Hør, om vi kan hjælpe: 3842 4476
Det er helt uforpligtende
Det er helt uforpligtende
At håndtere løn under sygdom korrekt er afgørende for enhver arbejdsgiver. Funktionærloven fastsætter klare regler for funktionæransattes ret til løn under sygdom, og manglende overholdelse kan føre til juridiske konsekvenser. Ifølge funktionærloven har funktionæransatte ret til fuld løn under sygdom. Dette betyder, at du som arbejdsgiver er forpligtet til at udbetale løn under sygdom til dine funktionæransatte uanset sygdommens varighed. Løn under sygdom omfatter den sædvanlige løn samt eventuelle faste tillæg og personalegoder.
Hos Sagførerne har vi stor erfaring med at rådgive arbejdsgivere om løn under sygdom, så du kan sikre en lovlig og gnidningsfri proces.
Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 3842 4476 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com
Funktionærer har en lovbunden ret til at få fuld løn under sygdom. Det følger nemlig af funktionærlovens § 5, at sygdom anses for værende lovligt forfald. Funktionærloven kan fraviges ved aftale, men ikke til ugunst for funktionæren. Det kan derfor ikke gyldigt aftales, at funktionæren ikke skal have løn under sygdom. Funktionærer, eller ansatte på funktionærlignende vilkår, skal have betalt løn, selvom de er syge. Der er et lovkrav i funktionærloven, der tillægger funktionærer ret til løn under sygdom.
Funktionærer har i medfør af funktionærloven et retskrav på at få udbetalt den løn, som funktionæren er berettiget til, uanset at funktionæren var syg. Denne ret til løn under sygdom kan ikke fraviges ved aftale, idet funktionærloven ikke kan fraviges ved aftale, så længe at det er til ugunst for funktionæren. Retten til løn under sygdom gælder ikke i tilfælde af at funktionæren er blevet selvforskyldt syg.
Derimod har ikke-funktionærer, herunder timelønnede, ikke et retskrav på løn under sygdom.
Dette kan dog fraviges ved aftale mellem den timelønnede og arbejdsgiveren.
Funktionærens ret til løn under egen sygdom er absolut. Funktionærens ret til løn under sygdom gælder alene for funktionærens egen sygdom - og dermed ikke ved børns sygdom. Funktionærer har derfor som udgangspunkt ikke ret til at få løn i tilfælde af fravær, som følge af børns sygdom. Det følger dog af mange overenskomster og ansættelseskontrakter, der også regulerer funktionærernes ansættelsesforhold, at der i et vidst omfang er ret til løn ved børns sygdom.
Retten til løn under sygdom gælder uanset længden af sygdomsforløbet. Det er således uden betydning om funktionæren alene har en enkelt sygedag, eller at funktionæren har været syg i en længere periode. Funktionæren skal have fuld løn, uanset sygdomsforløbets længde, for alle de dage funktionæren har været syg.
Hvis funktionæren har haft 120 sygedage inden for de seneste 12 måneder, så kan der ske afskedigelse som følge af 120-dages reglen - forudsat at den er vedtaget ved ansættelsesretlig aftale.
Arbejdsgiver skal afholde omkostningerne til sygedagpenge i arbejdsgiverperioden. Arbejdsgiverperioden løber fra den ansatte funktionærs første sygedag og 30 kalenderdage frem. Efter de 30 dage, og dermed arbejdsgiverperiodens ophør, så kan arbejdsgiveren få sygedagpengerefusion ved kommunen. Herefter vil kommunen refundere sygedagpenge til arbejdsgiver, som afholdes i forbindelse med en sygemeldt ansats fravær. Arbejdsgiveren vil stadig selv skulle afholde omkostningerne til differencen mellem den fulde løn og sygedagpengene.
Arbejdsgiveren vil afholde omkostningerne til fuld løn under en ansats sygdom. Arbejdsgiveren kan få refusion for det beløb af lønnen, der udgør sygedagpenge, så længe en forsikring, eller kommunen dækker sygedagpengene til den ansatte. Arbejdsgiveren vil altid selv skulle afholde omkostningerne til differencen mellem lønnen og sygedagpengene. Der kan således ikke ske fuldstændig lønrefusion, hvis lønnen ligger over sygedagpengesatsen.
Du vil som arbejdsgiver skulle afholde fuld løn til den sygemeldte funktionær, selvom denne er syg. Dette følger af funktionærloven. Der vil efter 30 kalenderdage, inden for samme sygeperiode, kunne ske sygedagpengerefusion.
Der vil herefter kunne ske sygedagpengerefusion, for sygedagpenge, som arbejdsgiver afholder i forbindelse med funktionærernes sygdom. Sygedagpengerefusionen sker hos medarbejderens kommune, idet det er kommunen der udbetaler sygedagpenge. Sygedagpengerefusion sker kun efter arbejdsgiverperiodens ophør, der kan altså ikke ske sygedagpengerefusion, for afholdt løn i sygeperiodens første 30 kalenderdage. I arbejdsgiverperioden afholder arbejdsgiver selv omkostningerne til løn, herunder sygedagpenge.
Der kan være tegnet en sygedagpenge forsikring for arbejdsgiveren, som dækker sygedagpenge omkostningerne i perioden efter den første sygedag og frem til arbejdsgiverperiodens ophør.
Du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.
Har du brug for hjælp i forbindelse med en funktionærs ret til løn under sygdom, herunder retten til refusion. Kontakt Sagførerne, hvis du ønsker rådgivning om ansættelsesretten, eller anden rådgivning i forbindelse funktionæransatte. Vores advokater kan kontaktes på mail eller telefon. Du kan desuden udfylde vores kontaktformular nedenfor, hvorefter vi kontakter dig inden for 24 timer.
Første samtale er helt uforpligtende. Vi sender ikke en regning, uden at vi forinden har lavet en aftale med dig og sendt dig en ordrebekræftelse.
Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov
Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev