Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5522

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5522

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Bevis og bevisbyrde

Er du tvivl om, hvad bevis og bevisbyrde er, hvad en ligefrem bevisbyrde er? I det følgende bliver typiske spørgsmål, som kan opstå omkring bevis og bevisbyrde, gennemgået, herunder blandt andet, hvem der har bevisbyrden. Har du flere spørgsmål eller brug for vejledning i en konkret sag, så tøv ikke med at kontakte Sagførerne, da vi har behandlet adskillige lignende sager inden for denne juridiske disciplin.

Typiske spørgsmål

  • Hvad er et bevis?
  • Hvad er en bevisbyrde?
  • Hvem har bevisbyrden?
  • Hvad er en ligefrem bevisbyrde?

Kontakt vores specialiserede advokater


Susanne Damouni, advokat Kristian Krath, advokat Ring på tlf.: tlf.: 8743 5522 Eller send en mail til kontakt@sagfoererne.com

Bevis og bevisbyrde


Hvad er et bevis?

Beviser de konkrete kendsgerninger, der præsenteres for retten under en retssag med det formål at afgøre sagen til ens formål. Det er altså faktiske forhold, som beviserne omhandler og ikke lovgivningen eller andre rettigheder. Beviserne spiller en afgørende rolle i retssystemet og danner grundlaget for domstolens afgørelse i en given sag. Dommeren eller juryen vurderer normalt beviserne for at nå frem til en retfærdig og retmæssig afgørelse.

Der er relativt få lovmæssige begrænsninger for, hvad der kan anvendes som beviser i retssager, hvorfor udvalget af beviser er særdeles bredt. Blandt de mest almindelige bevismidler er:

  • Vidneudsagn
  • Forklaringer fra parterne
  • Dokumentation
  • Udtalelser fra sagkyndige
  • Data fra politiets hastighedsmålere
  • Fingeraftryk
  • Båndoptagelser
  • Videooptagelser.

  Det brede spektrum af tilladte bevismidler afspejler formålet med beviser, nemlig at træffe en rigtig og retfærdig afgørelse. Er du i tvivl om, hvilke beviser du skal vælge? Vi har mange års erfaring med bevis og bevisbyrder, hvorfor vi står klar til at hjælpe dig i forbindelse med din retssag.Sammen kan vi drøfte din sag og klarlægge din retsstilling.

Hvad er en bevisbyrde?

Bevisbyrden er udtryk for det ansvar, som hviler på en part for at fremskaffe beviser i forbindelse med en retssag. Såfremt man har bevisbyrden, har man altså ansvaret for at bevise, at man selv er uskyldig eller at modparten er skyldig. Skaffes der ikke beviser, kan det have negative konsekvenser for sagen, idet parten derved får svært ved at bevise sin side af sagen.

I dansk ret skelner man mellem to former for bevisbyrder:

  • Ligefrem bevisbyrde
  • Omvendt bevisbyrde

  Ved en ligefrem bevisbyrde skal vedkommende, som påstår noget under en retssag, kunne bevise sin påstands rigtighed. Derfor har den pågældende bevisbyrden. Ved en omvendt bevisbyrde bliver bevisbyrden pålagt sagsøgte. I denne situation er det altså sagsøgte, som i stedet skal bevise, at denne er uskyldig, og dermed hverken har handlet forsætligt eller uagtsomt.

  Ønsker du at vide mere om, hvad en bevisbyrde er? Tøv ikke med at kontakte Sagførerne. Vores advokater med speciale i retssager står klar til at hjælpe dig.

Hvem har bevisbyrden?

Hvem der har bevisbyrden, afhænger af, hvilken type retssag, der er tale om. I civile retssager er det typisk sagsøgeren, der har ansvaret for at fremlægge beviser for de påstande, de fremfører, mens det i straffesager normalt er anklagemyndigheden, som har bevisbyrden.

Hos Sagførerne tilbyder vi en enkel og effektiv måde at sikre, at dine ønsker og din fremtidige situation er i overensstemmelse med gældende ret. Vi kender de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med bevisbyrder, hvorfor vi ved hvordan vi bedst muligt kan guide dig, så udfordringerne i videst muligt omfang undgås.

Hvad er en ligefrem bevisbyrde?

En ligefrem bevisbyrde er hovedreglen i dansk ret. En ligefrem bevisbyrde betyder, at den, som fremsætter en påstand, har til opgave dokumentere dens sandhed. Dette indebærer, at den part, der påstår noget under retssagen, har ansvaret for at bevise dens gyldighed. I kontrast til en ligefrem bevisbyrde, står en omvendt bevisbyrde, hvilket også betegnes som et præsumptionsansvar. I markedsføringsloven er der et eksempel på en omvendt bevisbyrde. Heraf fremgår det, at ansvaret for at bevise sandheden i reklamer tilkommer den erhvervsdrivende.

Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning til dette emne. Vi er eksperter på området og kan derfor hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at vide mere om bevis og bevisbyrde, samt den ligefrem bevisbyrde. Første samtale med en advokat er altid uforpligtende.

Bevisbyrderegler

Bevisbyrderegler regulerer, hvem der skal bevise noget i en sag. Bevisbyrdereglerne varierer alt efter, hvilket juridiske område det drejer sig om. I køberetlige forhold ligger bevisbyrden eksempelvis hos kunden, hvorefter det er op denne at bevise, hvorfor det solgte lider af en mangel. I ansættelsesforhold har arbejdstageren bevisbyrden i sager, hvor denne eksempelvis skal godtgøre, at opsigelsen er sket med en usaglig begrundelse. Bevisbyrden påhviler modsat arbejdsgiveren i krænkelsessager.

Har du yderligere spørgsmål relateret bevisbyrderegler eller ønsker du at vide nærmere herom, så er du velkommen til at kontakte os. Vores advokater er eksperter i retssager, herunder bevisbyrderegler.

Advokat til bevis og bevisbyrde

Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale. Herefter vurderer vi, hvordan du bedst muligt kan blive hjulpet, hvis du ønsker rådgivning i forbindelse med bevis og bevisbyrde eller høre nærmere herom. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer. Første samtale er altid uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon