Kontakt Kontakt os

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer - Det er helt uforpligtende. Du er også velkommen til at ringe til os.


8743 5527

Hør, om vi kan hjælpe: 8743 5527

Det er helt uforpligtende

Det siger vores kunder om os

når de anmelder os på Trustpilot

Usaglig opsigelse

Opsiger du en medarbejder uden en saglig begrundelse, er det en usaglig opsigelse. En usaglig opsigelse er, når funktionæren opsiges uden en lovlig begrundelse i vedkommendes egne forhold eller i virksomhedens forhold. En usaglig opsigelse er som hovedregel i strid med funktionærlovens bestemmelser. Eksempler på usaglig opsigelse kan være, hvis opsigelsen er begrundet i medarbejderens alder, køn eller graviditet. Du skal som arbejdsgiver være opmærksom herpå, da du potentielt vil skulle betale godtgørelse, såfremt en medarbejder er blevet usagligt opsagt.

Hvorvidt en opsigelse er usaglig, er altid en konkret vurdering. Kontakt derfor gerne vores advokater, så de kan hjælpe dig med at vurdere, om din begrundelse for opsigelsen er saglig.

Kontakt vores specialiserede advokater


Anne-Mette Aaris Kappelborg - advokat (L) Andreas Bengtsen - advokatfuldmægtig Ring på tlf.: tlf.: 8743 5527 Eller send en mail til amk@sagfoererne.com

Usaglig opsigelse


Saglig opsigelse

Funktionærloven stiller krav til, at en opsigelse skal være saglig. For en opsigelse kan kvalificeres som værende saglig, skal den kunne begrundes i objektive forhold. Der må således ikke inddrages uvedkommende personlige vurderinger, interesser eller lignende, da dette vil være usagligt. Opsigelsen skal i stedet kunne begrundes i forhold i virksomheden eller begrundes med medarbejdernes manglende kvalifikationer eller lignende.

Du kan læse mere om saglighed og begrundelse her.

Usaglig opsigelse eksempel

Hvorvidt en opsigelse er usaglig, er altid en konkret vurdering. Nedenfor er der opremset nogle eksempler på forhold, som kan være usaglige.

  • Alder
  • Graviditet
  • Manglende kvalifikationer
  • Manglende uddannelse
  • Kortere sygdomsperiode
  • Samarbejdsvanskeligheder (der skyldes virksomheden, og ikke den pågældende funktionær)

  Såfremt du er i tvivl om, hvilke ting du kan begrunde en opsigelse af en funktionær med, kan du kontakte os på telefonnummeret ovenfor.

Godtgørelse for usaglig opsigelse

Opsiger du en funktionær med en usaglig begrundelse, skal du give funktionæren godtgørelse herfor. Det er dog ikke i sig selv nok til, at du skal betale godtgørelse, da det er et krav, at funktionæren ligeledes har været ansat i minimum 1 år.

Størrelsen af godtgørelsen afhænger af en række forhold - den fastsættes altså efter et skøn. Der kan blandt andet lægges vægt på funktionærens anciennitet, samt hvor tæt vedkommende er på pensionsalderen.

Vi anbefaler derfor, at du så vidt muligt sikrer dig, at opsigelsen er sagligt begrundet, så du slipper for, at skulle betale godtgørelse.

Ansættelse under 1 år

Såfremt du ønsker at afskedige en funktionær, som har været ansat i mindre end 1 år, gælder der nogle andre regler for saglig begrundelse.

Som udgangspunkt kan funktionæren kræve at modtage en skriftlig begrundelse for opsigelsen. Det er blevet bekræftet af beskæftigelsesministeren, at hvis en funktionær har været ansat i under 1 år, kan du som arbejdsgiver nægte at give en skriftlig begrundelse, uden at dette er usagligt. Dermed kan du ikke sanktioneres med en bøde. 

Ved opsigelse af funktionær ansatte, der har været ansat under ét år, vil du ikke skulle betale godtgørelse efter funktionærlovens § 2 b. Du kan læse mere om godtgørelse efter funktionærloves § 2 b her.

Det er vigtigt at nævne, at opsigelsen fortsat ikke må være begrundet i andre usaglige forhold som graviditet, etnicitet, hudfarve, køn osv. Opsigelsen kan stadig være begrundet i samarbejdsvanskeligheder.

Usaglig opsigelse sygdom

Du kan ikke sagligt opsige en funktionær udelukkende fordi, vedkommende har været syg i en uge. Til gengæld kan gentagne episoder med sygdom danne grundlag for en opsigelse - som ikke er usaglig. Det anbefales dog, at du giver vedkommende en skriftlig advarsel, inden du opsiger. På den måde gør du vedkommende bekendt med problemet, samt kan bruge den skriftlige advarsel til at bevise, du har forsøgt at rette op på forholdet.

Har en funktionær været syg i 120 dage indenfor et år, vil du kunne opsige vedkommende med et kortere varsel end normalt. Dette er ikke usagligt. Du kan læse mere om 120-dages reglen her.

Få hjælp af en advokat

Der er en del ting, man skal sikre sig, at man overholder i forbindelse med en opsigelse. Det er som nævnt en konkret vurdering, hvorvidt der er tale om en saglig eller usaglig opsigelse. Vi står derfor klar til at tilbyde specifik rådgivning til netop din situation.

Vi er hos Sagførerne eksperter indenfor arbejds- og ansættelsesret. Du kan kontakte vores advokater på mail eller telefon, hvis du har spørgsmål til, hvordan du sikrer dig opsigelsen ikke er usaglig. Det er også muligt at udfylde vores kontaktformular nedenfor, så kontakter vi dig indenfor 24 timer.

Mød hele teamet med speciale i erhvervsret

Fandt du ikke lige det du søgte? Så se vores andre ydelser her...

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer for en uforpligtende samtale.

Når du kontakter Sagførerne i hverdagene, får du kontakt til én af vores juridiske medarbejdere inden for 24 timer - og normalt endnu hurtigere. Vi er klar til at hjælpe dig, og du får ikke en regning fra os, uden at det er aftalt med dig først. Når du har udfyldt kontaktformularen og indsendt din forespørgsel, får du en kvittering på e-mail.

Du er også velkommen til ringe til os på telefon: 8743 5522

Du finder os både i Jylland og på Sjælland


Hovedkontor

Sagførerne
Møllegårdsvej 1
8240 Risskov

Se rutevejledning

Herlev kontor

Sagførerne
Lyskær 8
2730 Herlev

Se rutevejledning

kort

Nyhedsbrev

Få gratis råd om dine private forhold. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores spændende informationer én gang i kvartalet. Her kan du i ro og mag læse om, hvordan du sikrer dig selv og dine nærmeste bedst muligt i juraens verden.
mennesker der kigger på en skærm
Justitia

Sagførerne er 100% uvildige og varetager alene dine interesser

Sagførerne er medlemmer af advokatsamfundet og underlagt de advokatetiske regler. Endvidere har vi tavshedspligt efter loven. Du kan trygt regne med, at vi alene varetager dine interesser, og at vi er 100 % uvildige i vores rådgivning.


Advokatsamfundet
© 2024 | Sagførerne Advokatinteressentskab | CVR-NR 26329361
Facebook ikon