Skal din sag i ankenævnet for forsikring?
Hvis du ikke kan blive enig med dit forsikringsselskab eller med selskabets taksator om, hvad du skal have i erstatning, skal du først klage din nød til forsikringsselskabet. Hvis det ikke fører nogen vegne, kan du indbringe sagen for Ankenævnet for Forsikring eller for domstolene som en retssag.
Som udgangspunkt forlanger dig forsikringsselskab, at du indbringer sagen for Ankenævnet for Forsikring, før du anlægger retssag mod selskabet. Det gør de med henvisning til, at sådan har de skrevet i dine forsikringsvilkår, at du skal gøre. Endvidere vil de typiske nægte at yde dig retshjælpsforsikringsdækning til en retssag, hvis du ikke forinden har indbragt sagen for Ankenævnet for Forsikring.
Problemet med denne fremgangsmåde er imidlertid, at Ankenævnet for Forsikring er sat i verden af følgende grunde:
- For at tage sig af sager, der er så ukomplicerede, at du som forbruger ikke har behov for advokatbistand.
- For at afgøre sager hurtigere en domstolene.
Det betyder, at sagerne gennemføres på et rent skriftligt grundlag uden gennemførelse af
syn og skøn
. Du kan dermed heller ikke forklare dig mundtligt overfor Ankenævnet for Forsikring.
Det forholder sig imidlertid sådan, at en lang række sager mod forsikringsselskaber om skader på fast ejendom har en sådan kompliceret karakter, at de er decideret uegnede til behandling i et ankenævn. Dette medfører ofte,
- at sagerne ikke bliver tilstrækkeligt oplyst i ankenævnet,
- at de tager næsten lige så lang tid som en retssag, da der kan være omfattende skriftveksling mellem dig og selskabet, og
- at der efterfølgende alligevel er behov for at føre en retssag for domstolene, da hverken du eller dit forsikringsselskab er forpligtet til at efterleve ankenævnets afgørelse.
Det fremgår af forbrugerklageloven § 16, at Ankenævnet for Forsikring kan afvise at behandle en klage, hvis klagen ikke skønnes egnet til behandling i Ankenævnet for Forsikring. Dette kan være tilfældet, hvor en afgørelse af sagen forudsætter en egentlig bevisførelse f.eks. i form af syn og skøn, afhøring af parterne eller vidner under strafansvar.
Du er velkommen til at ringe til os på 8743 5522, så vi sammen kan drøfte, om din sag hører hjemme i retten eller i Ankenævnet for Forsikring.