sin aftalepartner, og herefter sørge for at få den underskrevet, da en underskrevet kontrakt kan tjene som bevis for en indgået aftale. Med andre ord er det vigtigt at have en skriftlig, underskrevet aftale, såfremt der skulle opstå uenighed mellem aftaleparterne.

Vi anbefaler derfor altid at du i samarbejde med din aftalepart får indgået en skriftlig aftale, hvor I bliver enige om samtlige vigtige vilkår i aftalen. Det kan være svært at vide hvilke vilkår der er vigtige at have med i en aftale, derfor anbefaler vi at der tages kontakt til en advokat der kan hjælpe med aftalen. Hos Sagførerne har vi erfaring med alle slags aftaler og sørger for at din aftale både er klar og tydelig, samt gyldig. Tøv ikke med at ringe til vores erfarne erhvervsadvokater.

Hvordan skriver man en kontrakt?

Som udgangspunkt udformes kontrakten af begge parter, så det sikres at der er enighed om vilkårene. Der kan dog indenfor bestemte brancher være kutyme for at en bestemt part udformer kontrakten. I ansættelsesforhold er det eksempelvis normalt, at det er arbejdsgiveren, der fastsætter vilkårene.

Der er som hovedregel ingen regler for, hvad en kontrakt skal indeholde. Der er dog nogle vilkår der er vigtige altid at have med i kontrakten;

      • Pris/løn
      • Beskrivelse af realydelsen (varer, rådgivning, reparationsarbejde, osv.)
      • Tidspunkt for levering/udførelsen af arbejdet
      • Tidspunkt for betaling
      • Stedet for leveringen/udførelsen af arbejdet
      • Evt. adgang til opsigelse + opsigelsesvarsel

      Inden for nogle områder kan der være krav til, hvad kontrakten skal indeholde for at den er gyldig, og derfor kan det være en fordel at bruge aftaleskabeloner, der er udarbejdet af brancheorganisationer eller offentlige myndigheder. 

      Det kan være svært at skrive en kontrakt fra bunden, især hvis aftalen er kompliceret, derfor anbefaler vi at der tages kontakt til en advokat, der har forstand på udarbejdelse af kontrakter. Tag fat i vores erfarne erhvervsadvokater hos Sagførerne.

Formålet med en kontrakt

Der er som tidligere skrevet som udgangspunkt ingen formkrav til kontrakter i dansk ret. Det kan derfor være fristende ikke at få udformet en kontrakt, for at spare tid og penge. Resultatet af ikke at få udformet en kontrakt kan dog være det modsatte - det kan nemlig både blive dyrt og langtrukkent. En kontrakt kan fungere som et bevis for aftalen, hvis du er uenig med din kontraktspart om, hvad I har aftalt. Ofte kan man være uenige om prisen eller omfanget af det arbejde der skal udføres. Hvis det i forbindelse med aftaleindgåelsen bliver nedskrevet i en kontrakt, hvad der er aftalt, slipper du for at bruge tid, energi og penge på en eventuel konflikt eller retssag.

Hvornår er der behov for en kontrakt?

Hver gang der indgås en aftale, er det en god idé at få udformet en kontrakt. Nogle aftaler er mere komplicerede end andre, og her er det især vigtigt at få indgået en skriftlig aftale i form af en kontrakt. Her er eksempler på nogle af de mest gængse kontraktformer;

      • Ansættelseskontrakter
      • NDA’er (fortrolighedsaftaler)
      • Rådgiveraftaler
      • Købsaftaler
      • Licensaftaler
      • Konsulentaftaler
      • Indkøbsaftaler
      • Ejeraftaler
      • Og mange flere slags aftaler

Længere nede på siden kan du læse mere om disse og andre former for kontrakter.

Opsigelse af en kontrakt

I dansk ret er hovedreglen, at en aftale kan opsiges hvis den anden part væsentligt misligholder aftalen. Dette udgangspunkt kan dog fraviges i aftalen. Det ses ofte i ansættelseskontrakter, at der er aftalt en opsigelsesadgang for både arbejdsgiver og arbejdstager. Hvis der er aftalt en sådan opsigelsesadgang, er det ikke et krav for opsigelse, at aftalen skal være misligholdt.

Hvis aftalen omhandler en ydelse, der skal leveres over længere tid, eksempelvis en rådgivningsaftale, kan det være en god idé at tilføje et vilkår om opsigelsesvarsel i aftalen. Hos Sagførerne hjælper vi dig med at få alle vigtige vilkår tilføjet til kontrakten, så du har mulighed for at opsige en aftale med et rimeligt varsel.

Gyldigheden af en kontrakt

En kontrakt er som udgangspunkt gyldig, og det er lovligt at aftale stort set alt. Der er ikke krav om at kontrakten skal underskrives for at være gyldig. Der findes dog undtagelser til hovedreglen, idet nogle aftaler skal opfylde visse krav.

Eksempelvis ansættelseskontrakter samt kunde- og konkurrenceklausuler, skal opfylde nogle bestemte krav for at være gyldige. Hvis en ansættelseskontrakt ikke opfylder kravene i lov om ansættelsesbeviser, vil den ikke være gyldig. Du kan læse mere om forskellige aftaleformer og kravene til deres kontrakter ved at klikke på knapperne herunder.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon