Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4453
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
når de anmelder os på Trustpilot
Reglerne for løn i forbindelse med afskedigelse er afhængigt af, om den ansatte optjener feriepenge i overensstemmelse med ferielovens regler, eller om den ansatte får fuld løn, uanset om denne arbejder eller holder ferie.
Hvis en ansat optjener feriepenge i overensstemmelse med ferielovens regler, så vil der optjenes maksimalt 2,08 feriedage hver måned. Disse optjente feriedage kan arbejdstageren selv disponere over, og kræve udbetalt i forbindelse med ferieafholdelse.
Istedet kan den ansatte være ansat med lønnet ferie, således at denne vil have ret til fuld løn, når der afholdes ferie.
Som arbejdsgiver er der en række forhold at være opmærksom på, når en medarbejder fratræder sin stilling, herunder hvad der gælder i forbindelse med ferie. På følgende side kan du læse mere om de særlige regler, der gælder, når en funktionær skal afholde ferie i forbindelse med fratrædelse.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4453 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Fratræder en funktionæransat sin stilling, og denne er ansat med lønnet ferie, så vil den optjente ferie skulle udbetales ved ansættelsesforholdets ophør. Det er typisk at funktionærer er ansat på kontrakter med betalt løn i forbindelse med ferie. Dermed optjenes der almindeligvis ikke feriepenge på en feriekonto, som der sker efter ferielovens regler. Funktionæransatte får almindeligvis ikke udbetalt feriepenge, når ferie afholdes. I stedet får funktionærer typisk fuld løn under ferie, ligesom når de arbejder. Funktionærer er dog også omfattet af ferielovens regler om feriepenge, hvis ikke det fremgår af kontrakt eller overenskomst, at funktionæren har ret til løn under ferie.
Ved ansættelsesforholdets afslutning, gøres ferieregnskabet op og der sker udbetalingen af den optjente ferie i tillæg til den sidste udbetalte løn. Funktionæren vil altså have et krav på at få udbetalt et ferietillæg i forbindelse med den sidste løn, for den ferie som er optjent men ikke afholdt. Dette må ikke forveksles med feriepenge, som optjenes efter ferieloven.
Hvis en medarbejder er ansat med lønnet ferie, så skal der kun udbetales feriepenge i forbindelse med fratrædelse, da den ansatte ellers vil få betalt ferien over lønnen. Den ansatte vil få løn uanset om denne arbejder eller holder ferie.
Fratræder en ansat, der har ret til ferie med løn, sin stilling, så skal ferieregnskabet gøres op, og den ansatte med ret til lønnet ferie vil have krav på at få udbetalt det beløb, der er sparet op i løbet af perioden.
Mange ansættelsesforhold omfatter ikke lønnet ferie, men der optjenes i stedet feriepenge efter ferielovens regler. Optjeningen af feriepenge sker i løbet a ferieoptjeningsåret. Ferien skal afholdes inden for ferieafholdelsesåret. Den ansatte vil have krav på at få udbetalt den ferie, der er optjent i ferieoptjeningsåret, uanset om denne er ansat eller tidligere ansat. Mange timelønnede optjener feriepenge efter ferielovens regler. Læs mere om timelønnedes ferie her.
Ferieoptjeningsåret løber fra den 1 september til den 31 august. De feriepenge, der er optjent inden for dette år, skal afholdes inden for ferieafholdelsesåret, som løber fra 1 september, til den 31 december.
Den optjente feriegodtgørelse skal udbetales, når den ansatte eller tidligere ansatte søger herom. Den ansatte har efter ansøgning ret til at få feriepengene udbetalt, senest fra den dag som ferien begynder. Herefter skal der udbetales alt den ferie, som den tidligere ansatte søger om.
De optjente feriepenge udløber efter 5 år fra ferieafholdelsesårets afslutning, hvis de ikke bliver udbetalt inden. Herefter forældes den tidligere ansattes krav, på at få udbetalt feriepenge
Feriepenge efter ferielovens regler optjenes i et "ferieoptjeningsår". Den ferie, der er optjent i ferieoptjeningsåret, skal afholdes i løbet af “ferieafholdelsesåret”.
Ferieoptjeningsåret løber fra den 1 september til den 31 august. De feriepenge, der er optjent inden for dette år, skal afholdes inden for ferieafholdelsesåret, som løber fra 1 september, til den 31 december året efter. Ferieoptjeningsåret er således 12 måneder, hvorimod ferieafholdelsesåret løber over 16 måneder.
Feriepenge optjent efter ferielovens regler skal afholdes inden for ferieafholdelsesåret. Det er op til aftale mellem arbejdsgiver og arbejdstager, at aftale hvornår ferie afholdes. Arbejdsgiveren har ret til at pålægge medarbejderen til at afholde ferie, hvis der ikke kan indgås en aftale om ferie.
Ferie med fuldløn optjenes og skal afholdes inden for en aftalt periode. Den aftalte periode er forskellig fra stilling til stilling, og afhænger af, hvad der aftalt i en lokal ansættelseskontrakt eller hvad der fremgår af en relevant overenskomst. Perioden behøver dermed ikke at være ens med ferieperioderne efter ferielovens regler.
Feriepenge efter ferieloven udbetales i visse tilfælde automatisk til den ansatte ved ferieafholdelsesårets afslutning. Ferieafholdelsesåret slutter den 31 december. Der sker automatisk udbetaling af feriepenge, hvis den tidligere ansatte ved ferieafholdelse årets afslutning har under 3000 kr. efter skat, eller under 5000 kr. før skat, stående på feriekontoen. I dette tilfælde vil den tidligere ansatte få feriepenge udbetalt, uanset om denne har anmodet om ferie.
Feriepengene vil være optjent i ferieoptjeningsåret, som løber fra den 1. september til den 31. august.
Arbejdsgiveren kan selv vælge at udbetale feriepengene til arbejdstageren, hvis feriepengene ved fratrædelse udgør 2500 kr., efter skat eller under. Feriepengene skal i så fald udbetales med den sidste løn. Arbejdsgiveren kan ikke vælge at udbetale feriepengene efter at ansættelsesforholdet er ophørt.
Hvis den ansatte funktionær, er ansat med ret til fuld løn i forbindelse med ferie, så vil der skulle udbetales ferie i forbindelse med fratrædelse. Funktionæren, der har ret til fuld løn i forbindelse med ferie, vil også optjene ferie, bare ikke efter ferielovens regler. Den ferie som den ansatte funktionær har optjent i dennes ferie periode, skal udbetales når ansættelsesforholdet ophører. Dette er uanset om den ansatte anmoder herom, og hvor stort et beløb, der er optjent.
Det er vigtigt at være opmærksom på den ansattes opsigelsesperiode, idet at ferie skal varsles overfor den ansatte. Varslingen af hovedferien skal ske med mindst 3 måneders varsel, og feriens længde oveni. Øvrig ferie skal varsles med mindst 1 måneders varsel og feriens længde oveni.
Kontakt Sagførerne for en uforpligtende samtale om tvungen ferie i forbindelse med fratrædelse. Første samtale med en advokat med speciale i ansættelses- og arbejdsret er altid uforpligtende.
Arbejdstageren kan ikke pålægges at holde hovedferie i opsigelsesperioden. Dette skyldes at tvungen hovedferie mindst skal varsles med 3 måneder plus hovedferiens længde. Hvis opsigelsesvarslet er under 3 måneder, vil der derfor ikke være mulighed for at pålægge arbejdstageren at afholde ferie. Arbejdstageren kan dog stadig i visse tilfælde pålægges at afholde den øvrige almindelige ferie, idet der ved øvrig ferieafholdelse kun gives 1 måneds varsel til den ansatte.
Arbejdstageren er ikke forpligtet til at afholde en hovedferie, der var aftalt forud for en opsigelse, hvis hovedferien ligger i opsigelsesperioden. Hvis arbejdsgiveren alligevel ønsker at den ansatte skal afholde den aftale hovedferie, så har den ansatte krav på at få forlænget opsigelsesvarslet tilsvarende til hovedferien.
Hvis den ansatte har opsigelse på over 3 måneder, så gælder de almindelige regler for varsling af ferie. Den ansatte har således krav på at hovedferien varsles med 3 måneder, plus hovedferiens længde. Derudover skal hovedferien også kunne afholdes inden for opsigelsesperioden. Den ansatte vil således i visse tilfælde kunne blive pålagt at afholde hovedferie, så vel som øvrig ferie under dennes opsigelsesperiode.
Hos Sagførerne er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Er du i tvivl om reglerne i forbindelse med ferie og opsigelse? Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse funktionæransatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev